整左個香港自殺統計表, 希望關注一下香港人自殺

305 回覆
1103 Like 13 Dislike
香港人自殺新聞愈來愈密, 身為香港人既我, 咩都做唔到, 希望統計一下香港人自殺既案件 , 引起更多香港人可以關注一下, 香港地真係每日都有人一時睇唔開去做傻事, 希望巴絲打們都可以關心身邊既人, 傾下計, 食個飯, 好小既事,都可能救番一條保貴既人命

講番個EXCEL表, 由10月12號開始記錄, 點解由12號開始? 冇原因。個EXCEL係記錄十八區既自殺案件, 同埋人口分佈, 睇下有咩地區既自殺案相對地比例多/少, 個EXCEL 放左係GOOGLE DRIVE, SET左公用, 我一個人冇太多時間KEEP CHECK住所有自殺新聞, 所以希望有其他人一齊參與下, 一齊更新個EXCEL, 再討論一下,, 一齊SHARE條拎出去更好, 多D人一齊

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1RtT6oRvTs278w8gBB0eL5jIhgkLSZgLwhIuuyolIqBQ/edit?usp=sharing

我做到既野就得咁小, 希望起到少少作用
會唔會加返12號之前既新聞,我可以幫手
天水圍終於可以洗去污名
會唔會加返12號之前既新聞,我可以幫手

咁不如由十月一號開始,齊齊整整
麻煩大家一齊幫下手

另外,大家如果覺得格式,內容有須要修改,歡迎隨時改
每日150件填返個數啦 一日都死唔到150件

冇打算
希望今日之後唔洗再update個excel
歷史紀錄,值得
支持
比人匿名EDIT係專登SET既??
小心有人改你D DATA喎
出完post一陣間,要update西九龍record了
比人匿名EDIT係專登SET既??
小心有人改你D DATA喎

改左個表都改唔到個事實

暫時有過去16日既自殺案統計, 係16日入面就發生左50單, 係50單

觀塘 沙田 係最多宗, 到底係只係觀塘沙田人口多, 所以最多宗 , 有冇可能因為觀塘沙田人口最多, 區內支援嚴重分溥, 例如大眾享樂設施, 區內氣氛, 等等,, 希望大家探討下,

仲有, 最重要既係, 以上數字唔係單單只係數字, 每一個數字都係一條保貴既人命!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞