古代打仗, 係咪得中國先會用大刀? 歐洲都係用劍?

83 回覆
4 Like 0 Dislike

海盜用,特點係短身

呢把好靚,叫咩名

Cutlass
講開e樣
我一直都想問
弓箭以前算唔算屈機
著甲/盾擋唔擋到箭

而電視/影入面用武器格走d箭係咪唔可能

1唔屈機。近戰先係最有效、最重要冷兵器時代嘅戰爭手段,甚至到19世紀都重係有一定價值。弓箭係火器成熟前嘅最重要嘅遠程投射手段,甚至一直到火門槍時代,喺火繩槍時代都可以作輔助。又,喺古代中國,弓箭同該地軍事實力好大關係。例如,唐朝都盡可能用弓而唔係弩,只係弓箭嘅使用同該地民族嘅傳統習慣有好大關係,中國南方多弩少弓,北方反之,北強南弱。

2睇咩弓,咩甲。早期維京人嘅綴環皮甲防箭能力令人懷疑,我甚至私疑早期織物甲同唔著衫有咩大分別。另外,明朝南方沿海地區軍戶嘅甲似乎好難抵禦和弓。

3六合彩都有可能中。但亦有論者認為長槍方陣可以撥開弓箭,呢層我唔清楚

1唐朝主用弓係因為有大量騎兵部隊
佢地大量裝備弓可以配合騎兵作戰 機動性較大
不過都有弩陣 當時已經發明左用弩做三段擊
到宋主用弩係因為宋騎兵少 軍隊機動性低
要用人數 射程去填補
訓練一個弩手最快三日 弓兵要兩年
對於長期戰爭黎講好重要
而且對遼同金果陣對方都有重甲騎兵
弩嘅破甲功用更加重要

2早期/歐洲主要用長弓
受當時技術所限箭嘅穿透力好有限
古希臘年代甚至可以用亞麻布做嘅布甲擋箭

3我估長槍陣可以擋箭
係第一排向左搖 第二排向右搖
好似度度閘咁擋箭

又或者係因為佢地用長弓
箭速較低 容以啲撥開

1a似乎都係好難去論斷弓文化同騎兵文化嘅必然關係,我只係敢講興用弓定興用弩同傳統習慣有好大關係。筱田耕一嘅《中國古兵器大全》(唔肯定呢本書嘅學術性,我遲啲再搵正or反方嘅論文)同你嘅講法差唔多,但我都係有保留。
1b同意關於訓練嘅優勢
1c關於宋弩嘅嘅破甲功用。兩宋最為人熟知嘅應該係「以檿為身,檀為弰,鐵為登子槍頭,銅為馬面牙發,麻繩紮絲為弦。弓之身三尺有二寸,弦長二尺有五寸,箭木羽長數寸」嘅神臂弓,神臂弓係類同蹶張弩嘅、以腳踏張嘅單體弩(當然進步好多)。理論上,假設150公斤拉力嘅踏張式單體弩,威力唔會高於150公斤拉力嘅弓,而且同樣拉力,長弓應該比之更具優勢?

2我諗唔可以一概而論?歐洲嘅遊牧民族都多用短弓
以前戰爭最常見嘅兵器係長矛,貪易做,可以隨時大量發配

仲有古時製鐵器難
製矛工序同用料都算少

而且矛易用
一排人企係度就可以做矛牆
攻擊模式又簡單
就咁向前督 或者槓桿原理由上而下fing落黎
一樣殺傷力大

我諗槍矛喺冷兵器時代流行最主要因素都係佢嘅距離優勢

仲有古時製鐵器難
製矛工序同用料都算少

而且矛易用
攻擊模式又簡單
一樣殺傷力大

啱啱諗到樣嘢,劍盾/刀盾兵嘅訓練成本普遍比槍矛兵(唔配盾)高?
講開e樣
我一直都想問
弓箭以前算唔算屈機
著甲/盾擋唔擋到箭

而電視/影入面用武器格走d箭係咪唔可能

1唔屈機。近戰先係最有效、最重要冷兵器時代嘅戰爭手段,甚至到19世紀都重係有一定價值。弓箭係火器成熟前嘅最重要嘅遠程投射手段,甚至一直到火門槍時代,喺火繩槍時代都可以作輔助。又,喺古代中國,弓箭同該地軍事實力好大關係。例如,唐朝都盡可能用弓而唔係弩,只係弓箭嘅使用同該地民族嘅傳統習慣有好大關係,中國南方多弩少弓,北方反之,北強南弱。

2睇咩弓,咩甲。早期維京人嘅綴環皮甲防箭能力令人懷疑,我甚至私疑早期織物甲同唔著衫有咩大分別。另外,明朝南方沿海地區軍戶嘅甲似乎好難抵禦和弓。

3六合彩都有可能中。但亦有論者認為長槍方陣可以撥開弓箭,呢層我唔清楚

1唐朝主用弓係因為有大量騎兵部隊
佢地大量裝備弓可以配合騎兵作戰 機動性較大
不過都有弩陣 當時已經發明左用弩做三段擊
到宋主用弩係因為宋騎兵少 軍隊機動性低
要用人數 射程去填補
訓練一個弩手最快三日 弓兵要兩年
對於長期戰爭黎講好重要
而且對遼同金果陣對方都有重甲騎兵
弩嘅破甲功用更加重要

2早期/歐洲主要用長弓
受當時技術所限箭嘅穿透力好有限
古希臘年代甚至可以用亞麻布做嘅布甲擋箭

3我估長槍陣可以擋箭
係第一排向左搖 第二排向右搖
好似度度閘咁擋箭

又或者係因為佢地用長弓
箭速較低 容以啲撥開

1a似乎都係好難去論斷弓文化同騎兵文化嘅必然關係,我只係敢講興用弓定興用弩同傳統習慣有好大關係。筱田耕一嘅《中國古兵器大全》(唔肯定呢本書嘅學術性,我遲啲再搵正or反方嘅論文)同你嘅講法差唔多,但我都係有保留。
1b同意關於訓練嘅優勢
1c關於宋弩嘅嘅破甲功用。兩宋最為人熟知嘅應該係「以檿為身,檀為弰,鐵為登子槍頭,銅為馬面牙發,麻繩紮絲為弦。弓之身三尺有二寸,弦長二尺有五寸,箭木羽長數寸」嘅神臂弓,神臂弓係類同蹶張弩嘅、以腳踏張嘅單體弩(當然進步好多)。理論上,假設150公斤拉力嘅踏張式單體弩,威力唔會高於150公斤拉力嘅弓,而且同樣拉力,長弓應該比之更具優勢?

2我諗唔可以一概而論?歐洲嘅遊牧民族都多用短弓

1a 聽你咁講好似有道理
另外我估關機動性事 因為弩相比起弓會更為笨重
拎住把弩長跑點都難過拎住弓
同埋用弩唔需要太多大開大合嘅動作可以配戴更好嘅裝甲
但呢套裝甲會進一步降低機動性

1b我記得有篇文講過秦弩有效射程係高於英國長弓
但古時文獻吹水成份大唔敢肯定

1c
我估關箭事
弩用嘅箭普遍比較粗 短 箭頭較大
破甲能力會比較好
但弩箭同弓箭相比射出後嘅穩定性又會低啲
好難捉摸

2 可能我講得唔清楚
我講緊係公元前嘅古希臘年代
當時仲未有馬𩣑 騎兵作戰難度好大
用弓作戰應該仲算係少數

另外我想講和弓又係屈機
佢個設計獨特性令和弓有齊長弓同反曲弓嘅優勢
加上日本人射箭個動作會扭一扭把弓
箭射出果下箭羽唔會掂到把弓
令箭飛行果陣會更加穩定

仲有古時製鐵器難
製矛工序同用料都算少

而且矛易用
攻擊模式又簡單
一樣殺傷力大

啱啱諗到樣嘢,劍盾/刀盾兵嘅訓練成本普遍比槍矛兵(唔配盾)高?

其實係
用得長槍/矛已經可以好有效隔開對手
生存機率上升左
唔洗再配盾
一千個長槍兵已經慳左一千個盾
另外古代煉金技術唔好
刀劍好易報廢
相反長槍爛左換過把槍桿就得
槍頭好少爛

仲有長槍先至最有效阻擋騎兵
騎兵一衝散左個陣就講乜都冇用等收皮
裝備大量長槍可以好有效阻擋騎兵

1a 聽你咁講好似有道理
另外我估關機動性事 因為弩相比起弓會更為笨重
拎住把弩長跑點都難過拎住弓
同埋用弩唔需要太多大開大合嘅動作可以配戴更好嘅裝甲
但呢套裝甲會進一步降低機動性

1b我記得有篇文講過秦弩有效射程係高於英國長弓
但古時文獻吹水成份大唔敢肯定

1c
我估關箭事
弩用嘅箭普遍比較粗 短 箭頭較大
破甲能力會比較好
但弩箭同弓箭相比射出後嘅穩定性又會低啲
好難捉摸

2 可能我講得唔清楚
我講緊係公元前嘅古希臘年代
當時仲未有馬𩣑 騎兵作戰難度好大
用弓作戰應該仲算係少數

另外我想講和弓又係屈機
佢個設計獨特性令和弓有齊長弓同反曲弓嘅優勢
加上日本人射箭個動作會扭一扭把弓
箭射出果下箭羽唔會掂到把弓
令箭飛行果陣會更加穩定

1a巴打關於弓弩重量方面嘅講法有道理。
關於「同埋……」一句,將踏張弩「踏張」嘅動作似乎比拉弓要大,臂張弩同弓都差不多,但我覺得帶弓或帶弩都可著重甲。
另外,李荃《太白陰經》,記唐代配弩士兵,要帶三條備用弦同一百支箭;唐代配弓士兵,要帶三條備用弦、三十支透甲箭、四支生鋼箭同兩支長垛箭。我諗有啲揭示?

1b筱田有提過,係戰國時期嘅弩(應該係臂張弩?),最大射程係810米 ,我半信半疑住先。
唐代要求弓弩手喺358米,四發兩中固定目標,358米係唐代弓弩嘅有效射程。但打仗時就無關最大定有效射程,對敵距離150米時先開始射擊。

2當時弓騎兵會多於衝擊騎兵,兩者都未成熟,佢哋應該係歐亞草原嘅遊牧民族

和弓嘅弓型生得靚,而且弓長有利射重箭效率;但我其實鍾意清弓個樣多過和弓同英長弓

仲有古時製鐵器難
製矛工序同用料都算少

而且矛易用
攻擊模式又簡單
一樣殺傷力大

其實係
用得長槍/矛已經可以好有效隔開對手
生存機率上升左
唔洗再配盾
一千個長槍兵已經慳左一千個盾
另外古代煉金技術唔好
刀劍好易報廢
相反長槍爛左換過把槍桿就得
槍頭好少爛

仲有長槍先至最有效阻擋騎兵
騎兵一衝散左個陣就講乜都冇用等收皮
裝備大量長槍可以好有效阻擋騎兵

長槍方陣Fans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞