【颱風追擊】1717號熱帶氣旋 古超 GUCHOL (19W)

243 回覆
11 Like 1 Dislike
如果再開風名介紹,有無人幫手改過個名

道地檸檬綠茶特約: ______________________

(請在線上填上提議)

風名全接觸

風·名·物·語

風名話當年

那些風·那些名

當冰島遇上風

道地檸檬綠茶特約: ______________________

(請在線上填上提議)

風名全接觸

風·名·物·語

風名話當年

那些風·那些名

當冰島遇上風

老師又中風

(請在線上填上提議)

風名全接觸

風·名·物·語

風名話當年

那些風·那些名

當冰島遇上風

老師又中風

風繼續吹
I. ATLANTIC REQUIREMENTS
1. HURRICANE IRMA
FLIGHT ONE -- TEAL 76 FLIGHT TWO -- NOAA 49
A. 06/15Z,18Z,21Z A. 07/0000Z
B. AFXXX 1311A IRMA B. NOAA9 1411A IRMA
C. 06/1300Z C. 06/1730Z
D. 18.3N 63.4W D. NA
E. 06/1430Z TO 06/2100Z E. NA
F. SFC TO 10,000 FT F. 41,000 TO 45,000 FT

FLIGHT THREE -- TEAL 75 FLIGHT FOUR -- NOAA 49
A. 07/00Z,03Z,06Z A. 07/1200Z
B AFXXX 1511A IRMA B. NOAA9 1611A IRMA
C. 06/2200Z C. 07/0530Z
D. 19.1N 65.9W D. NA
E. 06/2330Z TO 07/0600Z E. NA
F. SFC TO 10,000 FT F. 41,000 TO 45,000 FT

FLIGHT FIVE -- TEAL 74
A. 07/1130Z,1730Z D. 20.1N 68.7W
B. AFXXX 1711A IRMA E. 07/1100Z TO 07/1730Z
C. 07/0930Z F. SFC TO 10,000 FT

美帝一日五次飛機實測

睇唔明 除左個定位之外冇一個明

300kph係咪破曬記錄?

海燕:

最勁係咪泰培?

風速海燕贏左tip爺啦,
但環流真係好難挑戰到佢

Btw東太有實測,最勁係Patricia 175kts,
海燕170kts實際最強果陣可能唔止,但西太無常規飛機實測

單講雲圖,海燕個結構靚過Patricia唔少

但點解美國西岸無風打既?

少姐果邊個高壓多數引導向西行,一生成就開始遠離陸地
西岸通常係生成無幾耐就上岸
要打勁風只有特別情況既出海走左轉高壓無引導佢向西,咁就有機會向東打返西岸而又有強度

美國西岸夏天長期受高氣壓支配 基本上係唔會落雨 啲風亦都好難上到去

而且受加洲寒流影響 水溫偏低亦都不利颱風發展

東太嘅風都係吹去墨西哥居多
古超都有人打J?
已經有同事講緊又打風, 同埋多左人down windy黎扮氣象學家

公司星期五有event
啲高層驚打風
我話你同我定,一定冇八號

(請在線上填上提議)

風名冷知識?
古超不會影響香城
本週餘下時間打風的機會絕對是零
絕對不會打風

葡萄糖
想問甄榮磊重有冇喺香城膠合做?
點解近年消失咗唔見佢出鏡?

冇了
道地檸檬綠茶特約: 風繼續吹

以上節目將於下一個熱帶氣旋命名時推出
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨
簡單到連熱帶氣旋同風球之間嘅分別都未搞得清

點先可以教化到嗰班識少少做專家嘅人
扮專家宣揚錯誤概念同胡亂推測嘅人真係好討厭

其實如果對啲唔識嘅人講
咁講的確係簡單易明

簡單易明但錯呢風球講一個地方風力,若果當颱風風力用既話大家會超亂

海鷗中心有10號風球風力,但香港風力只有8號風球
威馬遜中心遠超10號風球風力,但香港風力只有3號風球
莫蘭蒂風力10號風球門檻風力2倍,但香港無風只掛1號風球

呢d概念既野無得含糊,好似地震本身強度同震感分級咁
311果陣有人問日本震度7即係點,跟住有人唔識扮識話日本用個標準唔同,震度7即係國際既9級咁咁熊本強度7級都係震度7即係點

地震本身強度全世界得黎克特制呢個標準,台灣既苪氏規模係譯名唔同但同一樣野黎真正台灣日本同國際唔同既係震感評級,國際用修訂麥加利烈度,台灣日本用自己套震度
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨

其實如果對啲唔識嘅人講
咁講的確係簡單易明

簡單易明但錯呢風球講一個地方風力,若果當颱風風力用既話大家會超亂

311果陣有人問日本震度7即係點,跟住有人唔識扮識話日本用個標準唔同,震度7即係國際既9級咁咁熊本強度7級都係震度7即係點

地震本身強度全世界得黎克特制呢個標準,台灣既苪氏規模係譯名唔同但同一樣野黎真正台灣日本同國際唔同既係震感評級,國際用修訂麥加利烈度,台灣日本用自己套震度

日本震度7已經好似係最大震度黎
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨

其實如果對啲唔識嘅人講
咁講的確係簡單易明

日本震度7已經好似係最大震度黎

yes震度有封頂,震級理論上無,不過都未有過10級地震
國際既烈度最高都係XII但通常最盡只見X,已經係講緊成個地方玩完,XI同XII世界未日款
JTWC BIN C之旅 古超(19W)

#1 CPA TO HK:195km
#2 FINAL WARNING
#3 CPA TO HK:363km
#4 CPA TO HK:463km
#5 CPA TO HK:513km
#6 CPA TO HK:565km
大西洋個風
大西洋個風

d島mola mola
http://www.smg.gov.mo/smg/database/pdf/typhoon/c_1713.pdf

SMG 官方天鴿數據

最衰係停電無埋數據,所測的未必係最大風速。

古超裸到唔使日頭可見光都見到裸露既低層中心位置都算另一種意義上既創舉
報紙佬又吹打風
一睇張圖咁鬼遠都叫打風?
一號波都未必有wo
道地檸檬綠茶特約: 風繼續吹

以上節目將於下一個熱帶氣旋命名時推出

巧感動 用左我個名

當大西洋出緊怪物果陣

我地只有廢物

請在上圖找出古超
古迦邊有可能咁廢

請在上圖找出古超

南海啲風好似好耐未試過咁樣死法

請在上圖找出古超

個風真係
完全消失

請在上圖找出古超

個風真係

明明台灣福建打緊風但雲圖仲乾淨過廣東
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞