身邊有冇啲fd 成日迫鳩你返大陸食嘢/玩?

176 回覆
704 Like 178 Dislike
Fd:深圳嗰間咩串燒/放題/生蠔煲 好平好撚正,一齊去食?
我:唔啦,你地去啦!
Fd:典解嘅?
我:我麻麻哋,你哋去~
Fd:典解唔去嘅?

我唔係冇返過大陸,食過啲嘢平係平,但。。。
1. 木屋燒烤好撚難食
2.牛肉鍋喺香港616食貴少少,慳返好多時間。
3.濕鳩放題,啲貴嘢餓狗搶屎,1秒唔見晒,成個鐘先refill一次,重點係啲嘢好一般。
4.食海鮮咩x號漁船,一啲都唔平,正常質素,喺香港啲熟食中心加工仲好。
5.燒鰻魚,腍啤啤,零分。
6.川菜/田雞煲,好撚油,食完個口有一浸叫窩氣香精嘅嘢,刷完牙都仲有味。
7.日本嘢,刺身已經冇技巧,都可以難食,拖羅又垃圾,香港完全屌打,當然佢有大陸壽司郎,計返價錢同香港一樣,仲要前排爆出食安問題,點解要返去食日本嘢?
8.雲吞麵,鹼水味呀,成口都係以為飲緊尿。
9.酒吧,啲酒又少,嚟嚟去去都係得1664同嗰隻熊貓花香,同埋嗰d原漿啤酒(唔好飲)。
10.牛扒,價錢貴過香港,完。
11.串串香,唔鍾意食,啲嘢露天放咗成日,諗起想嘔。
12.喜茶/蜜雪冰城/手打香水檸檬/益禾堂:癈水香港好多替代品,慳得嗰$10一杯 你飲埋我嗰份

你話,點解要返呢?
唯獨揼骨囉
樓主自我中心到
唔撚去呀屌你老母
搞掂
有樓主呢個朋友 似係前世做左好多衰野
樓主好 kam,唔夠膽 WhatsApp 回人,要來呢度攞認同
有呢啲損友都唔絕交 樓主都唔方好人得去邊
kam撚到
我都知大陸嘢好平有啲質素高過香港 又多嘢玩 但情感想唔想去就唔想去 馬斯洛需求金字塔 嚟講我追求緊啲高過生理需求嘅層次...

樓主係到扮唔返,但咁撚熟行情,收皮啦
咪係 樣樣都咁有心得
咁佢都叫試過曬,
先發覺唔適合自己嘅
試咁撚多?
樣樣都試?咪撚玩啦
有咩咁出奇,
2018年之前我都成日上去玩、食嘢,
之後覺得唔啱自己就冇再上過,
宜家回鄉卡都冇,
試過玩過曬唔啱咪唔上去囉,
係咪咁難明
傻閪先返大陸,你有冇見啲餐廳食肆一車車Perrier 送入廚房?冇!咁你估佢哋用咩水煮食?啲水喉水唔飲得係人都知,所以大陸人冇人煲水飲,但你就食佢用水喉水煮嘅嘢食?真係要幾撚蠢先去大陸餐廳,食得多個身都有陣支那味
我日日番都没你咁熟路
成日上去玩,玩玩玩玩玩
一下有問題就係19年
d野無變到,係你變左姐,扮講到1.-13. 咁啦
616貴少少咁係你細食姐樓主
變唔變都好,唔啱玩咪唔啱玩,
係咪咁難明
簡單講翻廣東食野分兩種。
一種係你呢種,
食預制菜or商場野,大陸基層/無車一旅/懶得諗先會食既野。香港人一味話平啊正啊就係呢d
第二種係食農家菜or要搾車去酒家。果d真係值得去食
點會
你係咁迫鳩人返大陸,自我中心都算,仲要逼鳩人跟你
講中晒駁唔到就話人kam
屌到佢立立令,一下就做到幾容易。
之後friend都冇得做。
日日係香港食兩餸飯算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞