深水埗檔主企跳 2月內兩收$6000告票 兄嘆市道低迷:叫人點生存

394 回覆
279 Like 38 Dislike
出過街都知啲街邊檔最鍾意將啲嘢擺到通街係,板車、紙皮箱、發泡膠箱疊到山咁高,檔口又推到出一出

明明阻撚住條街搞到人逼人行都行唔到,仲要覺得係老奉,話佢阻街仲要屌返你轉頭

呢啲唔係叫約定俗成,係無法無天,市民硬食
收割完又種返,點會驚
而家kpi行先,個個部門為左政府比錢都要跑數,做靚盤數,點得閒理你
唔知以為係兩日,點知係兩個月
霸埋D地方又唔提?當比租羅
原來企跳就可以唔收告票
港共專科你知唔知要排幾耐輪幾耐?
唔會係一個鐘睇幾十個
你預約完個覆診時間係2點 你2點去到 , 可以係4點先睇你 1個鐘幾十個既話就唔駛4點先睇你
d人話點解1分鐘就睇完趕你出黎
就係佢返工/食飯 返黎遲左 , 成大棚人係度等佢
佢唔想ot咪快快手睇1分鐘趕走你

咁人手唔夠又係另一樣嘢黎
而家香港經濟低迷,苦海求天
李家超政府咁短視,佢地而家乜都咁嚴,好似抄牌咁嚴既話咪令人減少係香港外出消費囉
咪係
炎明熹加入tvb之後
tvb蝕足5億呀
唔知由幾時開始

生果檔啲西瓜🍉哈蜜瓜🍈之類

冇哂半個賣(要成個買)

問返檔主話食環捉(罰三千)

CLS
貴州單野之後,城管執法小販檔已經收緊皮。

依家城管係到搞別墅、豪宅僭建,因為油水多
收罰單就扮可憐,平時就打橫行,成堆黑社會,啲貨就堆門口,人就欄住你咁,將條路有咁窄收咁窄,一地垃圾,周地污水,前幾年仲要垃圾膠箱圍城,平時啲發保膠都周圍飛,有咁污糟得咁污糟
你講咁多都係想話醫生hea做姐
好簡單, 比你認清個事實, 幾個月前D人仲討論緊南韓大罷工, 人手短缺,D醫生做到仆街好撚慘既時候, 香港既情況已經嚴重過南韓, 未計公院更加嚴重, 未來只會更加惡化
岩岩睇左眼, 南韓人口:醫生係1000:2.6, 公院係1000:0.9
唔想ot? 講緊5-10年前已經聽過返完一更OT埋再接下一更, 講緊係36個鐘先放到工
而一個鐘幾十個病人係真實數據, 所以點解你坐低果刻就要趕你走, 因為做慢左代表加重左同事workload不過你要選擇相信現場排隊排到燥, 係到幻想醫生朝9晚5食兩個鐘lunch既廢老, 都冇辦法
只要政府過到寒冬
啱啊 條路係俾路人行 唔係俾個啊婆擺檔
生意好啊
關政府事既就一定屌左先
快d跳落黎啦, 柒頭! 票控佢自殺+ 浪費警力
水果哩啲暴利,罰多幾張促進經濟
長官你好,我哋應該要點講
泛民要雙普選𠻹
冇睇我講咩?我講專科
有咩專科係睇24 小時 , 講黎聽下
唔好淨係講門診同急症
出面啲菜檔,生果檔主,好多都係黑社會嚟
即係抄牌又唔啱啦喎?
違泊又大條道理?
好多年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞