陳慶嘉受訪揭香港10萬人靠電影維生:但得三套細片拍緊

229 回覆
11 Like 67 Dislike
因為社會有錢左
冇人會再唔要命拍打戲
多數係做左好耐又上唔到位既人先會咁,例如黃洋達個堆熱狗
關我L事
搵班讀多啲書嘅編劇度橋先啦
大部分大片啲橋鳩到爆,點睇
抵死啦
又唔諗吓當年點解乃得咁大力,淨係依賴一個巿場?
政府就係想咁
唔想再有本土既野
最好運動都唔搞
冇投資人科水講乜都冇用
有無留意九龍城寨 片頭幾多個機構
係賺錢,不過百九幾個人分
政府科緊水搵外面人幫手推香港文化喎
而家全部新導新編劇,班友都未學滿師,拍出嚟啲嘢好惡睇。到有老師傅拍套好少少嘅戲,連登仔又屌到永久禁播,港產片死晒都唔抵可憐,港燦共孽
一句講哂,撈唔掂咪轉行囉香港人欠左你班所謂電影人? 一定要比錢你班人賺。。。 紅左個d 咪又擺哂款咁,唔紅就出來乞,不知所謂
其實唔關電檢收緊事

香港電影變成垃圾係不爭事實

大陸最收得個啲戲 真係有創意同水準既

同埋都唔好再當大陸人傻 好戲差戲佢地識分的

最尾嗰段笑撚死
咁嘅垃圾劇叫好 連TVB垃圾劇一半水準都冇
講一套做一套
心入面又要就住就住
講咗出嚟下面既人都未必敢去盡
驚踩到紅線
咁咪求鳩其
有人俾錢咪好 冇人比咪算
轉個頭又推下中國文化
九龍城寨籌備左好多年,本身係搵 skrrr 呢啲人去拍
佢套 我談的那場戀愛
已經算收得
小品有1500萬
做音樂嗰班都係
例如嗰條成日鬧人嘅廢中(仆街,連名都唔撚記得係咩)
九成老屎忽編劇都係啲不學無術嘅中坑,唔識嘅範疇又唔會走去問,結果拍出嚟係啲懶專業嘅爛片
仲有警匪片
明明香港已經由治及興,但成日拍到香港俾恐怖分子炸到爛溶溶
市場需要唔同左
但香港電影人, 音樂人完全唔化唔願變
有冇十萬咁撚多人?
觀眾無輸,因為去晒睇Netflix
以前某某靚女下海露點就話有號召力,依家搵邊個下海? COLLAR果班下海都唔掂
你講嘅例子咪正正說明觀眾影響因素冇咁大囉
王家衛當年出出戲都蝕大錢 一樣冇幾個觀眾明
但照樣出到王家衛
咁點解而家冇王家衛?
鄧光榮肯俾錢王家衛拍嘢都係因為佢寫過咩江湖龍虎鬥
而旺角卡門都擺咗個警匪嘅羊頭係度咋
我嘅point係冇個好多速食類型片嘅市場打底 你想啲好嘅藝術片憑空出世係好唔現實
冇個繁榮嘅industry 就算偶爾有到佳作都唔會穩定到
所以你話觀眾冇鑑賞能力令個市咁死其實係個假命題
都係嗰句 唔通當年嘅香港觀眾就係特別有品味而家特別冇?
事實無論咩情況咩地方 會睇濁水漂流嘅觀眾都係少數
好多你所知嘅外國文藝片唔攞國際獎項行影展口碑路線嘅話一樣係蝕錢
所以與其追究觀眾
不如話係成個市場點俾到投資人信心嘅問題
有排拍
張國榮
黃家駒
羅文
金鏞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞