啟德算唔算係最適合用懸掛式(倒吊)單軌列車嘅地區?

69 回覆
7 Like 21 Dislike
普通列車中途有問題,乘客可以行出路軌疏散去附近車站。懸掛式列車,如果中途有啲咩事,乘客好難疏散到。
諗咁多做乜嘢?
跑道區啲樓賣晒之後,分分鐘又會取消
大陸嗰架我睇片係裝咗個電池係車身,如果有咩突發事冇電可以靠後備電池駛返站

除非你講到斷路軌火災之類
留俾體育園用,而家要加個站俾佢,點都要起
有咁講咩?
啱啱先至話,體育園散場,如果啟德站/宋皇台站出事,後備方案就係叫人行半個鐘去鑽石山站喎

話會起返條鐵嗰期,就係話王子會投資空軌嗰期,王子消失咗之後,條鐵好似都無乜新消息了
呢D咪無人駕駛
條單軌都未起,咁咪要叫人散場行去重鐵站
個先後次序你倒轉咗
其實點解要倒吊
你倒吊做到既野,傳統行路軌既車都做到
你倒吊條軌一定要用龍門架支撐,傳統地鐵反而可以用埋「工」字式天橋支撐
個技術地鐵玩左幾十年,唔洗揾人幫

都唔同你講除左啟德,市區邊有位再起架空鐵路
更加唔好講可以一齊行埋人,你三十度仲要落雨
有幾多人同你行條天橋
睇錯 : 啟德業主算唔算係最適合用懸掛式
後備電池都可以壞,同埋車廂裏面有嚴重問題,梗係第一時間停車離開車廂啦,仲困晒啲乘客喺車廂裏邊慢慢返車站咩?
其實倒吊式日本玩過都唔係咁好用
反而用APM用實際
好用既百幾年都係得咁少地方用
呢個post應該改名做:
天真留港撚圍爐區

咁撚多人仲幻想香港政府為巿民著想,基礎建設係為巿民服務

扮瞓交稅交得舒服啲?
過時產品。無未來既產物,垃圾 固定地點。慢。唔靈活數都數到幾十樣壞處
過唔到消防條例
有單軌最後有活動都會封站
呢啲單軌根本應付唔到體育園5萬人
其實雲巴咪類似APM

佢個樣似單軌, 但實際上佢係有2條軌
同埋用電池行車

不過個人認為雲巴根本智障
明明有成條軌道, 都走去用電池, 啲電池用幾年又話打柴
雲巴 = 比亞迪充電式APM
就算起好咗啲人都係寧願行多兩步去啟德搭鐵轉少次車啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞