【颱風追擊】1717號熱帶氣旋 古超 GUCHOL (19W)

243 回覆
11 Like 1 Dislike
古超不會影響香城
本週餘下時間打風的機會絕對是零
絕對不會打風

+240呢

預計+240會有傳媒報導:恐又十號波

😘😘😘
94w
美國CAT5
JTWC BIN C之旅 古超(19W)

#1 CPA TO HK:195km
#2 FINAL WARNING
#3 CPA TO HK:363km
#4 CPA TO HK:463km
#5 CPA TO HK:513km
#6 CPA TO HK:565km
#7 CPA TO HK:502km(FINAL WARNING)

CPA TO HK:Who cares?484km
JTWC BIN C之旅 古超(19W)

#1 CPA TO HK:195km
#2 FINAL WARNING
#3 CPA TO HK:363km
#4 CPA TO HK:463km
#5 CPA TO HK:513km
#6 CPA TO HK:565km
#7 CPA TO HK:502km(FINAL WARNING)

CPA TO HK:Who cares?484km(E)

請在上圖找出古超

睇落好似成個風俾人p走左咁
94w

吹台灣
冇人研究下irma

最新預測係將會以145mph強度登陸 大約230km/h左右風力(1分鐘平均) 換算翻10分鐘平均風力大約200km/h左右
而當年海燕當陸菲律賓時大概係260km/h左右

想問下唔同地方風力係點換算
1分鐘平均,2分鐘平均,10分鐘平均

1分鐘平均風力x0.88=10分鐘平均
呢個標準唔同國家有唔同換轉 大約喺0.75-1之間 0.88就係比較常用
2分鐘平均風力x0.88+0.8=10分鐘平均

唔該晒巴打
冇人研究下irma

最新預測係將會以145mph強度登陸 大約230km/h左右風力(1分鐘平均) 換算翻10分鐘平均風力大約200km/h左右
而當年海燕當陸菲律賓時大概係260km/h左右

想問下唔同地方風力係點換算
1分鐘平均,2分鐘平均,10分鐘平均

1分鐘平均風力x0.88=10分鐘平均
呢個標準唔同國家有唔同換轉 大約喺0.75-1之間 0.88就係比較常用
2分鐘平均風力x0.88+0.8=10分鐘平均

唔該晒巴打

世界氣象組織最新建議既數字係0.93,取代原先既0.88
(http://www.wmo.int/pages/prog/www/tcp/documents/WMO_TD_1555_en.pdf , pdf 第14頁,份野既第5頁)

十分鐘平均風速=0.93*一分鐘平均風速 (海平面)

台灣rip
https://www.youtube.com/watch?v=2RQX6GGHkUs
呢條片又幾精細 講到貓1到貓5嘅分別
https://www.youtube.com/watch?v=2RQX6GGHkUs

睇完既感覺係
點解吹散完仲要起返木屋

台灣rip

香港食下沉
見到美國個風名艾馬就諗起呢段片
艾馬,屌你老母!
https://youtu.be/mQPZ6G3WjWc

艾瑪係咪勁過溫黛 唔識轉換啲單位

google下有幾難
今年世界各地打好多風

全球暖化+反聖嬰(拉尼娜)現象作崇

http://www.hko.gov.hk/lrf/enso/enso-latest_uc.htm
厄爾尼諾與拉尼娜
最新情況 (2017年8月)

過去一個月赤道太平洋中部海水呈現降溫趨勢,至8月中旬該區水溫大致接近正常。根據世界各地多個氣候模式的預測,預料赤道太平洋中部及東部的水溫可能在今年餘下時間維持正常。

google下有幾難

溫黛強度唔入流,近年隨手都執到一堆勁過溫黛莫蘭蒂威馬遜天兔

西太勁過irma應該得海燕同tip爺,問號魚巔峰果陣1分鐘風速好似同佢一樣

google下有幾難

西太勁過irma應該得海燕同tip爺,問號魚巔峰果陣1分鐘風速好似同佢一樣

溫黛係打香港入面既風之中勁姐
一同出面果d比啱啱超颱入門

睇完既感覺係
點解吹散完仲要起返木屋

三隻小豬

google下有幾難

有搵架啦唔好屌 艾瑪到而家都未有中文wiki page
啲新聞又一堆唔識嘅單位
淨係知中心風力應該勁幾班 想問清楚啲姐

google下有幾難

其實都估到 大西洋太平洋咁大
香港出面個海細咁多 要爆個機會都細啲

google下有幾難

其實都估到 大西洋太平洋咁大
香港出面個海細咁多 要爆個機會都細啲

其實你想比較邊樣, 溫黛純粹歷史上對香港破壞力好強, 個風本身cat 2, Irma cat 5, 唔熟可以查下依2個級別個風速範圍就知差別
同埋好似話西太出嘅貨, 平均係比大西嘅勁, 只係入到嚟香港嘅唔多 (好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞