小紅書小姐姐:我为什么裸辞北京投行工作到港大读MBA?

240 回覆
71 Like 325 Dislike
大陸人好易睇得出
西化咗嘅話就好少少
套一句佢地嘅說話大部分果種「精緻土」係顯面易見
呢個唔係身材嘅問題
係關「俗氣」事
俗氣撲面好難identify 唔到
港女就全真
大陸妹就假
一線城市
爭工爭仔
雌競一定大壓力過香港
老公唔掂唔係呢一兩年嘅事,為咗救間物流公司,早喺2013年已經開始按貝沙灣物業,幾年後賣荃灣工廈賺錢,到貝沙灣變咗銀主盤坊間先知佢唔掂。
學費成百萬
讀mba最好唔係香港讀,又係一大堆大陸人、又有幾大分別
上面班大爺無錢, 開唔到床單
咪轉場落黎R客咯, 目的都係搵有錢佬埋單
為什麼要讀MBA?
1. 職業轉型 - 從去年年底到今年年初我覺得自己處在職業迷茫期,工作無比忙碌,但項目無法
落地。我很不確定這種工作和生活是不是我想要的,這份職業是不是我可以長期從事的。於是我想不如喘口氣,去進修,再看看未來的路怎麼走,於是我就申請了港大MBA
2. 增加曝光度 – 在過去工作的5年中,自己身邊的圈子越來越固定,接觸到的項目和工作越來越細分化,如果不跳出來的話我想很難在職場和人生中獲得更多的exposure。現在我們港大同學背景五花八門-自己創業、家族企業、銀行家、學藝術的等等。可以大大增加了我對各行各業的exposure

3. 學習AI相關的知識 – AI, web3.0以及ESG都是上升的細分賽道。我自己本人也覺得AI是趨勢,在瞭解MBA可以waive掉已學過的必修課,改選自己感興趣的選修課,我就想到可以通過選修課自己DIY一個AI/Fintech concentration

為什麼選擇港大?
1. 未來要在香港發展 - 我是由於家庭變動的關係,首先很確定自己要長期在香港發展。 所以鎖定了在香港讀MBA。 學費相對英美要划算,我也只申請了港大這一個MBA項目
2. 交換項目 – 我選擇港大的原因之一也是有和倫敦商學院(LBS)以及哥大商學院(CBS)交換的機會,當然會對GMAT有要求,我選的是去哥大商學院交換

目前就讀感受?
具體的感受後面可以詳細再出一篇,這裡先簡單聊一下下~
1. 比我原本以為的忙10倍不止 – 這個項目真的很忙,另一個維度說學費還蠻值的…除了課業壓力,我們開學不到一個月已經有將近10個公司的info session, 還有各種行業活動和industry leadership talk以及校友social活動,每週都是滿滿噹噹的
2. 國際生佔比真的挺大 – 和我之前在英國讀本科,和美國讀研究生的項目相比,港大MBA的國際生要多不少,這讓我還挺吃驚的

#我的上班通勤穿搭 #職場日常 #日常穿搭 #MBA #筆記靈感 #香港大學 #筆記靈感 #重啟人生 #港碩 #成長
暫時做住hall雞先
有錢咪得囉
大雞六
係喎,圍欄邊會有咁高去到心口位
P圖P到呢
FWB
你搞錯左,圍欄去到佢心口咪即係條女腳短囉
MBA都有hall住?
你啱
問同行短租嘛
好正. 目測c cup 長腿. $600/Q,
然後仲有班傻閪吹到上面好好景
係唔會有個磅
得面果層

冇你想咁貴
6道菜1680
Red Prawn| coral pannacotta, lemon, caviar (supplement $500)
2180+10%
屌, 被佢昆9咗。
跳板咋,見唔到佢去Columbia exchange
呢件大陸妹正唔正?
https://lih.kg/3798174
不學無術的花瓶
逼臭了就要另覓出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞