[係時候回帶] 82年香港革新會民調:只有4%港人希望回歸中國

105 回覆
46 Like 1 Dislike
根本英國一路都只係想拎著數,最初想以主權換治權,維持佢係香港d商業利益。之後鄧小平堅持收回香港,英國佬認為同中國合作做生意好過對抗,未交番香港比中國。

香港由頭到尾都係一個condom

根本一路都係中國夾硬要佔領香港. 無中國出手英國洗嘔返出嚟?

香港島同界限街以南九龍半島話永久割讓,都當你講得通唔駛還。但新界只係租99年,到期要還wor,中國要求英國歸還係合情合理。

中國唔經香港人公投無視香港人意願, 就完全唔合理

都二十世紀仲用人民係從屬國家嘅角度諗嘢 就算真係還都係還俾清國
根本英國一路都只係想拎著數,最初想以主權換治權,維持佢係香港d商業利益。之後鄧小平堅持收回香港,英國佬認為同中國合作做生意好過對抗,未交番香港比中國。

根本一路都係中國夾硬要佔領香港. 無中國出手英國洗嘔返出嚟?

香港島同界限街以南九龍半島話永久割讓,都當你講得通唔駛還。但新界只係租99年,到期要還wor,中國要求英國歸還係合情合理。

都二十世紀仲用人民係從屬國家嘅角度諗嘢 就算真係還都係還俾清國

證明中國支持者嘅思想仲停留喺19世紀初
想打都無得打,一來補給問題,二來新界九龍根本守唔住,三來香港人口密度咁高,一打真係死好多人

稍為有人性都唔會選擇開戰
支那
淨係識馬照跑
83唔還拖
89都要發佢圍啦
咁就葬送喺55至70果一代人手入面

問題係港獨狗獨立唔係為民主為自由,係為實行另一種獨裁 而且我睇唔到香港有咩條件獨立。

公投=港獨?又偷換概念
英國化牙力唔夠
又俾鄧小平用人民幣曉以大義

好價咪賣囉
英國化牙力唔夠
又俾鄧小平用人民幣曉以大義

好價咪賣囉

當年中國有撚錢咩
大支那思想餘毒
想打都無得打,一來補給問題,二來新界九龍根本守唔住,三來香港人口密度咁高,一打真係死好多人

稍為有人性都唔會選擇開戰

所以中國真係無人性
所以只要有外力強行改變現況
班香港人就會自己適應狀況 做漢奸, 港奸 乜都得
所以只要有外力強行改變現況
班香港人就會自己適應狀況 做漢奸, 港奸 乜都得

咁唔怪得中國咁驚外國勢力介入香港啦
有冇1840年的民調講下幾多人想被英國統治???

想點?想玩two wrongs make a right?

冇錯啊
的確要還架

但問題係,
條約寫到明香港島、同埋擴展出去嘅新界領土,係由大清帝國割讓/租借出去

英國就算係歸還租借嘅領土,有權接收嘅
1. 大清帝國
2. 大清帝國嘅合法繼承政權(即係中華民國)

中華民國尚未滅亡,而且佢冇意接收香港
除非大清復國,
一係民國滅亡再加PRC成為民國合法繼承政權

如果唔係,香港主權移交,算係非法
點解當時英國會唔理人民感受,仲要簽署賣國聯合聲明?

日落帝國實力不足嘛

但係80年代共軍被越南牽制,英國又打勝仗,真係唔知有咩好怕

英軍要為香港班黃皮豬獻出生命嗎?

想點?想玩two wrongs make a right?

定還是你想講1982年嘅中國, 只係及得上1840年嘅英國?
點解當時英國會唔理人民感受,仲要簽署賣國聯合聲明?

當時支那要脅出兵香港
英國就係一心爲港先被迫簽
一個爲香港人平安甘願放棄
一個就用武力要脅
邊個係生番一眼睇晒

真係笑死人

香港唔係英軍搶返嚟?邊個係生番一眼睇哂。

根本就係英國夾硬佔領香港,冇英國出手香港從來都係中國的領土。冇英國攻打南京攻打北京,中國洗嘔左香港出嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞