想自學programming 求解答

181 回覆
11 Like 7 Dislike
同埋,唔好半途而廢,通常好多人寫寫下覺得好難諗(有時見到d code同堆config我都有d想放棄),好難寫,到最後就放棄
但係如果你有一個目標(通常係一個product成品),你就會想堅持落去
所以一開頭訂立一個目標係好重要,如果漫無目的咁寫,就會好容易放棄
所以睇你想學programming黎做咩了,如果純粹係想簡單知道下係咩黎,跟住d初學programmimg既書既example做就ok了
如果想整app或者web,就要知道多d野
Web方面要知道backend(server, 通常係java asp.net php node.js) frontend(client, 通常係html js css, 仲可以配合唔同既framework library)係咩黎,api,database(有分relational同nosql),framework(最近流行既frontend framework angular react vue),library
App 通常都係android(java) ios(swift), 依家仲可以react native(但我就未學過)
要理解上面d野係幾辛苦既,但係如果明白每樣野既concept,一切就會變得簡單了
其實我之前剛剛讀大學果陣,以為識寫C就已經好勁,自以為好巴閉(因為中學讀ICT, 果時淨係教C language ),點知讀讀下先發覺原來自己係好渺小,原來電腦世界係那麼大,而且天外有天,人外有人
到year 3既時候要做web既project, 連jquery ajax果d都唔識,連framework 都唔識用,結果最後雖然都有B,但係就搞到成鍋粥咁,果時我先知道原來善用framework 同 library 既重要性
講到最後,其實寫program要經歷過先識成長,要睇多d同寫多d,同時要見識一下其他人點做
同埋,唔好半途而廢,通常好多人寫寫下覺得好難諗(有時見到d code同堆config我都有d想放棄),好難寫,到最後就放棄
但係如果你有一個目標(通常係一個product成品),你就會想堅持落去
所以一開頭訂立一個目標係好重要,如果漫無目的咁寫,就會好容易放棄
所以睇你想學programming黎做咩了,如果純粹係想簡單知道下係咩黎,跟住d初學programmimg既書既example做就ok了
Web方面要知道backend(server, 通常係java http://asp.net php node.js) frontend(client, 通常係html js css, 仲可以配合唔同既framework library)係咩黎,api,database(有分relational同nosql),framework(最近流行既frontend framework angular react vue),library
App 通常都係android(java) ios(swift), 依家仲可以react native(但我就未學過)
要理解上面d野係幾辛苦既,但係如果明白每樣野既concept,一切就會變得簡單了
其實我之前剛剛讀大學果陣,以為識寫C就已經好勁,自以為好巴閉(因為中學讀ICT, 果時淨係教C language ),點知讀讀下先發覺原來自己係好渺小,原來電腦世界係那麼大,而且天外有天,人外有人
到year 3既時候要做web既project, 連jquery ajax果d都唔識,連framework 都唔識用,結果最後雖然都有B,但係就搞到成鍋粥咁,果時我先知道原來善用framework 同 library 既重要性
講到最後,其實寫program要經歷過先識成長,要睇多d同寫多d,同時要見識一下其他人點做

師兄介唔介意交流下
有冇人可以教我Hello World Python果啲?

其實你想學python basic上udacity 有免費course教

其實你想學python basic上udacity 有免費course教

好呀 唔該巴打 因為我本身唔係讀computing 但依加入左U要讀 完全唔識咁濟
我主要有興趣 同想整啲apps/program 自己做小生意 深明創科先係出路,想做啲創新野所以想學
Depends on 你想轉工定想玩下, Udacity, Udemy, Cousera. 呢d 網專比人自學轉工用👍🏻 , 玩下ge youtube 都大把教學。
我主要有興趣 同想整啲apps/program 自己做小生意 深明創科先係出路,想做啲創新野所以想學

你唔好一開始就諗到做生意賺錢
寫d有用既,造福人群既野先
做IT,你寫d野有用先會賺到錢
Web方面要知道backend(server, 通常係java http://asp.net php node.js) frontend(client, 通常係html js css, 仲可以配合唔同既framework library)係咩黎,api,database(有分relational同nosql),framework(最近流行既frontend framework angular react vue),library

師兄介唔介意交流下

講漏左, 如果拋開Web唔講, 淨係client都有分Command line同GUI programming, 主要既分別係你通常寫Java既System.out.println係屬於command line programming, 而GUI即係你大多數平時down開既program, 有個介面俾你去做野, 通常programming 都係由command line入手, 因為簡單方便同就手, 當你有左經驗之後就可以去學下GUI, 將你個program整得靚D

整GUI最重要係MVC既design, 如果唔係就會炒埋一碟

如果你用Java既話, Java Swing, Java FX, SWT都可以寫到GUI (Java GUI需要JVM先可以run到, 即係部機要裝Java, 即係jre, 而development就需要jdk, 不過Java會比較慢, 因為佢要JVM, bytecode轉machine code, 而唔係直接machine code run, 不過較容易寫, 因為比較high level)

如果係Python, Qt應該都得 (python都係比較high level, 所以應該都容易寫, 不過我就未寫過, 淨係用python寫過command line, 不過聽人講都係會比C++慢D)
如果係C# / VB, 可以用WinForm, WPF (不過需要.Net Framework, 同埋唔可以cross platform)

如果係C++, 可以用Qt, gtkmm, wxWidgets (應該比較多GUI係用C++, 原因係速度較快, 因為編譯過程已經轉左做machine code, 而且cross platform(通常要再compile多次先得), 但係用C++會比較難寫, 因為比較low level, 要處理pointer等等)

Qt黎講好似好強大, 好多人都用佢黎寫, 佢好似仲可以設計style, 唔止係native介面, 不過就要注意佢個商業license

但我平時會比較鍾意用wxWidgets, 一黎佢係free license, 而且速度快, 使用native介面, compile出黎個檔會較Qt細好多, 因為我平時好少話設計style之類, 同常直接用native原生介面(我比較鍾情於native介面, 覺得好正), 所以我首選會用wxWidgets, 不過我建議學Java先好學C++, 因為Java容易D, 而且個concept有D似, 如果一開始就黎wxWidgets, 可能有D困難, 尤其係config, setting之類會比較難搞

如果純C既話, 可以用GTK+, 早期chrome同firefox好似係用GTK+寫, 依家唔知仲係唔係(不過比C++更難, 因為係純C寫出黎)

除左上面果D之外, 其實依家仲可以用JavaScript寫, 有隻叫Electron既tool, 好似係用html, css, javascript砌個UI出黎, 可以話係對於寫Web既人既一大福音, 佢既好處都係cross platform, 而且用css可以更加靈活design個介面既style, 不過壞處係佢其實要包住個browser(多數係Chrome果類), 所以file size會比較大, 而且用javascript都係會比原生慢, 不過睇落就應該方便D既, 雖然未寫過, 但都想研究下, 不過依排仲有好多野研究, 之後有時間先再睇下
想問想寫programme炒股,甚至簡單data mining,應該學咩
Java唔係比較公整同實用咩?

去黃金地牢買中文書跟住做,應該剩返一間賣書,個阿姐好似真係識嘢,你可以直接問佢意見
我知實有人話台灣書唔好,但易上手,又平又唔使查字典,開咗個頭先

set好個IDE,順利compile到一個最簡單嘅程式先,咁你先可以一路學一路試

唔識英文就唔好學programming, 學識左都唔會寫到野
點解純搵錢係Java

去黃金地牢買中文書跟住做,應該剩返一間賣書,個阿姐好似真係識嘢,你可以直接問佢意見
我知實有人話台灣書唔好,但易上手,又平又唔使查字典,開咗個頭先

set好個IDE,順利compile到一個最簡單嘅程式先,咁你先可以一路學一路試

唔識英文就唔好學programming, 學識左都唔會寫到野

啱呀
咁樓主, 你正正經經買幾本英文學術書慢慢睇先
正正經經報個degree讀, 操好埋數底先
唔係學識左都唔會寫到野

睇黎我係想學C++
咁應該點開始? 有咩書係for0底上手架?

https://www.youtube.com/channel/UCWW9g_90Ik1U8ULNG5PvoYQ

睇黎我係想學C++

簡單黎講 C Plus Plus [廣東話, Cantonese]
https://www.youtube.com/channel/UCWW9g_90Ik1U8ULNG5PvoYQ
想問想寫programme炒股,甚至簡單data mining,應該學咩

Excel, Python, R, MATHLAB

要做 High Performance Trading Systems 就 C++, 不過你預返學 10 年
https://www.youtube.com/watch?v=NH1Tta7purM

睇黎我係想學C++

0 programming 底唔建議學C++,可以考慮Python
不過咁,如果真係想學既話,都可以講下既
依家既program已經去到好深奧,淨係識寫hello world唔算係識寫program, 起碼要理解每樣野背後既concept
例如話每個data structure既優缺點,點解oop要用interface abstract,點解framework對成個project咁重要
當然IT既野可以話係學無止境,但係基礎野一定要知道下,例如話人地講起邊d terms(e.g. sha, token, ssh)你都知道下係咩黎,如果只係識打code但唔理解每樣野背後究竟做緊乜,都仲未真正算係一個programmer

認同依家寫PROGRAM STANDARD 高左
但都要睇你想做啲咩
如果要創造
理論極重要

但如果只係甘心做dup 石仔
抄人CODE 改少少 就WFC
點解純搵錢係Java

簡單黎講,因為香港通常只會用Java, C# (/VB.net但個人黎睇盡量唔好用VB,好易寫壞手勢)或者PHP,至於外國就唔知了

啱呀
唔係學識左都唔會寫到野

唔知你串我定佢, 只係想講唔識英文連api/doc都睇唔明嘅programmer真係單機

啱呀
唔係學識左都唔會寫到野

唔知你串我定佢, 只係想講唔識英文連api/doc都睇唔明嘅programmer真係單機

可以去台灣
+1
其實如果我自學左都唔識點算
好多code都打唔到 依加只係識"Hello World"
我唔想Fail 有冇人可以打救我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞