【海洋生物】淺談海洋哺乳類

251 回覆
405 Like 2 Dislike
可唔可以講多d佢地點解佢地係 keystone species??

之前睇過個話鯨魚每次上水同深潛既時候都會將d有機物質帶上帶落,為海洋既生物帶來唔同食物

Keystone species係指一隻物種對個生態有好大影響,什至乎係控制住一個生態系統既存亡。
以海獺為例

有佢地睇住,海膽先唔會食晒個kelp forest

至於鯨魚佢地呢個"process"都重要,不過未去到做keystone species個位

Wiki話海獺分佈唔係好多地方
但係無海獺既海域有其他動物食海膽?
可唔可以講多d佢地點解佢地係 keystone species??

之前睇過個話鯨魚每次上水同深潛既時候都會將d有機物質帶上帶落,為海洋既生物帶來唔同食物

Keystone species係指一隻物種對個生態有好大影響,什至乎係控制住一個生態系統既存亡。
以海獺為例

有佢地睇住,海膽先唔會食晒個kelp forest

至於鯨魚佢地呢個"process"都重要,不過未去到做keystone species個位

Wiki話海獺分佈唔係好多地方
但係無海獺既海域有其他動物食海膽?

每個地方/海域都唔同,呢個係例子
所以唔可以好概括咁話有海膽就一定會食晒個forest
當然海膽本身都有天敵
講起動物強姦,諗起一個講法 :
鳥類因為識飛,所以係少數唔會強姦嘅動物。
因此佢地先會非常注重外表同有複雜嘅求偶行為

原來有相連關係

唔明,係咪即係因為條女識飛所以好難強姦,所以要靠執靚自己溝女屌西
今世積返d陰德下世做男海豚
好多哺乳類動物都好鐘意強姦同類/其他物種?

Somehow佢地性慾好強
唔止海洋哺乳類,陸上好多哺乳類都會咁

人類都好似係咁

你以為鳥類冇強姦?
睇下鴨撚同鴨閪點解係咁嘅形狀先啦
順帶一提大家鍾意嘅企鵝有啲都係仆街嚟

你以為鳥類冇強姦?

你個名 R for Rape
好多哺乳類動物都好鐘意強姦同類/其他物種?

Somehow佢地性慾好強
唔止海洋哺乳類,陸上好多哺乳類都會咁

人類都好似係咁

睇下班連登仔已經知
只不過人類有法律同道德觀先唔會咁
你問下你自己打gta係咪周街殺人放火屌女
點解會變左講強姦

你以為鳥類冇強姦?

咁橋鴨同企鵝都唔識飛,所以佢地會強姦?
唔係話完全唔可以食鯨類
好似某啲印地安人咁獵鯨食鯨係一種男仔成長為男人嘅儀式
而且對啲住喺極北苦寒之地嘅民族嚟講海洋哺乳類係好大嘅肉食+物資來源

我自己反食用鯨類嘅原因主要都係反日本仔
啲仆街蘿蔔頭假借科學研究為名去世界各地大量獵殺鯨類去滿足自己國內食用嘅需要
而且成個過程係非常血腥唔人道
如果有興趣可以去youtube search 海豚灣/dolphin bay
就同中國人食魚翅一樣咁仆街

順便一提...
海豚都係一種好仆街嘅生物
佢地同其他有高智能嘅生物一樣(e.g.貓)
打獵除咗係為食物之外仲會因為好玩而打獵

你以為鳥類冇強姦?

咁橋鴨同企鵝都唔識飛,所以佢地會強姦?

野鴨係識飛
俾一班人騎劫左講強姦
成個post變咗強姦食食食呢啲低層次討論
唔係話完全唔可以食鯨類
好似某啲印地安人咁獵鯨食鯨係一種男仔成長為男人嘅儀式
而且對啲住喺極北苦寒之地嘅民族嚟講海洋哺乳類係好大嘅肉食+物資來源

我自己反食用鯨類嘅原因主要都係反日本仔
啲仆街蘿蔔頭假借科學研究為名去世界各地大量獵殺鯨類去滿足自己國內食用嘅需要
而且成個過程係非常血腥唔人道
如果有興趣可以去youtube search 海豚灣/dolphin bay
就同中國人食魚翅一樣咁仆街

順便一提...
海豚都係一種好仆街嘅生物
佢地同其他有高智能嘅生物一樣(e.g.貓)
打獵除咗係為食物之外仲會因為好玩而打獵

海洋最仆街一定係殺人鯨
殺傷力大兼團結,仲有極度聰明
睇過紀錄片一群殺人鯨教年幼殺人鯨捕獵足足玩咗條鯨魚bb兩個鐘,當然最後死埋啦,殺咗仲要唔食收隊走人
不過呢啲都冇辦法,大自然就係咁

我地係到討論緊哺乳類動物嘅習性,同埋佢背後嘅原因,一啲都唔低層次
高汁
海豹又係好得意
會痴埋d人度取暖

成舊綿花糖咁好正

揾我?

Spotted Seal bb果陣真係世界級得意 肥肥白白咁

留名睇海瀨bb

得意之餘仲係一種keystone species

好似話會自製swamp 整個ecosystems 岀黎比其他物種

咁叻
海豚係咪好鹹濕
聽講唔同物種都會走去姦

我地係到討論緊哺乳類動物嘅習性,同埋佢背後嘅原因,一啲都唔低層次

當你地拉埋鳥類落水既時候
strong post 留明
海巴會唔會寫深海魚篇?? (想睇食法)

PS: 海豚除左強姦之外,好似會姦屍同搞基
樓主 想問下係咪d圖排位放錯左
獨角上面同下面果張唔係海豚黎咩

中間海豚gif上下係殺人鯨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞