大陸人都覺得香港盛行兩餸飯係好悲哀

331 回覆
555 Like 49 Dislike
真 咪又係普通飯盒
仲要性價比高啲 唔明點解要污名化
好似要好折墮咁先食佢
差好遠喎
你食開果啲做垃圾?
如果正常情況來講稍為有水準嘅分別都好大。
叫果d好多汁, 煮到淋,好多芡汁既菜式
就唔大分別既,不如叫兩餸

有鑊氣既菜式,睇得出係岩岩炒完上碟既
當然只有餐廳比到你
唔係呀 你係咪冇搵到條繩拉一拉 佢會發熱....
大陸d十蚊廿蚊任選餸,白飯任裝

咪者係兩餸飯
佢地興咗仲耐
咁你食開啲兩餸飯垃圾得嚌啫
係我眼中啲濕鳩茶記十間有九間都呃飯食
六七十蚊個炒牛河乜乜炒飯
唔食兩餸飯幫襯麥記都唔會食
講咁大篇野咪姐係唔知囉垃圾
上小d小紅書啦
兩餸飯cut左快餐店生產力低下果班姐姐同租金既成本
先平左
同埋現金交收唔洗比錢支付平台
香港你試下咁撚樣做生意一早死撚左啦
香港搞中央廚房d餐廳通常都係有規模嘅餐廳
通常都係搞個汁醬同埋d醃肉
正如大家樂唔會焗豬係中央廚房焗好曬再加重防腐劑
去到餐廳再焗番熱比你
就算係預製菜技術香港都完勝內地
好多內地人都話灣仔碼頭好過好多內地現包水餃
大陸果d唔叫中央廚房
係中央預製食品批發中心
深圳個飯 隨時一早係山東煮好
仲要好多餐廳同一個貨源
九唔搭八上面窒我果幾條柒頭都收左皮
你又要彈個柒頭出嚟
我po小紅書係笑緊大陸人食餐飯都要好驚青咁懷疑間餐廳係咪即叫即煮
做乜鳩姐你
捉字虱大陸講嘅中央廚房咪就係呢樣嘢囉
你睇返我覆果條柒頭係質問我大陸嘅預製菜定義
你既角度:你串贏左幾個柒頭
所有人既角度:你呢個柒頭無得救 同你講都曬氣
你啱你啱自己唔夠仲要幫人攞尾彩
其實十年前年香港酒樓d點心都係大陸整好運過黎架啦,家下茶餐廳都應該係,仲講香港整果d,咪學校食果d,仲多問題
你應該文盲黎
中央廚房 中央預製食品批發中心分別都覺得係捉字虱
中央廚房係輔助有規模嘅餐廳 減低餐廳出餐壓力
中央預製菜批發中心係做一堆預製菜供貨比唔同餐廳
而前者係新鮮同識煮嘢食 後者係冇腦都做得即係好似你咁既垃圾都可以開餐廳
其實真係咁難明咩
條友問我大陸果邊嘅定義
我咪用返大陸嘅講法
大陸大部份人包括啲老師博士成日講嘅中央廚房就係你講嘅所謂預製菜批發
本身佢地就係撈埋嚟講
係近排先開始特登clarify返兩種講法
你最多可以話大陸同香港講法唔同
點都唔係我講錯喎做乜鳩起晒鋼咁姐

都係嗰句 食多啲兩餸飯啦 祝你身體健康
凍品之後 先送到中央廚房
凍品完品巳經係預製菜成品
原來係白卡仔
以你既智商
我祝你人生唔好太折墮
傻鳩凍品仲可以係指冷凍嘅食材
你癲夠未
講乜嘢我冇食兩餸,興兩餸嘅時候我已經唔喺香港
我亦唔係接觸茶記嘅人
一堆人日日比貴價食埋啲XX但日日都囂囂張張
學周星馳話,除咗講恭喜都諗唔到有呢可以講
[quote]google都唔識
要人喂到落口有冇咁廢
簡單啲講飛機餐o係大陸角度唔算預製菜
但你既角度就係
你就真係on99
有睇開大陸果邊d嘢就知班大陸人一樣當中央廚房出嘅餸係預製菜
美團外賣果d勁多都係中央廚房整出嚟 佢地會屌果d係預製菜然後特登揀返正常餐廳㗎
大陸果d唔叫中央廚房
係中央預製食品批發中心
深圳個飯 隨時一早係山東煮好
仲要好多餐廳同一個貨源
一堆人日日比貴價食埋啲XX但日日都囂囂張張
學周星馳話,除咗講恭喜都諗唔到有咩嘢可以講
其實我係兩送飯都唔捨得食
咁你係香港咪又係低端人口,有分別咩
冷飯呢樣已經唔好食
如果冷飯好食
啲人平時就唔會屌
崇洋即係崇優
似你崇大陸咁柒咩中國香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞