Sony Xperia 討論區 (164) - 相機制大型NTR現場

70 回覆
9 Like 3 Dislike

Xperia 1VI $9699/$10499 22/5 開賣

- 85-170mm 真‧光學變焦鏡頭,變焦時無損相片/影片質素
- 長焦‧超微距模式,拍出看不見的細節
- Alpha AI 主體識別追蹤對焦,準確捕捉人像, 小孩, 寵物, 雀鳥, 汽車等主體
- 4焦距‧人像散景模式,模擬專業級相機的景深效果
- 次世代雙倍低噪感光元件 Exmor T for mobile,帶來極致夜攝體驗
- 4,800萬高像素輸出
- 全新Snapdragon® 8 Gen 3 5G 流動平台,提供更高效能源管理
- 19.5:9 (FHD+) 顯示屏配合BRAVIA影像技術提升1.5倍亮度
- 192 g 輕巧機身配備長達36+小時影片播放時間
- 頂級音效功能,3.5mm音訊插孔 /全方位立體聲揚聲器 /360 Reality Audio / 360 Upmix / DSEE Ultimiate / HI-Res Audio

特約經銷商區
詳情請參閱 https://www.sony.com.hk/dealer/xperia/

新機注意事項

實用功能 (2022/1/26 更新)

慳電技巧 (2021/11/23 更新)

Photo Pro攻略 (by 暴大食屎系)

Bug回報/功能要求
開定先 舊po爆咗先用依邊
留個名先 好耐冇關心過Xperia
呢排1V係咁lag機
話咩「應用程序system 沒有反應」
有冇巴打遇過
用緊1V未遇過
撞app啦
利申:用1V覆你
唔知撞乜9 app
問就係重裝
新po繼續lm 屌 Sony
希望Sony下部機會好似1 V咁正正常常
Xperia1 VI 用左成個月覺得還好 舊電夠用一日
相機真係幾勁下 夜晚 用M mode 1/40s 500ISO 影得好清
唯獨48MP 得一個固定焦距同埋影一張都load兩三秒

今次想問下大家用咩有線耳機聽歌?
我用緊Intime-翔 Show DD 最近想再升級 但始終用手機聽 我呢副係咪已經盡頭夠用 聽開廣東歌用Poweramp 自己抄flac/wav落手機
如果升級有咩好推薦
預算6千蚊
Tele鏡喺夜晚點?
呢個冇試過
未到夜晚一唔夠光已經係屎,你自己去sony store撚幾撚就知喇
有線耳機要更好體驗請上磚 手機個3.5只係叫好過無
利申手頭一隻綠仙一隻1750CU 兩隻都已經算易推但都覺得手機唔夠力出唔曬細節 所以平時都係出街用無線返屋企先有線+磚

預算6000已經夠你買部二手黑磚/一手707 一插磚你就會發現自己隻耳機原來仲有咁多潛力係一直未被發掘 翔DD本身唔差不過比較少高低頻 手機推依個問題會更明顯
或者如果未想咁快去到玩磚既 1000蚊買條jer仔試下先都係一個方法
主鏡sensor 係跟得上大隊

係ultra-wide 古董feel
tele 就眾人皆醉我獨醒mode
咁我都係收手啦
tele頭先係樓下試完 ar..... 唔太實用

主鏡share:

設備升級體感音質升級個次序係
前端(DAP) >>> 耳機 > 線材 > 耳膠
前端負責解碼同輸出 Digital>Analog個過程失真愈少出嚟就愈接近原聲 而且部分難推耳機(姐係電阻大)需要更大電壓先可以發揮到佢水準 手機3.5無可能會做到果個出力 所以永遠都一定係前端升級最有feel
耳機升級個曲線係Logarithm 入門>中階前段都唔會需要投入太大成本 但中階機開始就需要投入好多成本先有啲啲進化 同埋無一個面面俱圓既耳機 簡耳機同時都需要已經非常熟悉自己聽歌品味先可以便到正確判斷 (例如我好鐘意JPop女毒就走唔甩一定係買仙女座)
線可以唔使諗住 只係用嚟調音唔會有好大分別 啲耳機群成日有偽大佬話用條名貴線可以將1k耳機變神機根本都市傳說嚟

耳機好好玩嫁 平有平玩貴有貴玩 而且因為小心用就好難壞所以平玩買二手都完全無問題
旺角星際全部耳機店都可以免費任試 唔買去玩下都好 慢慢了解下自己係唔係真係想入坑先 有時試到一個完全打中曬自己既耳機就即刻有儲錢動力
當年試完直到今日仲對Justear LiSA版念念不忘 但個價位真係敗家唔落手
5V 最新個update update 完個mon 唔識休眠
要㩒power 制
5V 最新個update update 完個mon 唔識休眠
要㩒power 制
搵咗陣資料都搵唔到 1 vi 無線差電係幾多Watt
官網只係寫Qi Wireless 請問有無人知
我諗只要支持Qi wireless 15 watt應該都OK既意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞