陳慶嘉受訪揭香港10萬人靠電影維生:但得三套細片拍緊

229 回覆
11 Like 67 Dislike
借場比美國佬拍野
英國人工比美國低又免稅
仲要冇工會搞事
所以英國咪可以拍到荷里活作品
但係英國本土影視都係冇人睇
4.8 先啱
拍人物傳記囉, 上次梅艷梅味幾成功
班幕後咪成日話香港好多人材
低budget 寫個神劇本刀仔鋸大樹囉

做唔到就咪撚呻
拍人物傳記囉, 上次梅艷味幾成功

以前東南亞無人拍電影,所以造就左香港賣埠電影,唔代表香港電影好,只係周邊國家冇人拍電影,例如台灣白色恐怖時代根本冇電影業咁濟

之後2000年度開始收皮就靠合拍片臨死前打支強心針

基本上香港電影業從來都係賺easy Money ,最緊要快

好啦,而家周邊國家都有電影業啦,香港電影又唔係特別勁嘅自然冇人睇啦,跟住業界就嚟埋怨
關鬼香港人事
根本全世界普羅大眾取向都係差唔多
唔係咩叫mainstream
荷李活好多收得嘅亦都係popcorn片
你講到有auteur風格嗰啲本來就係小眾嘢
你同莊文強嗰啲老屎窟一樣
仲以為警匪動作可以永遠食老本
你估依家啲觀眾唔開始厭?
九龍城寨係例外 今年海關戰線談判專家收得咩?

仲有你都識講係荷李活啦
亞洲可以衝出國際嘅戲從來都唔係Popcorn片
寄生上流小偷家族Drive my Car
香港唔拍出呢啲戲一日冇可能進步
上尋秦記一定紅過城寨
人地文藝片已經有一大班大師級
香港數嚟數去得王家衛 杜琪峰
反而大陸仲多人衝出國際
支持政府嗰班冇咩所謂啦
沒有工作都還有黨啊
而家好似連陰陽路果類低成本製作都無左
你唔使打稻草人 我從來冇講過可以永遠食老本
我嘅point從來都係邊個國家嘅電影市場都好
最主流最收得最受歡迎嘅都係類型片
同邊度嘅觀眾無關
唔通以前港產片黃金年代啲觀眾就特別有taste有腦有學識?
然後而家突然墮落到冇腦冇taste?
從業者有責任 市場同大環境嘅影響亦都大
冇一大堆紮實嘅類型片做底係好難甚至唔會出現出色嘅藝術片
寄生上流小偷家族drive my car呢啲你以為係憑空出現?
奉俊昊是枝裕和濱口龍介邊個唔係慢慢積累口碑係影展度慢慢捱出嚟
你估佢地係本土一開始就好多觀眾支持
even而家我都幾肯定呢啲戲都唔會係當地最多人睇嘅戲
如果你講緊要行呢啲路線衝出國際 咁就係arthouse或者indie film嘅strategy 本意就唔係迎合市場而係自我表達 係完全唔同嘅範疇
所以根本唔關觀眾事
泰國都拎過康城金棕櫚
唔關觀眾事你都講得出

你覺得啲導演拍戲嘅錢係個天跌落嚟?
全部都係要靠老細投資人抌本㗎
佢哋見到啲票房咁低鬼會肯出錢投資藝術片呀??
當年鄧光榮投資王家衛見到阿飛正傳仆晒街爭啲想買起佢呀
MM2嗰啲都係傾得好撚辛苦,一年先夠錢拍得一兩部
稍微藝術少少嗰啲濁水漂流根本回唔到本
冇電影公司係開善堂㗎
依家香港啲戲唔好講三大影展
連A類都入唔到圍
係得今年東京影展梁朝偉做主席先搭上搭比幾套入去

以前仲話有施南生可以推啲戲去影展
依家連平台都冇
有咩可能會發到圍
所以有富都青年
一早做緊其他野啦,唔通真係十萬人喺屋企等運到咩
一半半啦 環境問題都好大影響
成本過高 市場太細 亞洲其他地區電影業掘起
就好似韓國劇依家都搶走唔少歐美市場
點解唔轉行姐例子ibank無ipo都唔請人,有deal先請返人
好多吸血鬼中間人
真正做production 果班只會被剝削
都係果句 及早轉行
市場永遠是對的
冇戲開班電影人又出黎叫春
拍得好笑先算啦
近排重生幾好睇
冇香港合拍片咁老土
明日戰記柒到打爛震
係班pr死捧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞