想自學programming 求解答

181 回覆
11 Like 7 Dislike
想問0根底應該由邊到學起? 有咩書易上手? 網上教程又點呢? 求大神們解答
dont leaen
抄下code 學下基本command 跟住係咁寫
我都啱啱開始自學
有冇師兄可以教下輔助下我
睇你想學黎做咩
做唔同野所打既code都好唔同
我都啱啱開始自學

咩language?

睇黎我係想學C++
咁應該點開始? 有咩書係for0底上手架?
搵咗一樣簡單, 而自己又想寫嘅嘢先
例如大學生可以計下GPA

睇黎我係想學C++
咁應該點開始? 有咩書係for0底上手架?

https://openhome.cc/Gossip/CppGossip/index.html
開住個online complier,一邊睇片/書/網站一邊打code

e.g.學C++
complier:
http://cpp.sh/
tutorial:
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/variables/
Lm
自學緊C++
我都啱啱開始自學

咩language?

學緊Java 之後想學c++
Java唔係比較公整同實用咩?

去黃金地牢買中文書跟住做,應該剩返一間賣書,個阿姐好似真係識嘢,你可以直接問佢意見
我知實有人話台灣書唔好,但易上手,又平又唔使查字典,開咗個頭先

set好個IDE,順利compile到一個最簡單嘅程式先,咁你先可以一路學一路試
如果唔好大學讀IT,或者有野想寫,如果唔係留番d時間睇動畫好過
利申:三大CS fg,未搵野做,仲閉緊關
如果唔大學讀IT,或者有野想寫,如果唔係留番d時間睇動畫好過
利申:三大CS fg,未搵野做,仲閉緊關
不過咁,如果真係想學既話,都可以講下既
依家既program已經去到好深奧,淨係識寫hello world唔算係識寫program, 起碼要理解每樣野背後既concept
例如話每個data structure既優缺點,點解oop要用interface abstract,點解framework對成個project咁重要
當然IT既野可以話係學無止境,但係基礎野一定要知道下,例如話人地講起邊d terms(e.g. sha, token, ssh)你都知道下係咩黎,如果只係識打code但唔理解每樣野背後究竟做緊乜,都仲未真正算係一個programmer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞