美國碼頭工人與營運商達成協議 傳6年內加薪62%結束罷工

119 回覆
33 Like 4 Dislike
跟住又嘈物價貴
其實咁樣大家雙贏啫,自動化正常產能一定高過人手,同時保留原有職位,老細一般黎講都會賺多左,而員工又keep住有份工
物價貴係加關稅的結果
老闆輸
學英國班港支傻散,非正式臨時工都夠膽罷就on99
Can you sue a company after they close?
Unless a company has been properly dissolved and its affairs have been properly wound up, that enterprise still exists as an entity. Absent a proper, orderly dissolution, you can take legal action against the company for things like unpaid debts, a breach of fiduciary duty, fraudulent conveyances, and other issues.

When a company dissolves, it must settle all its outstanding debts, claims and obligations.

LLC 係美國唔係大哂
咁都賺多左啦
點解係都要cut人手先有賺
講到好似咁
因為最貴除左份人工重有醫療保險。
呢樣要怪奧巴馬。
佢個Obama Care通過左之後僱主醫保cost狂升
加唔加都會變機械化
點解唔爭取左先
破產保護?
老細強制為工人供醫保
鬼婆嚟講超級襟老
新加坡同深圳依家轉晒自動化操作
所以人地啲碼頭費用可以平過香港
咁你香港碼頭啲生意未外流晒攞

講人工高低無意思,問題係呢啲工種有無需要喺呢個年代仲存在
供樓奴香港人一世都恨唔到
班it佬屌過 做速遞同佢揾差唔多
井底之蛙
唔好講到亞洲咁遠,淨係連登仔喺啲罷工post入面都不停為班老闆出謀獻策,點樣防止人罷工啦
呢樣嘢先至搞笑,唔通個個連登仔都係老闆咩?咪又係打份牛公日日俾管理層呼呼喝喝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞