大陸人都覺得香港盛行兩餸飯係好悲哀

331 回覆
555 Like 49 Dislike
好難唔知中央廚房加工整好晒再送去餐廳到叮呀嘛
大陸好多餐廳都係咁
啲大陸人辛苦到食間餐廳都要fact check下間嘢係咪預製菜
香港情況就好啲,不過兩餸飯要賣到咁平又要賺到錢
心照啦
其實預製菜唔係咁既意思
好多人以為工場整定/唔係即叫即整就係預製菜
[小黃書]香港最火的餐廳。自助餐的天花板。吃出優越感
https://lih.kg/3636311

我晨早推介過
而家發揚光大
佢地啲n餸飯 十幾蚊任食飯菜
緊係覺得香港悲哀
兩餸反而未必係預製, 佢人流多去得快

茶記個餐牌幾十樣野, 有啲款唔係成日有人叫
咪又係預製, 唔通下下即刻整比你
開頭都有食下
抵就一定抵
但太多油同重口味好唔健康
之後都冇食了
預唔預制同價錢係無關係
大陸商場賣你成舊水啲腥港人食到發發聲都可以係預制

事實上兩餸飯個性質先無需要預制, 全部餸都係餐廳決定整幾多

預制個重點係有啲菜式小人叫, 餐廳唔想特登整又可以快速出餐
總之日本屎都好食啦
我都知同價錢無必然關係
不過個成本要壓到咁低,真係要諗下背後原因
唔排除有好多兩餸飯為左慳更多成本同效率而開始用預製
同埋你可以睇返我上面最開頭個comment
最大鑊唔係預唔預製
預製菜(受污染水源魚+大陸走私農藥瓜菜(員工唔會洗菜))
用垃圾油(大量trans fat同polyunsaturated fat嘅大筒裝大豆油)

呢段?
你最多話佢食材垃圾, 但又真係無咩必要用預制
依家d兩餸飯店越開越多
仲開到去旺區靚鋪位 價錢又唔加得
但租金貴好多 又長期勁多人排隊 要慳成本又要餵飽晒班人
唔係預製嘅話真係好懷疑佢點煮得切
近期有羊 有魚有龍蝦 可以食豪啲
邊個夠膽踩我地連登仔最愛

邊位巴打
睇返段訪問,100%肯定係連登仔
咁樣合理化餐廳用預製菜
又一個企喺商家角度 乜都幫商家諗埋理由嘅傻鳩

好心你google下大陸預製菜係乜先啦
拎住香港人/自己認知既定義既預製菜
但係就搵大陸既新聞去話有幾垃圾
有嘢就講有屁就放啦
睇返你啲回覆乜point都無
嚟嚟去去都果幾句
google都唔識
要人喂到落口有冇咁廢
簡單啲講飛機餐o係大陸角度唔算預製菜
但你既角度就係
啲人來來去去吹個point都係抵過荼記
咁唔代表呢個唔係劣質飲食文化㗎喎

揀兩餸飯其實無問題
但唔好仲好自豪自己好識揀
係度吹捧呢啲普通野啦
你就真係on99
有睇開大陸果邊d嘢就知班大陸人一樣當中央廚房出嘅餸係預製菜
美團外賣果d勁多都係中央廚房整出嚟 佢地會屌果d係預製菜然後特登揀返正常餐廳㗎
對佢地嚟講
價錢平就上神枱 要吹奏
其實樓主無知啫
大陸人玩左消費降級兩年啦
依家窮鬼套餐先係大潮流

兩餸飯有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞