原來啲的士狗會收埋個換算表 博你大霧

126 回覆
23 Like 256 Dislike
有先會收貴
上車睇起標價咪知有無換
之前有次試過舊錶,但係佢收埋咗張嘢 可能見我短程,落車又唔係俾我落我上落個位,話拍硬檔因為佢嗰度唔方便,跟住計錢又收多幾蚊,明明$55又收60,死乞衣
觀塘有290巴士
中間得黃大仙果幾個站之後直去荃灣 都係十幾蚊
加價未換錶先有呢張嘢
換完錶又有下一次加價
車主發過豬頭
貴過心中個價
就係黑的
黑的就拎飛報警啦
銀碼當面點清
落左車又唔憤氣講經咩

利申坐巴士多
到而家都唔明
佢唔用換算表咪姐係用舊錶價錢咪仲收少左 點樣收多
新錶點樣跳得出張表上面舊錶啲數
前幾日睇過篇thread
話個的士佬收多咗錢
特登打返俾個女仔話過返數俾佢cls
我諗佢意思係個司機收埋個表自己睇 唔掛係乘客個到

舊錶+9up收費/
新錶扮舊錶雙重收費
用巴士同的士比
的士佬係仆街
但係的士佬講啲西客唔會錯
就算冇換
冇呢張咪收舊價
點博大霧 樓主沖出黎柒?
GPS仲可以自動加隧道費
樓豬弱智
馬後炮梗係容易架
反而想問
乜大嶼大的士可以用市區咪錶架咩?
係咪都好 都係想提醒大家小心啲姐
Ok,你話我馬後炮
即係你覺得難

咁請問你係上網難定係報警難?
政府出錢搞,長遠有利稅收 & 國安全面管治控制。

人牌跟個咪錶, 去到邊架車就放落邊個車到。

車牌跟個 docker ,驗完車合規先由政府俾個 docker 裝落車個咪錶位 / 利用現有供電線位由政府驗車時直接用 docker 替換舊錶。

全部數據連政府,個錶 & docker 插埋一齊時就各自ver 對方然後開始各自 send 數據俾政府 同時可以開機開始計費功能。

docker 跟車負責出 轉數距離 、行車數據,同時pass 俾隻錶 & upload 一份俾政府。錶負責按docker 數據計費 、 手入附加收費 & upload 參考作用嘅GPS 數據,連收到嘅 docker 數據upload 一份。

double 數據方便查技術JJ 私下改機,電腦自動 check 唔 match 就 red flag pass 俾人睇有無要跟進 定可以忽略嘅技術問題。

錶個計費未出收據前可以俾司機 申報開錯計費模式取消果一程收費資料,申報同個紀錄 backend 都會照有只係唔會計落流水帳。 有可疑時政府隨時可以 pull record , 你解釋到咪 100% 都申報開錯囉。

政府咪月尾寄返張流水單俾司機 自己報稅 / 反對囉。 政府收多咗稅時俾返少少服務, 又可以自己控制統一改收費。

國安方面仲可以秘密/明住 裝 cam 裝錄音,全程直落 database又得。 幾點個司機揸去邊交更俾邊個都知,連個車牌係咪長泊嘅死車又知。甚至要 docker ver 到隻錶先俾開車都仲得,等你連冚旗唔可以匿名揸的士。

的士佬即刻由打自己工變政府直控嘅 freelancer 。

淨係見到有利國安 + 可以玩成 24/7 全港有移動式監控深入每一條街 同所有的士佬嘅每日生活資料都值得政府9衝啦。

全民強制24/7 數據連接由 dc9做起
116.1
上次我坐果架都無呢個牌, 到落車就好快講左個銀碼, 話呢個是舊錶.
新舊錶都有嘅就只係呢一個數?
我覺得自己都好似瀨野 冇留意起錶幾多 佢到步後攞自己張私伙表出嚟 唔係政府個張 係佢自己mark既 仲要幾個的士佬都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞