美國碼頭工人與營運商達成協議 傳6年內加薪62%結束罷工

119 回覆
33 Like 4 Dislike
(中央社紐約/華盛頓3日綜合外電報導)國際碼頭工人協會與美國海運聯盟今天表示,美國碼頭工人與港口營運商已達成暫時協議,將立即終止導致美國東岸與墨西哥灣沿岸海運停擺的3天罷工。

熟知內情的消息人士告訴路透社,暫時協議的內容是6年內加薪約62%。國際碼頭工人協會(International Longshoremen's Association, ILA)先前要求加薪幅度77%;美國海運聯盟(United States Maritime Alliance, USMX)則提議近50%。

國際碼頭工人協會與美國海運聯盟在聲明中表示,他們將把主合約延長至2025年1月15日,屆時再回到談桌協商所有未決議題。

聲明提到:「立即生效,所有目前的罷工行動將停止,主合約涵蓋的所有工作將恢復。」(譯者:張曉雯/核稿:盧映孜)

https://www.cna.com.tw/news/aopl/202410040019.aspx
6年62%
6年大把時間改guideline 搵位炒人
咁都應承??
美國好多碼頭用Ai行緊無人化,6年後呢班人可以收皮
頭五年唔加
之後炒柒曬佢
3年後仲係度先算
唔會,千祈唔好用亞洲人把尺去度美國公會嘅實力。總統都怕左佢
做藍領真係諗唔到咁多
以為加62%好多

公司會加速機械化
2個人做3個人既野
最後公司成本唔會增加
人工加左, 緊係要你做多D野
你做唔到咪自己走囉
倒閉,炒晒班友
再重新開新公司
咁樣得唔得
改下個方法
原理都係炒晒班人

6年真係唔知咩世界,咁易比人水
唔得。 首先你要啲大船公司執笠玩嘢,已經難。 而且你唔好以為人哋傻㗎,你玩嘢再開返,佢即刻唔御你啲貨。
再罷工。
Twitter都炒左9成人啦 你解釋下?
Twitter 有無工會?

碼頭工會罷工有糧出。工會工作嘅員工每個月出糧要交union dues,惡晒
公會夠惡
轉無人化炒人都唔係話炒就炒
感覺歐洲工會勁d
可以隨時全國大罷工
美國好似都好少罷工相對歐洲
成日罷冇用㗎,臨大選先罷先有用。

全國大罷工,其實都冇用,你唔係全國都有工會,唔係全部人罷工都有糧出。自己會散㗎啦。
移民又贏 留港撚有冇62%人工加幅?未來6年喎?保證喎?
罷工係生活一部分。大部分人都慣咗。

點解人哋做碼頭咁高人工,亞洲做碼頭咁慘,就係因為人哋有工會,有集體談判權。

一係你做老闆,你咪企喺老闆嗰邊囉。你做工人嘅話,點解要幫老細諗?
老細要炒人嘅時候,會唔會諗你做工人有幾慘?

做人嘅嘢,當你見到人哋活得有尊嚴,點解人哋唔係由幼稚園開始谷啲小朋友?點解人哋啲小朋友生活得咁開心,係有原因㗎。

首先人哋做工人,係唔會喺老細嘅角度去諗嘢。就正如啲藍絲,明明係低下階層,偏偏就係幫當權者諗嘢。

結果就係整個社會,付出努力做辛苦工嘅,應該係普通比寫字樓經理高人工。人哋唔係萬般皆下品唯有讀書高。做藍領都好有尊嚴。

碼頭工人如果有得升職做管理,佢哋都會選擇唔做。因為做管理層就要退出工會。生活好冇保障又唔會賺得多好多。
我諗大家都唔知,初入職嘅碼頭工人年薪係八萬蚊美金一年。Senior 就大概10 至12 萬美金一年。 有齊醫保pension. 如果有乜嘢工商同死亡,工會會出糧比家屬。

就係因為人哋有工會。所以先有專嚴。

自動化有咩好? AI會交稅㗎,機械人會交稅?船公司賺到都唔會交美國稅。

唔係嗰行,隔行如隔山,有好多嘢你都係唔知㗎。
移民美國難到仆街
何來自動化
明明仲用緊人力
啲工會咁撚惡
1年都係加8.x%
美國都好多古惑野
仲有亞洲人做高層咪一9樣咁衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞