大陸人都覺得香港盛行兩餸飯係好悲哀

331 回覆
555 Like 49 Dislike
9億人1000 蚊都無啊,寒酸
有次食過大陸兩餸飯 都唔同level 平係平 但係一係辣 一係油到仆街 跟住配料多過餸
香港兩餸起碼好過大陸 或者 英國食包劣食

日本便當都係食來食去個隻味
起碼兩餸飯係真係煮出黎

你班天龍人繼續食你既預制菜喇

都唔知加左幾多元素表落去
兩餸都係元素表
佢地以為香港3X兩餸飯的質素等於大陸學校/工廠飯堂嗰個質素, 有心理陰影自然未食先判.

唔少外國KOL對兩餸飯勁有興趣 來親香港都話要食
香港人會承認自己貧窮,不像大陸人月入3500把自己說成富豪
中央廚房就預製菜咁你連大家樂都唔洗食
一街都係
佢地叫快餐
要面子還是省卻里子
佢做就得 你做就…
支那狗就支那狗
邊有人

支那狗食開屎由得佢
香港人既事冇需要支那狗講
支那狗攪死香港人正仆街
點解我要食大家樂?
極少食呢d垃圾
有冇人未食過兩餸飯
日本便當淨係賣相都贏九條街
垃圾油臭味
用最cheap最垃圾果d大豆油就係咁
煮出嚟啲食物有浸油臭味,個環境都會容易積聚好多黏稠油漬
有trans fat同高polyunsaturated fat 食到你勁容易發炎多病痛
浸味聞到都頂唔順比狗食
其實我真心叫過大陸同事帶我去食呢d盒飯, 不過佢地都講你去到就唔會想食
乞衣先食兩餸 澳門廿年前已經有4餸飯 兩肉兩菜
班乞衣開口埋口都悲哀架啦
自卑到一個點先會無時無刻都搵優越感
食個飯都悲哀咁支那冇飯食食膠粒假飯又係咩?
因為茶記個午餐
係整好晒只係冇放係你面前既單餸飯
收你50-70
近幾年攪得好既產業真係得兩餸飯
有撚買咩 我未去過支那都知農夫山泉紅色蓋啦
一見到精緻就想笑 果班月入十萬精緻女生搭高鐵幫人抹車
2餸飯咪即係以前叉雞飯咁, 平民恩物,不過依家多左選擇咁解。
BTW 2餸飯依種模式係大陸十幾年前就有,多數好平for窮人食,所以睇到香港冇拉拉吹奏2餸飯咪覺得倒退囉。
以前香港人有錢過佢地, 一去到大陸就好似皇帝咁
所以佢地好自卑, 成日想搵D野去踩香港人報復

一時就吹捧自己間屋好大, 踩香港人住公屋
一時就吹捧自己好有錢, 踩香港人好窮
一時又吹捧自己科技先進, 踩香港人好落後
無時無刻都想 吹捧自己再踩香港人, 想自己心理平衡D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞