想自學programming 求解答

181 回覆
11 Like 7 Dislike
學左java一個月,啱啱學完oop(未完全熟),data structure and algorithm 仲睇緊,得閒會打下codewars
想學java學得深入d,但係唔知點入手,求大神指路

返工, 即刻學得深入
Programming只係一樣工具
如果你無咩想整就唔建議你學

有嘢想整就用angular/react + NoSQL/firebase
呢個組合需要既知識最少同資源比較多
無嘜基礎既人只要搵倒好少少既教學都可以做倒啲嘢

最後Talk is cheap, show me your work
學左java一個月,啱啱學完oop(未完全熟),data structure and algorithm 仲睇緊,得閒會打下codewars
想學java學得深入d,但係唔知點入手,求大神指路

何謂深?
如果係想整件容易改既system睇少少design patterns
如果想做high concurrency嘢望下redis, threading, lock嗰啲

如果想玩盡啲可以了解下點調JVM同JVM點樣design
Programming只係一樣工具
如果你無咩想整就唔建議你學

有嘢想整就用angular/react + NoSQL/firebase
呢個組合需要既知識最少同資源比較多
無嘜基礎既人只要搵倒好少少既教學都可以做倒啲嘢

最後Talk is cheap, show me your work

駁唔到
好多人口講就叻
一做落
我覺得Scala及Golang都唔錯。
大家點評價perl呢個語言
新手學perl好定java好

perl用處唔大無嘜人用

當然係Java比較好

當然係Java比較好

叫人一開始學java
因咩原因想學?真心想學定係為左畢業時易搵工?
我主要有興趣 同想整啲apps/program 自己做小生意 深明創科先係出路,想做啲創新野所以想學

Programming係輔助,咩叫創新?想係邊行發圍,有冇domain knowledge﹐有咩係個行冇而你自己諗到?google下你諗到ga野係咪冇其他人做過。得罪講句:年中見唔少你呢種人,見某行睇落好景就想做,it呢行唔係你諗到咁美好,仲要一黎打大佬學c++. 好心其他巴打冇曬埋呢d時間,有個仲話快速上手做data mining, 唔係笑死人啦,有冇大數據,有冇math model? 呢d就算做it人大部份都唔識搞。你估禁2下就挖到寶?

Perl 係 scripting language,多係寫細program,好處改完立即run得,但用黎寫大program未必適合。如果學scripting language,Python好過perl。

Java唔係scripting language,寫完要compile先行到,而且OOP新手未必容易理解。新手學Java其實都okay,但開頭可能要唔學OO果part先。

當然係Java比較好

叫人一開始學java

識javascript學java有冇優勢?

Java and Javascript are similar like Car and Carpet are similar. --- Greg Hewgill

不過都好過咩都唔識嘅完全新手

反正隻隻主流lang都係差唔多

當然係Java比較好

叫人一開始學java

Java真係咁難咩
除咗煩之外
佢都算好predictive

當然係Java比較好

叫人一開始學java

識javascript學java有冇優勢?

睇你學點樣既Javascript
ECMAScript版本會有啲用
舊版學咗會更亂
我主要有興趣 同想整啲apps/program 自己做小生意 深明創科先係出路,想做啲創新野所以想學

Programming係輔助,咩叫創新?想係邊行發圍,有冇domain knowledge﹐有咩係個行冇而你自己諗到?google下你諗到ga野係咪冇其他人做過。得罪講句:年中見唔少你呢種人,見某行睇落好景就想做,it呢行唔係你諗到咁美好,仲要一黎打大佬學c++. 好心其他巴打冇曬埋呢d時間,有個仲話快速上手做data mining, 唔係笑死人啦,有冇大數據,有冇math model? 呢d就算做it人大部份都唔識搞。你估禁2下就挖到寶?

非常同意
Programming唔等於創新
lm
只係識寫plc

當然係Java比較好

叫人一開始學java

Java真係咁難咩
除咗煩之外

c 真係咁難咩
除左煩之外
都算好predictive

當然係Java比較好

叫人一開始學java

Java真係咁難咩
除咗煩之外

c 真係咁難咩
除左煩之外

人哋剩係問Java同Perl咋喎

Java係語法上嘮叨,所以煩

C係唔錯,不過要玩pointer
Push
如果我想研究下data science應該點入手?
有冇師兄介紹下網上邊度學度? 因為udemy udacity好貴。。。
苦海無涯,回頭是岸
如果我想研究下data science應該點入手?
有冇師兄介紹下網上邊度學度? 因為udemy udacity好貴。。。

老實講無個research degree係認真做一年半載
大部分所謂既data science同相關既course學咗都剩係識個方法
實戰唔係好得

當然係Java比較好

叫人一開始學java

Java真係咁難咩
除咗煩之外

c 真係咁難咩
除左煩之外

人哋剩係問Java同Perl咋喎

Java係語法上嘮叨,所以煩

C係唔錯,不過要玩pointer

perl有咩咁差其實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞