【颱風追擊】1717號熱帶氣旋 古超 GUCHOL (19W)

243 回覆
11 Like 1 Dislike

報紙佬全面進場

topic 預測

(下週又打風? )歐美預測颶風直撲港 恐掛十號波

我諗冇咁快
遠撚到呢
垃圾
天鴿 帕卡 瑪娃 [black]古超[/black]
淡友
成十日之後 都係睇定啲
3日之後佢仲係度先講啦
3日之後佢仲係度先講啦

古超就唔知
上面嗰個係預計下一個嚟
咪咁快打丁啦
等下有驚喜

直衝巴士?

🍐🍖⛔is watching you

BTW下個名叫泰利,再下個杜蘇苪,咁快用返12年d名再下兩個就係韋爺轉世

轉世為黑警十大法寶,強姦犯最怕既

LAN線

蘭恩 LAN

btw杜蘇苪同韋爺之間果個叫卡努,對香港無直接影響但其實好重要
泰利,杜蘇苪都掛過波,韋爺唔使講,但卡努其實係韋爺阿媽黎
當年卡努北上果陣甩左片對流係菲東,呢一片對流最後青出於藍強度,幾日後成為港澳無人不識既韋森特
等下有驚喜

直衝巴士?

🍐🍖⛔is watching you

BTW下個名叫泰利,再下個杜蘇苪,咁快用返12年d名再下兩個就係韋爺轉世

轉世為黑警十大法寶,強姦犯最怕既

LAN線

蘭恩 LAN

btw杜蘇苪同韋爺之間果個叫卡努,對香港無直接影響但其實好重要
泰利,杜蘇苪都掛過波,韋爺唔使講,但卡努其實係韋爺阿媽黎
當年卡努北上果陣甩左片對流係菲東,呢一片對流最後青出於藍強度,幾日後成為港澳無人不識既韋森特

古超散左,南海儲返啲能量比下個風
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨
簡單到連熱帶氣旋同風球之間嘅分別都未搞得清

點先可以教化到嗰班識少少做專家嘅人
扮專家宣揚錯誤概念同胡亂推測嘅人真係好討厭
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨

其實如果對啲唔識嘅人講
咁講的確係簡單易明
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨

其實如果對啲唔識嘅人講
咁講的確係簡單易明

但形成左個風增強到超颱唔入南海的話都唔會形成風球

呢個就同成日有人問風球高低同颱風強度既分別一樣
超強颱風可以無風球,熱帶風暴可以8號波
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨

其實如果對啲唔識嘅人講
咁講的確係簡單易明

但古超形成左都唔會有風球同大風,雨可能有
[SMG[特別報告:按現時預測,熱帶風暴"古超"大致趨向本澳以東400公里外之福建沿岸一帶。由於預測其强度將會逐漸減弱,且路徑較偏東,預料對本澳之威脅不大,除非"古超" 突然加强或改行較接近本澳之路徑,否則,本局暫不會考慮懸掛熱帶氣旋警告信號。(更新時間: 2017/09/06 18:15)
I. ATLANTIC REQUIREMENTS
1. HURRICANE IRMA
FLIGHT ONE -- TEAL 76 FLIGHT TWO -- NOAA 49
A. 06/15Z,18Z,21Z A. 07/0000Z
B. AFXXX 1311A IRMA B. NOAA9 1411A IRMA
C. 06/1300Z C. 06/1730Z
D. 18.3N 63.4W D. NA
E. 06/1430Z TO 06/2100Z E. NA
F. SFC TO 10,000 FT F. 41,000 TO 45,000 FT

FLIGHT THREE -- TEAL 75 FLIGHT FOUR -- NOAA 49
A. 07/00Z,03Z,06Z A. 07/1200Z
B AFXXX 1511A IRMA B. NOAA9 1611A IRMA
C. 06/2200Z C. 07/0530Z
D. 19.1N 65.9W D. NA
E. 06/2330Z TO 07/0600Z E. NA
F. SFC TO 10,000 FT F. 41,000 TO 45,000 FT

FLIGHT FIVE -- TEAL 74
A. 07/1130Z,1730Z D. 20.1N 68.7W
B. AFXXX 1711A IRMA E. 07/1100Z TO 07/1730Z
C. 07/0930Z F. SFC TO 10,000 FT

美帝一日五次飛機實測
早兩日同朋友講古超
有條友扮專家衝出嚟
未形成風球
嚟緊會大風大雨

其實如果對啲唔識嘅人講
咁講的確係簡單易明

簡單易明但錯呢風球講一個地方風力,若果當颱風風力用既話大家會超亂

海鷗中心有10號風球風力,但香港風力只有8號風球
威馬遜中心遠超10號風球風力,但香港風力只有3號風球
莫蘭蒂風力10號風球門檻風力2倍,但香港無風只掛1號風球
[SMG[特別報告:按現時預測,熱帶風暴"古超"大致趨向本澳以東400公里外之福建沿岸一帶。由於預測其强度將會逐漸減弱,且路徑較偏東,預料對本澳之威脅不大,除非"古超" 突然加强或改行較接近本澳之路徑,否則,本局暫不會考慮懸掛熱帶氣旋警告信號。(更新時間: 2017/09/06 18:15)

呢句真係一睇就知抄功課
I. ATLANTIC REQUIREMENTS
1. HURRICANE IRMA
FLIGHT ONE -- TEAL 76 FLIGHT TWO -- NOAA 49
A. 06/15Z,18Z,21Z A. 07/0000Z
B. AFXXX 1311A IRMA B. NOAA9 1411A IRMA
C. 06/1300Z C. 06/1730Z
D. 18.3N 63.4W D. NA
E. 06/1430Z TO 06/2100Z E. NA

FLIGHT THREE -- TEAL 75 FLIGHT FOUR -- NOAA 49
A. 07/00Z,03Z,06Z A. 07/1200Z
B AFXXX 1511A IRMA B. NOAA9 1611A IRMA
C. 06/2200Z C. 07/0530Z
D. 19.1N 65.9W D. NA
E. 06/2330Z TO 07/0600Z E. NA

FLIGHT FIVE -- TEAL 74
A. 07/1130Z,1730Z D. 20.1N 68.7W
B. AFXXX 1711A IRMA E. 07/1100Z TO 07/1730Z
C. 07/0930Z F. SFC TO 10,000 FT

美帝一日五次飛機實測

睇唔明 除左個定位之外冇一個明

呢句真係一睇就知抄功課

好過唔做嘅
回覆返上個post
最近幾次打風飛行服務隊係唔係都冇派定翼機去測量個風暴?

瑪娃好似有

如果冇錯嘅話,佢地飛出去係去救船,而唔係測風

瑪娃有能力整沉船咩救船好似係天鴿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞