啟德算唔算係最適合用懸掛式(倒吊)單軌列車嘅地區?

69 回覆
7 Like 21 Dislike
https://youtu.be/UWAoB1tcMAU?si=DYnPNnCi1-kymbuZ
https://youtu.be/wbpU24IBzqk?si=Rn2gK-IPxEBn-KsI

已經係好成熟嘅野,日本中國東南亞國家都有
跑道區中間整一條橋,橋底行倒吊列車橋面行人
下面路面仲有位讓俾巴士私家車貨車行,唔驚好似輕鐵阻住馬路
認真啟德新區就係要試下D新交通設施
唔好咁憨鳩啦,智能駕駛 無人駛駛唔做反而做d大白象公程,
淨係一個問題
起完呢舊垃圾後對世界回嚮大d 抑或啟動一個範圍內無人駕駛勁d
咁撚多錢直接同tesla 訂三萬架兩人座位無人車係度周圍轉解決交通問題好過
https://youtu.be/AaDDd4Rixi4?si=xESZVoSAe_p0-LJo

你啱,德國佬起埋D大白象工程成一百年
正呀,郵輪碼頭幾千人落船
一齊坐幾百架“兩人座位”robotaxi齊齊塞爆啟德
推鋪最佳既畫面就係未來
成個政府請埋d 廢柴係電視度周圍播西班牙法國茶餐廳。再用幾十萬請d 膠官日日發表偉論真係柒到爆炸,睇到眼火爆

直接將d 錢交俾伊long 訂返一千架兩輪車。一百架無人van 仔都可能有錢剩對世界既回嚮可能仲大過茶餐廳
又單軌? 之前唔係已經踢爆左係雞棚咩?
成個政府就係唔柒果樣唔做
捉棋一定行最差果步咁
體驗黎既,好過係度食兩蚊既免費雪糕來得開心,打卡post 上網仲可以感受未來
連美國路面正式測試都未做,你講到係香港就實得,好有信心咁
大哥人地啱啱先開發佈會
王子嗰隻係唔知乜鳩純電池列車,連個樣都未見過

我講緊呢隻有電纜俾動力,日本都用咗好多年
日日鳩up 搶人材搶商機,唔等未出現時就做等世界通行時先做,老實講憑乜撚野,而家成個中國晶片都買唔 到無人駕駛成熟時發夢有份參與呢個派對?
d tesla 日日都有人無人駛駛出事既機率仲低過人為駕駛
真係怕出事就叫伊long 整個遙遙系統,請一千條友係電腦前侯命隨時介入。再唔係就限速,大把選擇。創造幾多就業機會

不過政府已經公佈將來可以坐我地国家嘅蘿蔔快跑
仲點會俾錢買外國勢力嘅無人車?
咁入面D人要倒吊坐? 腦充血喎
到底日本人有幾撚心理變態 坐個地鐵都要人倒屌?
https://lih.kg/3725259

冇錯
樓豬是GAY LO
要點先會記住XXX肛出既post
點解要吊住行 而唔係後面咁樣
輕啲?

爬坡能力好過正常地鐵,同埋建築成本平過正常地鐵

所以東九龍線起佢嚟經過秀茂坪慈雲山會好過地鐵
呢d 咪弱智表現。唔去加入一哥反而撚醒自己創造
d 友仔成撚日有個思維誤區
以為十件垃圾堆積埋可以產生質變
常識話俾人知結果只會係垃圾

美國佬個waymo 行撚左十幾年。係有效既早就推行左。
根本就就唔好撚醒同世界最有生意頭腦既企業家對抗。
伊long 用行動証明佢果套係ok 既咁就加入
我唔識車。但都諗到一架垃圾小米電車改造成一架法拉利
用咁多錢點解唔直接買法拉利
唔通真係通過試錯同手工砌車獲得滿足感咩
好多包頂頸果d 友仔面對現實時只會收皮收場

駛駛 駕駛
d

回嚮 回響/迴響

咁我想問價錢要定幾多錢?搭一程無人的士要唔要$30?
用個腦諗下,集體運輸交通平咁多仲可以載咁多人
電車公司以前整過proposal想政府俾佢地啟德起電車路
點知俾政府ban9咗 係要用佢果套垃圾

不如俾番電車公司搞算啦
電車公司propose過幾次, 97前97後都有(97前好似係新界?), 都係被ban, 而家應該唔會再出手啦, 況且係法國揸fit, 邊會比外國勢力
我睇d 膠官成日講一個名詞叫經濟效益
送飛送現金券俾旅客叫人黎

呢個資源點解唔擺落實際既結果上?你去旅行會唔會為左幾百蚊而住一晚千幾蚊既酒店落街食茶記

打卡 免費廣告 世界迴響 最緊要係信心同未來。
呢個城市正在死亡。而唯有瘋狂能引發激情。而領導者的決策是帶領人民走向正確既方向。
而家既畫面日常係成日出現係電視上有好多喃呣佬係度念經,隻隻字都識但唔知佢講緊咩野
結果係頹廢加喪志
咁多次都唔係淨係電車公司自己提,係政府有請佢畀建議。以前嘅唔係單純否決,屯門傾唔掂財政。沙田一開始巴士,之後已經變起重鐵。港島北冇大填海,同埋實際林士街、告士打道接駁會有問題。
啟德2000年代初政府已經當會起輕型鐵道、或者 trolleybus,唔使佢建議。之後轉咗單軌,承豐道個園景平台都設計埋畀單軌,所以唔受佢玩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞