講真,宜家返深圳班人係咪差不多返夠了

366 回覆
227 Like 439 Dislike
大陸啲管理好撚痴線
好多人住北區同大西北,北上仲平過過海
地理上又近d時間仲快d tim

其實最主要係香港冇野好行,食野又貴,人又多又逼

利申 唔鼓勵人返大陸
睇你住邊,元天屯可能真係快過出旺角,但我住九東真係覺得遠
比喻都唔識用 尾面加幾個字

香港無得 滑雪,浸溫泉

另外 香港有嘅 深圳平好多

卡丁車 打golf 射箭 射擊 鬼屋 密室逃脫 海洋館
攀石場 騎馬 整陶瓷
動物cafe (勁多品種,迷你豬都有)

除非你係毒撚 你唔岩玩 身邊朋友又無個岩玩
當你知道深圳啲人嘅人工收入就會明點解
當年又唔係反 去深圳(大陸)食玩訓

唔好拉埋一齊講

我識啲勇武咪又係北上緊
平就真係難搞d
最近北上剪頭髮 覺得幾好
剪得唔錯 按摩又好舒服 先$60內

係香港剪 永遠踩你啲頭髮幾傷/勁難處理

另外同朋友慶祝生日
餐廳環境大 有特別佈置唔洗加錢

之後係美團買花又勁平
你有你比貴價仲要比班”香港人”黑口黑面
我就上去比平價再做理大爺,起碼服務禮貌係二個Level
所以Nancy咪成日話黃C咪成日上去囉
國安做咩做野

又唔係叫港安
香港嘅錢/金融就係中國嘅錢
坐係電腦前同訓係張床碌手機嘅連登仔, 又點會諗到人地北上深圳唔係只貪平.
應該只係識睇動漫同打機嘅隱青.
只計門口D豬妹未必靚但多數都年輕有禮貌
因為佢哋會扣錢
佢哋份人工係會計績效評估
呢D唔關顧客事,最緊賈最後支出同服務好過香港
我係指叫香港啲公司效法
同意,跟同事/朋友番過幾次,野食其實都係果啲,唔係火鍋,燒烤就係酸菜魚,食完之後幾日唔係喉嚨痛就牙肉痛火鍋有次去咗間啲味同牛大人差唔多,價錢平啲,不過就嘈到pk,成班人喺度係咁不停逐台唱歌跳樓唔知JM9
買嘢就香港所有野都係有得賣,都係果啲商場果啲貨,仲要唔一定比香港平,平野亦唔會平得過淘寶。

其實你喺大陸買嘢食嘢9成9香港都有,係貴啲者。
反而好多貴既餐廳,例如fine dinner/omakase 都係香港比較有保證啲。
唔嫌貴喺香港唔洗迫過關迫排隊,想性價比高就上去食。

BTW去過一次珠hai 睇鯨鯊,ok 既本身鐘意水族館,唔洗特登飛日本睇,算係呢幾次番大陸最開心既一次,不過機動遊戲我就一定唔會玩。
真...剪頭髮真係抵好多....香港200幾蚊求其剪普通質素, 上面幾十蚊雖然都係普通質素, 不過服務態度會好D, 慳返百幾蚊已經cover到車錢都一餐飯
想剪非主流
講服務真係之前朋友帶上去食燒肉 有專人燒埋 好好服務
係呢度鳩噏既一定個個都係社會賢達 月入萬up啦 笑死人咩
深圳滑雪/浸溫泉點同去日本/韓國比呀!以你個標準,咁香港食爭鮮魚生都得啦,係乜去日本食

大陸打Golf我20年前已經做緊,深圳/東莞附近嘅場都打過哂,厭咗啦!手痕咪去滘西洲打咯,其他嘢真係無乜興趣做喎!唯一有興趣做嘅係按摩,但係宜家咁多人去,唔洗排隊咩!要排隊點解我要去大陸做,香港無得按摩咩,約好時間就可以去,唔洗去大陸要晨早預時間過關約車呢樣果樣咁麻煩!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞