陳慶嘉受訪揭香港10萬人靠電影維生:但得三套細片拍緊

229 回覆
11 Like 67 Dislike
拍埋d垃圾戲就係無人睇囉
無工開自己唔識轉行?
其實根本個資源錯配晒
電影畀班老屎忽霸住
十幾廿年都係嗰啲導演同嗰啲演員

然後如果你話唔好睇又被班電影發燒友攻擊你唔識欣賞

反而 viu 啲劇真心越做越好
當然演技製作剪接全部都好多野可以改善
但一套作品最緊要嘅故事同劇本,viu 劇真係算幾多新意
有ai 制作呢班人都係會失業
藍台黑底都有人撐
連登真係on9
等咗尋秦記同風林火山好耐
唔識轉行?
你最尾果段係咪笑話黎?
成個Hollywood 日日都有片出
都只係講緊20萬人

吹到咁大10萬人
杜琪峰仲大大聲同人講
話:啲人都唔係靠呢行搵食,唔知就唔好講咁多嘢。
不出一年電自己都冇電影可以拍
算唔算聰明反被聰明累,對自己太有自信?
佢唔投靠台灣既話,將來應該唔多戲俾到佢拍
知道個產業點運作後,更加唔想睇
本身都同意
睇到最後果段真係笑左出黎
佢岩岩係viu拍左劇,就黎播,而家同anal拍緊戲
可能做過一日臨記都計埋落去
求其拍套暗屌政府 賣舊香港情懷
搵個綠葉出嚟講幾句話呢個城市已死 過多十年會點?再轉個鏡頭落三歲小朋友度 影住佢哋笑住咁玩 就加多句 廿年後他們還會笑得出? 之後轉黑白濾鏡 鏡頭影住個天就完 肯定大把人沖入去睇 鳩嗌好正好正
觀眾唔會輸架
你冇出戲 我冇野睇
有出戲 我都唔睇
輸咩
之前識啲做電影幕後嘅人
佢哋散發住一種「我好撚勁」嘅氣牆
之後但凡遇到呢啲「電影人」我都避之則吉
李小龍
用古天樂個名義請荷里活班名星拍港產片咪得囉
之前小薯茄班人都訪問到荷里活名星
雖然話荷里活名星人工貴,但有風險先有回報,有荷里活名星坐鎮套港產片肯定全世界大賣!
好似啲電影公司高層
日日拎無間道話當年勇
有人話香港衝出國際從來都唔係popcorn片嘛
事實呢d飛機片
動作片,先係香港核心有人睇嘅戲
而家冇人睇係因為冇以前d人拍動作片咁唔要命
d人唔覺得值得入場睇人做危險動作
成班唔識真打嘅拍動作片
搵鬼睇咩
謝霆鋒做武指先畀人恥笑唔入場
小薯茄唔同 荷里活明星上小薯茄係因為佢地有電影會係香港上,要搵小薯茄宣傳
不思進取咪你呢啲
明知依家已經青黃不接仲死攬動作片
以前果種打法冇cg
係睇見都覺痛
快到1秒24格菲林都難以捕捉
而家4k60/120都覺得d人打得好慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞