菲臘牙科剝智慧齒

209 回覆
8 Like 57 Dislike
我係學生打黎,咁啱我無拎電話出街,留左WhatsApp message
我就二月睇
即日照x光再見醫生
再六月收到信去再見醫生
再話等照CT
咁會等好耐,話可以轉介去私家照
照完佢地會send返去
咁剛剛十月頭去見學員
要再去check

我唔知其他人係點流程了
記得果陣比個學生試吓先
佢係咁了到我條神經
之後比返阿sir 剝
勁撚驚
咁人地夠成積先入到

香港大學牙科係世界第一
世界第一
世界第一
想問下你初診係學生定醫生?
請問轉介去私家照幾錢?
1800…
第一次去睇係醫生睇 之後再check牙係學生check check完學生就同教授講返個情況 之後教授再望一望我D牙 之後點做問問題都係學生解答
咁姑娘有無同你講到正式mok時係醫生定學生mok? 你依家約左幾時去mok?
你隻智慧齒太近神經線,所以要額外照ct嗎?
你驚啲學生整好耐 手勢又唔好 好過啦
應該係
因為第一次X光後都話近
咁醫生話在牙科得一部機排CT會再等多半年至一年
問我出唔出去照咁
冇講ar 聽日下晝去剝
我就係一直驚依樣 驚手勢唔好 整完會令到痛拉長左
其實學生剝都冇所謂 都緊要手勢好 唔好搞到其他野就得
加油 等你update
其實有得剝一定係盡快剝左去 時間再長啲就唔只係出面比幾千蚊剝牙咁簡單 仲會頂到前面大牙
其實唔應該問剝完有咩注意, 應該問剝緊既時候有咩注意
出面剝可能15分鐘搞掂既, 但為左做教學示範可能搞超過半個鐘
本身可以清脆流暢快速地完成既野, 佢都會仔細SHOW俾人睇
老師亦都唔一定比外面既人手勢好

總括黎講係辛苦, 係折磨, 不過平好多

利申: 左右上下都剝晒, 一邊俾出面街整差唔多兩萬蚊, 一邊幾百蚊
上顎定下顎?

如果係上顎就冇乜嘢,但下顎有冇同你講係直接硬剝定係開刀。如果硬剝就要小心,我早幾個月係菲臘硬剝左下顎,硬剝左成個鐘,結果搞到前面粒牙超敏感,飲啖正常温度水都會痹,用左好多隻防敏牙膏都冇用,最後經fd介紹買左支高露潔5000氟牙膏先好番,好撚貴,好細支都要成80蚊。

最後前後痺撚左兩個月。

雖然有手尾跟好似好壞情况,但咁嘅情况菲臘可以直接幫你搞埋其他智慧牙,唔駛重新排隊。
我就係見下面隻智慧齒想蛀咁 所以走去排菲臘 不過係驚剝完智慧齒會好痛 同埋剝完之後護理傷口好似麻煩D
上顎果兩隻生得正常出晒黎 只係下面果隻打橫生 佢話開刀整
上個月睇過
睇完話收我 第一次已話收
有埋病人編號
咁一定係出去照 呢啲錢唔慳得
我試過剝兩隻,係平,但坦白講,手勢幾差,之後又痛又發燒,我去過第間剝另外兩隻冇咁嘅side effect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞