《情謎梵高 Loving Vincent》討論

65 回覆
38 Like 1 Dislike
好多謝巴打上個Post, 入場睇代入感大左好多
套戲真係好多位都做得好仔細,不論水嘅倒影定係人物衣物。套戲嘅戲情另行外人都明up乜,好感受到佢嗰種容入唔到呢個世界冇人明嘅感覺。
最後佢冇用Don Mclean,反而用女聲嘅Starry starry night簡直係神來之筆
我係戲院喊到豬頭

多謝你咁用心睇哂個Post
就快會出新一集嘅啦,係講Starry Night Over the Rhone

最後用女聲唱嘅Starry starry night帶出更悲哀,但有種包容感,溫柔被理解嘅感覺

好似話緊比我知梵高其實理解大家,從佢對宗教嘅熱情入面,到最後都係愛住世人
睇到喊
對梵高冇認識既入去睇會唔會好難明套戲
好多謝巴打上個Post, 入場睇代入感大左好多
套戲真係好多位都做得好仔細,不論水嘅倒影定係人物衣物。套戲嘅戲情另行外人都明up乜,好感受到佢嗰種容入唔到呢個世界冇人明嘅感覺。
最後佢冇用Don Mclean,反而用女聲嘅Starry starry night簡直係神來之筆
我係戲院喊到豬頭

多謝你咁用心睇哂個Post
就快會出新一集嘅啦,係講Starry Night Over the Rhone

最後用女聲唱嘅Starry starry night帶出更悲哀,但有種包容感,溫柔被理解嘅感覺

好似話緊比我知梵高其實理解大家,從佢對宗教嘅熱情入面,到最後都係愛住世人

又諗起佢想教個小妹妹畫畫果度
好SAD

主要都係講佢後期嘅作品/故事

黃色屋同日本print果堆故事仲有好多野可以拍多幾集

係呀,會覺得有少少可惜
不過見到唐吉老爹識郁識走,佢個種豪情好正

兩個醫生識講野都好正
去過荷蘭,法國, 英國睇真跡
落油好重手好大力. 好有質感
睇到個人攝住左

啲館通常放返起高更, cezanne, monet ,manet 果層隔離
大家都印象派...當年梵高果隻風格走前左好多年
對梵高冇認識既入去睇會唔會好難明套戲

唔會呀,基本上佢劇情上都好為大眾着想,可以話對梵高零認識嘅都能夠理解套電影嘅內容
不過有返些許認識會對套電影感受更深
而且係電影入面見到你所熟識嘅畫會令你更沉醉係套電影

當然我會推薦你睇我個Post 先再入去睇套戲
https://lihkg.com/thread/246863/page/1
前日睇完 而家都未抽離到
最尾果到喊到豬頭咁
最尾果到喊到豬頭咁

咁緊要,我見個個都話喊到豬頭
最尾果到喊到豬頭咁

自己代入咗
留名
最尾果到喊到豬頭咁

自己代入咗

我覺得自己睇完探長個Post 再入去睇一定會喊
買左飛今晚睇
梵高既一生熱愛藝術 佢對宗教既熱誠亦都一樣咁狂熱

係呀,可惜今次電影主要唔係講生平,無特別提到呢樣嘢
買左飛
睇完 想買幅梵高畫收藏 邊幅較保值
睇咗
好彩之前睇過個梵高post
唔係更加悶
睇咗
唔係更加悶

好欣賞佢種氣概
睇咗
唔係更加悶

係,我都覺得中間有啲悶,特別係好難係人物面身上睇演技
有時會感覺聲畫分離

套戲反而講到傳教只係求其搵份工做咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞