Apple Watch 用家討論區 (66) Series 10 / Ultra 2 黑色

85 回覆
0 Like 0 Dislike

Apple Watch款式總覽

現正發售
Series 10(2024年最新款,$3199起)
Ultra 2(2023年推出,$6399)
注意:2024年追加嘅黑色Ultra都係第二代
SE (2nd gen)(2022年推出,$1999起)

已停售,但仍有watchOS更新
Series 9(2023年推出)
Series 8 & Ultra (2022年推出)
Series 7(2021年推出)
Series 6(2020年推出)

已停售,亦沒有OS更新
SE (1st gen)(2020年推出)
Series 5(2019年推出)
Series 4(2018年推出)
Series 3(2017年推出)
Series 1 & 2(2016年推出)
Series 0(2015年推出)

Ultra 2 vs S10 (46mm) vs S7/8/9 (45mm)大小比較
https://www.youtube.com/watch?v=_57RTc6c6hk
注意:Apple Watch個mm講緊嘅係錶殼嘅高度,同mon size冇關

GPS版 vs GPS+LTE版?

依家所有Series 2打後嘅Apple Watch都已經內置L1 GPS,可以記錄跑步、踩單車等運動嘅路徑。如果買最新嘅Ultra版就有埋L5 GPS,紀錄得更準確。

而GPS+LTE版可以俾用家喺手機唔跟身嘅情況下透過eSim打電話/收發短訊/用data上網(例如串流音樂、即時load地圖等)。

注意:
1. 家庭共享功能都要GPS+LTE版先用到
2. LTE功能要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台
3. 如果你有隻GPS+LTE版嘅Apple Watch而你冇相應嘅esim plan,你都可以當係純GPS版咁用

手機GPS vs 手錶GPS?

如果你落街跑步手機唔跟身,會用Apple Watch嘅GPS。
如果你落街跑步手機會跟身,用Series 0-7跑步嘅時候會用iPhone嘅GPS,用Ultra 1/2、S8/9、SE2開始跑步嘅時候會用你Apple Watch嘅GPS

新/舊錶帶可唔可以互通?

38mm (Series 0/1/2/3)、40mm (Series 4/5/6/SE1/SE2)、41mm (Series 7/8/9)、同42mm (Series 10)嘅錶帶可以互用。
42mm (Series 0/1/2/3)、44mm (Series 4/5/6/SE1/SE2)、45mm (Series 7/8/9)、46mm (Series 10)同49mm (Ultra 1/2)嘅錶帶可以互用。

買42mm嘅錶帶請check清楚係邊一代

係咪一定要買佢預設嘅錶+錶帶配搭?

唔係,你可以去Apple Watch Studio自己砌款
https://www.apple.com/hk-zh/shop/studio/apple-watch

可唔可以戴黎游水?

由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水,官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
專為運動撚而設嘅Ultra有100米防水,甚至力推好多同水底活動有關嘅新功能,有興趣可以留意下

注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AppleCare+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

買俾冇iPhone嘅小朋友/長輩有無咩問題?

官方介紹:
透過「家人共享設定」,家庭成員即使沒有自己的 iPhone,亦能使用 Apple Watch 來撥打電話、傳送訊息,以及與你分享位置等等。
以下功能和 app 一概不適用:心律不整通知、心電圖、經期追蹤、睡眠、血氧、Podcast、遙控器、新聞、家居和捷徑。

簡單啲嚟講即係最好幫佢地買埋iPhone

買唔買AppleCare+好?

官方介紹:
適用於 Apple Watch、Apple Watch Nike 及 Apple Watch Ultra 的 AppleCare+ 服務計劃,將保障期限延長至自你購買 AppleCare+ 服務計劃的日期起計的兩年,並提供不限次數的意外損壞保障服務,每次收取服務費 (Apple Watch 及 Apple Watch Nike 為 HK$548,Apple Watch Ultra 則為 HK$618)。

冇買apple care既價錢
https://support.apple.com/zh-hk/watch/repair/service/pricing

Ultra三款錶帶比較

https://www.youtube.com/watch?v=WZIJK3lNEes
Ultra 米蘭返左貨 🤪
Lm

原色已入 收工去拎
巴打好rich, 唔捨得買, 諗住淘寶算
淘寶帶會分屍隻錶touch ground

去拎貨望吓啲display已經見到jetblack 花撚晒
條藍精靈仲話吓?今朝先換過新貨擺出嚟
(張圖網上cap 非本人)
想問而家有無得walk in 買?
好耐冇戴Apple watch,買s10 jb係咪最正路
顏色睇你喜歡
鈦定鋁就豐儉由人
有無師兄用JB, 易唔易花?

唔直接答你 用張圖答你

jetblack 好撚易花 甩色

有錢一定係加多少少買鈦
除左邊框物料 仲有真藍寶石Mon
陶瓷錶底 送埋個lte
Carry 到就直上ultra 唔洗諗
但正常用幾多年就要換錶?
如果可以玩幾年 買鈦都ok既
大家用法唔同好難講
電子野一定有新玩新
揀ultra 最主要係為舊電 ;
S10鈦正路玩三四年都得
正路鈦係咪無JB咁易花?
心大心細唔知點揀好
利申無戴緊apple watch
鈦有層pvd(dlc) 係襟磨過jet black 用陽極處理
再加上本身錢原色都係高亮度度就算花左都唔覺
鈦板個藍寶石Mon 一定好過鋁既ionx 好多
一分錢一分貨 Apple 野有冇貴冇買錯
正路鈦係咪無JB咁易花?
心大心細唔知點揀好
利申無戴緊apple watch
鈦有層pvd(dlc) 係襟磨過jet black 用陽極處理
再加上本身原色都係高亮度就算花左都唔覺
鈦板個藍寶石Mon 一定好過鋁既ionx 好多
一分錢一分貨 Apple 野有貴冇買錯

記住 Apple 從來唔會有所謂高C/P
正如蔗渣價錢點會有燒鵝質素
帶左1個月s10 jet black 可以同你講唔算易花
正常返office 工帶望落唔見有花
不過如果真係成日要outdoor既真係上ultra 穩陣D
不過jet black 真係幾靚
用咗原鈦一日 感覺幾正 由3代升上10代升級感都大
大把人仲用緊s3
我就係s3升s10 本身想買U2 落鋪頭睇完實物就決定直接換鈦 U個物質太膠
物料*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞