政治取向測試Political Compass

255 回覆
20 Like 13 Dislike
左又唔一定膠嘅

長年俾某啲網台先腦,咪變到有「逢左必膠」嘅觀點囉。「左」同「膠」從來分開,「左」即左翼,「膠」咪即係鳩,所謂「不應硬而硬,鳩也」。本身好簡單嘅概念,總之唔理三七廿一都要俾福利咪左膠囉,張超雄呢啲難民之父絕對係典型左膠添啦。但某陳姓嘅精神病病人就鍾意無視人地政治主張,將所有反佢嘅人都叫左膠,咁佢啲青山信徒一傳十,十傳百,當佢嗰派仲有影響力時咪令到初接觸政治嘅人混淆囉。久而久之,宜家啲人咪逢左就話膠囉。

好完整嘅解釋

我認我係偏左

我認我係偏左

我認我係偏左

你試下用holland.pk
左又唔一定膠嘅

長年俾某啲網台先腦,咪變到有「逢左必膠」嘅觀點囉。「左」同「膠」從來分開,「左」即左翼,「膠」咪即係鳩,所謂「不應硬而硬,鳩也」。本身好簡單嘅概念,總之唔理三七廿一都要俾福利咪左膠囉,張超雄呢啲難民之父絕對係典型左膠添啦。但某陳姓嘅精神病病人就鍾意無視人地政治主張,將所有反佢嘅人都叫左膠,咁佢啲青山信徒一傳十,十傳百,當佢嗰派仲有影響力時咪令到初接觸政治嘅人混淆囉。久而久之,宜家啲人咪逢左就話膠囉。

好完整嘅解釋

睇幾多程度咋喎
左本身就係一個意識形態係平等,右派眼中其實就係「鳩」
但當然有左派都唔係平等地分配,有時仲會畀幾多,令到本身最差嘅人都好過夾心嘅人。陶傑都提過,依啲左派其實都係右派,因為佢地嘅雙重標準製造另一個不平等,而佢地又樂於依個不平等嘅情況,其實係右派思想
左又唔一定膠嘅

好完整嘅解釋

睇幾多程度咋喎
左本身就係一個意識形態係平等,右派眼中其實就係「鳩」
但當然有左派都唔係平等地分配,有時仲會畀幾多,令到本身最差嘅人都好過夾心嘅人。陶傑都提過,依啲左派其實都係右派,因為佢地嘅雙重標準製造另一個不平等,而佢地又樂於依個不平等嘅情況,其實係右派思想

右派唔係支持不平等,而係左右兩邊對"平等"嘅定義係好唔同
cap唔切圖
借某巴打張圖,大約呢個位

利申: 廢中

Your Political Compass

Economic Left/Right: -3.75
Social Libertarian/Authoritarian: 0.0

我係咁.....
Economic Left/Right: 2.5
Social Libertarian/Authoritarian: 2.62

Alt-right

The freer the market, the freer the people

終於有同道中人,好感動

n年前做係正中間
人大咗價值觀真係會變

n年前做係正中間
人大咗價值觀真係會變

我以前係左下

作為專業嘅連登仔冇返咁上下分邊得呀

Same

有啲題目轉左中文唔係好明問乜,個測試對我黎講應該唔準

The freer the market, the freer the people

終於有同道中人,好感動

因為連登多左翼撚
成日支持干預市場
on99

林鄭成日話適量而為咁干預市場,但係每干預一次,所謂"適量"嘅底線亦都跟住下降
The freer the market the freer the people真係笑話黎
香港連續20幾年被鬼佬認定為全球最自由經濟體,咁香港人係咪全世界最自由?香港人生活到豬狗不如,人工低工時長物價高樓價唔使講,社會保障消費者安全又不足
講公民自由,香港又無持槍權、食大麻權、同志婚權,社會又咁保守,正宗係一個自由市場既dystopia
The freer the market the freer the people真係笑話黎
香港連續20幾年被鬼佬認定為全球最自由經濟體,咁香港人係咪全世界最自由?香港人生活到豬狗不如,人工低工時長物價高樓價唔使講,社會保障消費者安全又不足
講公民自由,香港又無持槍權、食大麻權、同志婚權,社會又咁保守,正宗係一個自由市場既dystopia

呢句quote所講嘅Freedom係economic freedom喎
公民權利上嘅freedom要靠democracy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞