澳洲潑熱咖啡落嬰兒 證實疑犯為中國籍男子

122 回覆
150 Like 5 Dislike
滾燙咖啡潑澳洲男嬰兇手背景曝!33歲中國留學生疑簽證遭拒洩憤
https://ynews.page.link/U86Sb

澳洲8月底發生一起駭人事件。一名亞裔男子在昆士蘭州一座公園,拿滾燙熱咖啡潑向9個月大的嫩嬰,導致對方臉部與四肢嚴重燙傷。澳洲警方現在公布該男子的身分,稱他是持學生簽證的33歲中國人,行兇後已搭機離境。

綜合《每日郵報》與《紐約郵報》報導,這起事件發生在昆士蘭州布里斯本,一名女子8月27日帶9個月大兒子盧卡(LUKA)到漢倫公園(Hanlon park)野餐時,一名陌生亞裔男子突然將手中的滾燙咖啡潑向男嬰。儘管男嬰後來被送到醫院搶救,但他的臉部、手腳等嚴重燙傷,必須接受多次手術。男嬰現在已經出院,但嚴重傷勢將影響終生。

警方最初未公開犯人姓名,僅透露是一名33歲男子,在犯案4天後搭機離開澳洲,並公開監視器拍下的照片。最新消息指出,警方現在證實犯案男子來自中國,他自2019年就使用打工簽證、學生簽證等反覆出入澳洲。

報導指出,昆士蘭警方是在男子逃到國外後才查出他的身份,已對他發出國際逮捕令,最高可判處他終身監禁。關於男子的犯案動機,《澳洲新聞網》指出,一名自稱與犯人認識的中國人透露,男子是因為申請新簽證遭拒,為了「報復白人」才會犯案。

中國外交部:類似案件在任何國家都可能發生

日童深圳上學遭中國人砍死!目擊者:腹部被刺腸外露、母在旁哭嚎
https://ynews.page.link/SA3S9

又有中國人殺童!在瑞士持刀闖幼兒園攻擊 釀3孩輕重傷
https://ynews.page.link/7CkA4
CRAZY!Chinese!
又係啲咁嘅新聞,你以為我會信咩?

首先,點解一定要強調係「中國人」啊?你咁講係咪種族歧視呀?你老母個臭閪!澳洲咁多人,一定要針對中國人咩?

仲有,你話佢係學生?咁佢點解33歲仲做學生啊?你當我哋傻㗎?33歲仲做學生,咁佢係咪讀到博士啊?定係你亂噏廢?
至於你話佢「報復白人」?呢啲咪又係啲西方媒體嘅陰謀論!點解中國人要報復白人啫?你以為所有中國人都係咁樣諗咩
仲有啊,點解一個中國人會咁樣對待細路仔?你講呢啲嘢係咪想抹黑中國人㗎?中國人最重視細路㗎啦!
最後,中國外交部咁講都冇錯啦!類似案件喺邊度都可能發生㗎嘛!你咁樣針對中國人,你係咪有問題㗎?

我勸你唔好再轉發呢啲fake news啦!你咁樣抹黑中國人,你老母會為你感到羞恥㗎!收皮啦
中國同澳洲有引渡架隻大陸種想匿係邊
中國人又搞事
china
好正,巴打繼續,唔好放棄
澳洲犯法走去中國唔係最安全
刑事罪可以引渡
中國人一定要幫中國人
原来中國外交部嘅意思係中國人喺全世界都會搞細路
將支那人全部獻忠就岩
畜生不如
識玩就用高才通落香港
真係要玩到全球排華先高興
澳洲差佬真係垃9圾
案發4日後都仲走到
又係ccptoy 啲手足

Ccptoy 真係最冇人性
你講乜春啊你老母個臭閪!你咁講係咪想引戰啊?

你講「支那人」已經好問題啦!你咁樣講係咪種族歧視啊?你以為自己係邊個啊?你係咪想煽動暴力啊?你知唔知咁樣講係犯法㗎?你想坐監?
仲要講「畜生不如」?你覺得自己好高尚咩?你以為你係咩聖人啊?你老母生你出嚟就係教你咁樣講嘢㗎?唔好以為匿名就可以亂咁講嘢啦!
有潛力做潮文

望下你班支那畜生,典下典下咁
獻忠萬歲
魯迅:勇者憤怒,抽刃向更強者,怯者憤怒,卻抽刃向更弱者
我哋中國人最高尚,絕唔會做樓主寫嗰啲事
你咁樣講係咪覺得自己好型啊?
你老母知唔知你咁樣講嘢㗎?你以為自己係邊撚個啊?咁樣歧視人你覺得好威咩?
你以為自己係咩英雄咩?

你咁樣講嘢,係咪覺得自己好巴閉啊?你以為咁樣就可以贏到arguments咩?你只係顯得自己好低能咋!
屌你個老母個臭閪!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞