政治取向測試Political Compass

255 回覆
20 Like 13 Dislike
The freer the market the freer the people真係笑話黎
香港連續20幾年被鬼佬認定為全球最自由經濟體,咁香港人係咪全世界最自由?香港人生活到豬狗不如,人工低工時長物價高樓價唔使講,社會保障消費者安全又不足
講公民自由,香港又無持槍權、食大麻權、同志婚權,社會又咁保守,正宗係一個自由市場既dystopia

呢句quote所講嘅Freedom係economic freedom喎
公民權利上嘅freedom要靠democracy

唔係喎,唔淨只講economic freedom

detail
The freer the market the freer the people真係笑話黎
香港連續20幾年被鬼佬認定為全球最自由經濟體,咁香港人係咪全世界最自由?香港人生活到豬狗不如,人工低工時長物價高樓價唔使講,社會保障消費者安全又不足
講公民自由,香港又無持槍權、食大麻權、同志婚權,社會又咁保守,正宗係一個自由市場既dystopia

經濟自由,最簡單外來嘅思想,貨物隨意進出

香港人n年前有得睇rambo,大陸到而家都係睇埋d on9戰狼,畀人洗腦

當年晚清,廣東係第一個受到西方思想衝擊嘅地方,正正係因為廣東人傾向自由貿易,唔同北方班on9天朝心態,諗住自給自足過一世

又學多咗野
但係而家香港純粹靠free market走向liberty嘅方法係咪已經走到樽頸位?

香港人n年前有得睇rambo,大陸到而家都係睇埋d on9戰狼,畀人洗腦

當年晚清,廣東係第一個受到西方思想衝擊嘅地方,正正係因為廣東人傾向自由貿易,唔同北方班on9天朝心態,諗住自給自足過一世

又學多咗野
但係而家香港純粹靠free market走向liberty嘅方法係咪已經走到樽頸位?

咁當然,亦要靠法治、政府等等去配合

講得出靠政府你已經係一個唔合格既自由右派啦

又學多咗野

咁都要靠政府去維持治安,國家安全架嘛

你死喇
遲早變右上個d

又學多咗野

自由派其實都主張要靠政府搞掂一啲正常人民同商家都冇辦法做到嘅野(e.g. 國防,治安,政制)
Anarchist先至係完全唔靠政府同無政府

以為自己偏向authoritarian果邊
利申: 覺得民主令蠢人阻礙社會發展
我左上角

閣下係咪廢中
自由市場

咪再叫樓價高啦

我自己就覺得令樓價回復正常嘅方法係零税收由得個泡沫自己高速脹爆玩撚死班炒家,而家d辣招其實反而令樓價冇辦法透過自由市場靈活下調

On9仔,撚有泡沫咩依家。供應低過要求咁撚多緊係貴啦。樓價高左二十年啦,爆左未啊

香港土地其實好充足,係政府on99咁劃分土地用途先會樓價高企
我左上角

閣下係咪廢中

左上係窮撚廢中
右上係有錢廢中

作為專業嘅連登仔冇返咁上下分邊得呀

識啲嘢

如果唔係左下角,只可以解釋為缺乏教育,或者已經係制度下嘅既得利益者

左下=good goy
libtard
大愛左膠

恭喜你

我幾時都話左下嘅連登仔最醒目
年輕一代唔計洗腦嗰d多數都左下偏十字
覺得政府唔應該過份干預人民但認為政府有需要存在
經濟上偏右都係鍾意剝削勞工既人
有冇人都係右下

呢到應該大把啦
自由市場

咪再叫樓價高啦

我自己就覺得令樓價回復正常嘅方法係零税收由得個泡沫自己高速脹爆玩撚死班炒家,而家d辣招其實反而令樓價冇辦法透過自由市場靈活下調

On9仔,撚有泡沫咩依家。供應低過要求咁撚多緊係貴啦。樓價高左二十年啦,爆左未啊

香港土地其實好充足,係政府on99咁劃分土地用途先會樓價高企

所以你最後係咪承認完全既自由市場係唔可行?一定要政府政策規劃先?

我嘅意思係政府唔好再規管保護區以外嘅土地用途
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞