深水埗檔主企跳 2月內兩收$6000告票 兄嘆市道低迷:叫人點生存

394 回覆
275 Like 37 Dislike
佢講你就信?
坐晒監啦仲泛民
大家都係中國人
有咩雙唔雙非
留港撚值得擁有
執左佢就唔罰你唔到啦
拿 , 如果係其他部門 , eg入境 , 醫院 , 運輸署
呢d排到仆街冚家剷既部門緊係要跑kpi唔好俾佢地鳩hea啦

但執法部門要罰市民錢就緊係唔好
eg . 咖啡 , 食環

不過兩害取其輕 , 緊係跑kpi啦 , 唔係俾佢地咁撚舒服咩 , 最多自己小心d(唔亂過馬路 , 泊車入車場 , 唔亂抛垃圾)
大陸搞鳩大企業
香港搞鳩細生意
你應該講埋以前個個都擺晒出街
食環緊係要你定期交人開告票做下樣啦
咁阿柳飄飄,最後點脫離雞界吖?
同個官解釋
再要個客上庭
又唔對水貨客出手?係選擇性執法,肆意濫用公權力,見到大陸人就跪拜
超哥玩kpi管治 預咗架啦
食環應該要拍片,點解要檔主證明自己無,香港以前一直行緊疑點利益歸於被告

生果檔其實幾好搵,如果唔係真係冇阻街點會走去跳樓呀?
事主態度軟化,返回安全位置,由救護車送院檢查。據知食環署最終在警方協調下,未有發出告票。

下次知點玩啦
40年店,窮極有限啦
在公眾地方造成阻礙
任何人無合法權限或解釋而陳列或留下,或導致陳列或留下任何物品或東西,而這些物品或東西對在公眾地方的人或車輛造成阻礙、不便或危害者,或可能對在公眾地方的人或車輛造成阻礙、不便或危害者,可處第4級罰款或監禁3個月。
睇law啦on9可能對人造成不便,姐係你行多兩步,覺得唔方便都入到呀
對其他人就支持執法

對自己就人性執法

好有道理!
阻街就阻街啦 咁多借口
牛屎佬抵死
做40年先收10張告票咁都屌

擺路中心想點
喂人地香港仔天光墟魚檔劏條魚俾客都俾食環捉啦
2024年啊 香港啊 接受吓新事物啦
過左19年,有人性嘅就唔會仲做緊公務員啦
班冚家剷皇軍冇權都濫權啦!仲要埋特權添,運毒都要你撒控,24年仲問點解咁冇人性
連登班低賤人口用吓腦都懶
其實有冇熟悉呢條法例嘅巴打可以講解吓?

如果係好似上述咁講嘅話,
香港所有做街舖嘅超市,
啲重型貨車送貨嚟到都係擺低門口就走,
咁門口係行人路,
要等啲職員逐車逐車推入去,
咁樣其實都可能已經犯法?
特首話你生意好搵咁多,交果六千畀政府濕濕碎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞