呢部HP手提電腦好唔好?

64 回覆
0 Like 2 Dislike
巴打我最近買左部lenovo$65xx

輕1.3kg
256ssd
i5_8代
geforce mx150

覺得O K
用過Notebook未?
當年我貪平冇買SSD款,部機用兩年一千蚊放左,上網都唔想用佢。
我檯機HDD快佢好撚多,Notebook HDD唔係慢少少咁簡單,唔撚係人用架。

至於重量,如果你健開身我就唔理你,但我自己經驗係永遠唔夠輕。
我部新機1.3x Kg,齋孭佢出街就爽,加埋d notes同水樽,孭耐左都幾係嘢

我依家部野HDD真係好撚痛苦,DESKTOP HDD都有200MB/s,我得80~60MB/s
btw佢部野有SSD加速行雙硬碟,我覺得都還OK

我就應該唔會孭住部notebook出街,最多都係帶返學用,所以唔超過2kg都ok
而舊個部notebook係amd CPU+ display card +500gb HDD, 我用落都ok, 所以呢部有百幾gb SSD 我已經收貨

我就係講緊帶返學啊,如果你搭車返學永遠有位坐/路程短,兩kg內可能都ok

其實我都係買返部notebook 以應付不時之需, 加上屋企人可能都要用到,所以below 2kg我都OK

輕1.3kg
256ssd
i5_8代

覺得O K

有無機款型號? 同埋係咪經ownership買?
唔好買hp
利申好後悔
唔好買hp
利申好後悔

後悔D咩?分享下

輕1.3kg
256ssd
i5_8代

覺得O K

依個spec聽落吸引啲
不過lenovo既design
唔好買hp
利申好後悔

後悔D咩?分享下

我買Dell時個FD佢都係咁話買Dell好後悔不停搵保養整完又爛

輕1.3kg
256ssd
i5_8代

覺得O K

https://www3.lenovo.com/hk/zf/laptops/ideapad/ideapad-300s/Lenovo-IdeaPad-320s-13IKB/p/81AK0042HH
係咪呢部

輕1.3kg
256ssd
i5_8代

覺得O K

聽落幾正,1.3kg有顯示卡

輕1.3kg
256ssd
i5_8代

覺得O K

https://www3.lenovo.com/hk/zf/laptops/ideapad/ideapad-300s/Lenovo-IdeaPad-320s-13IKB/p/81AK0042HH
係咪呢部

善意提醒
lenovo只買thinkpad x/t系

輕1.3kg
256ssd
i5_8代

覺得O K

係咪呢部

善意提醒
lenovo只買thinkpad x/t系

依家都冇大分別,cut cost 太西利。
Thinkpad都差左好多。
日本血統已經變成中國血統。

所以只係x/t系先值得買
ideapad真係好唔掂 你想慳個兩千蚊就自己決定
用緊呢部既BA-043TU個隻
8月尾買,用黎上堂都好方便
最主要我係讀ENGINE要計數,人地要搵張紙另外寫,我就直接寫落部機度
好多人見到我部野都問我係邊買不過你預1個鐘冇10%電
搭單問
做野要開 VM , remote desktop
問左朋友拎個大學優惠
搵左呢兩隻想問下邊隻好
- IdeaPad 320s $HK$ 4,999
- ASUS VivoBook Max 系列 (X541UV-DM1135T) $HK$5,998
純粹用係工作上,打機屋企有desktop
差1千蚊,又見樓上師兄話deaPad買唔過
點揀好
搭單問
問左朋友拎個大學優惠
搵左呢兩隻想問下邊隻好
- ASUS VivoBook Max 系列 (X541UV-DM1135T) $HK$5,998
點揀好

兩隻都垃圾,簡過
搭單問
問左朋友拎個大學優惠
搵左呢兩隻想問下邊隻好
點揀好

兩隻都垃圾,簡過

我都係for呢一年會長用
下年就唔一定會用
所以心大心細
最主要我係讀ENGINE要計數,人地要搵張紙另外寫,我就直接寫落部機度

同路人,我都係engine 爸打你覺得部機個mon靚唔靚, 個touch mon 用落時smooth唔smooth? 扭去用tablet mode既過程輕唔輕鬆? 同埋用tablet mode既時候個keyboard D制會唔會 [hi] 到枱面? 希望可以答我

不過照你話1個鐘無10%電我已經接受了, 計返都大約有9-10粒鐘用, 夠我用了
搭單問
問左朋友拎個大學優惠
搵左呢兩隻想問下邊隻好
點揀好

兩隻都垃圾,簡過

我都係for呢一年會長用
下年就唔一定會用
所以心大心細

依兩隻預一年內壞
搭單問
問左朋友拎個大學優惠
搵左呢兩隻想問下邊隻好
點揀好

IdeaPad 320s (i3, 15", Black)
我經學校買都係HK$3499咋wo 點解你朋友個大學優惠貴左千幾蚊?
搭單問
問左朋友拎個大學優惠
搵左呢兩隻想問下邊隻好
點揀好

IdeaPad 320s (i3, 15", Black)
我經學校買都係HK$3499咋wo 點解你朋友個大學優惠貴左千幾蚊?

嗰隻i5黎

同路人,我都係engine 爸打你覺得部機個mon靚唔靚, 個touch mon 用落時smooth唔smooth? 扭去用tablet mode既過程輕唔輕鬆? 同埋用tablet mode既時候個keyboard D制會唔會 [hi] 到枱面? 希望可以答我

不過照你話1個鐘無10%電我已經接受了, 計返都大約有9-10粒鐘用, 夠我用了

一般 (因為我平時上堂先用部機,番屋企就用番台機,又冇咩要求,呢個好見人見智)
smooth
輕鬆
佢自己會鎖左keyboard,所以唔驚

呢部係方便既又平過surface,不過就有d重囉

btw呢家呢部8代u都係6999
應該門市sales會報平幾百
幾抵玩 個時我8月尾買部7代u都要6690咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞