[ViuTv][羅嘉駿導演]《十七年命運週期》Cicada Cycle討論(14)圓劇

863 回覆
12 Like 3 Dislike
講真下個月仲有人講先算啦
因為班後生並唔係佢地細過個樣
想做病人畀蕃茄人工呼吸
大結局咗有啲空虛
Fish live 有問題可以問佢
下個月?今晚都已經無啦
不過幫到sheena同蕃茄 條電影路易行少少
正常架wo,完咗劇就係完
舞台劇都係其他bonus嘢
有冇人有通知yes card
9409都叫ok真係收收皮啦
有啲劇完左係未完
例如新聞女王
演員接job接到手軟仲開電影版

【Rembrandt Lighting】

⬆️ 錯誤示範
⬇️ 正確示範

btw,

5 Window Light Portrait Positions

The Slanted Lens
Views
Jan 12
https://m.youtube.com/watch?v=NM2BIcg8GLE
睇唔明 但想知多啲
望落有趣
有冇OST release
係喎,無左件事
背光係Viu特色
我發現, 原來係網頁版FB睇LIVE, 手機版係睇唔到果一秒有REPLY過
屌我懷疑中左伏, 我果晚第一個REPLY咁濟. 係手機版睇PLAYBACK睇唔返
嚴重要求加印返YES CARD
呢個抽獎方式本身有問題
啱啱諗到個問題
如果最後解畫細個版係舞台劇
咁解到熊仔錄音係Lokman把聲
但係劇社成員喺茶餐廳見返大茄小青點解會唔認得?
如果係現實的話應該會認到?
如果係舞台劇劇情的話又點解要寫到唔認得?

我明過咗17年,但應該未至於認唔到?
就算真係唔認得個樣,講返係番茄小青嗰一下都應該一定記得?唔會咁疑惑要諗一陣先記得邊個係番茄小青掛?話晒17年前都共患難過?
ViuTV的電視劇《十七年命運週期》剛在星期五播完大結局。電視劇以週期蟬為主題,這種蟬會潛伏在地裡固定的年數後在同一時間大量地破土而出。北美洲的週期蟬有兩大類,一類每13年破土而出一次,另一類每17年破土而出一次。碰巧13與17都是質數,為何如此呢?

其實這是其中一個數學與生物學交集的有趣現象。有科學家提出這可能是為了避開捕獵者。蟬的捕獵者,包括某些鳥類與蜂類等都具有週期性,每隔一個週期就是牠們的捕獵高峰。它們的週期為2至10年不等。

試想想,如果某品種的週期蟬的週期是12年(12為一個合成數),牠就有機會每次破土而出的時候都遇到週期為2年、3年、4年或6年的捕獵者(因為這些都是12的因數),這顯然對週期蟬的存活非常不利。但假如某品種的週期蟬的週期是13年,而捕獵者的週期為4年,週期蟬每隔多久在會相遇到捕獵者的捕獵高峰?答案是13x4 = 52年。因此週期蟬的週期如果是質數,在破土而出之時遇到週期捕獵者的機會就會大大減低。在物競天擇的原理下,週期蟬就慢慢演化成擁有質數的週期年。

原來數學可以以這樣的方式在生命中出現,實在是非常神奇!

https://www.facebook.com/share/p/1MSLzE4f8ykQMkHL/?mibextid=CTbP7E
17年黎冇再聯絡過第一下唔認得有幾出奇
就係話唔認得個樣都唔奇
但番茄小青一響朵其他劇社成員都要諗下先記得有啲怪
17年前喺學校咁大單嘢喎
錄音個問題上個post解釋咗好多次,
隻公仔係真野,唔係舞台劇道具,
所以梗係lokman 把聲。
舞台劇係扮佢哋細個,聽公仔個人係真蕃茄(Fish)

一來當時戴咗口罩,二來17年無見,
第一眼唔認得唔出奇,
後尾佢哋坐低嘅時候咪又係認得返
劇社班人17年黎經歷太多次失敗
佢地其他失敗都可以好大鑊
都真
不過係咁失敗仲有錢開茶餐廳其實都算幾成功
可能中間都有d偶然成功執到一筆先捱唔住收檔既
如果真係每一次都全赤字應用好難keep住一齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞