在 加拿大和美國,有一群人堅守 17 世紀生活

74 回覆
61 Like 8 Dislike
小你老母 支那人
就成年16/17歲可以有一年唔使跟足規矩過下比較自由嘅生活,然後自己再決定受洗入教會定離開。不過好似9成都留低。

https://en.wikipedia.org/wiki/Rumspringa
你都係啦
小區係屋苑下話
同社區個概念唔係同一樣喎
人地平均生育年齡係16歲
男仔都應該一早破咗處
其實聽落都有d痴線
不過都好佩服有果種毅力
抵擋到外間既誘惑
篇報道係講外界以為佢地好環保好有機,但個研究就同你講其實佢地根本唔理
未入嚟都已經知道係Amish

其實班人已經現代化緊,咪吹到佢哋咁原始
每條村個標準都唔太同
左膠才是人類真正毒瘤
包括你
Pronhub 有Amish genre
講真 非洲大撚把人唔用電 唔上網 唔接觸 現代生活

唔好講到好難咁
之前疫情個陣佢哋點搞
有冇打疫苗
中鳩咗去唔去現代醫院?
有馬車驚西
冇錯,中國啲小區相當於係香港嘅屋苑/屋邨
香港啲官係用都用錯
好撚正 可惜唔受遊客玩 好想旅遊可以有回到古代既感覺
比唔比外人入去溝女
咪證明條友用錯字囉
美國zoning 無屋苑既概念 得neighborhood
住宅區 同商業區係分開
Walmart 通常起係十字路口度 加個勁大既停車場
加拿大唔知 美國得downtown 先會有mixed use 地舖樓上係住宅
唔搞到人話之佢保守到成個古代人咁都無問題喇

咪學D力架木屍淋咁大條道理咁入侵人哋社會又食又拎仲要掉返轉頭想奪權話事
係唔想佢地輕易不知不覺用短時間離開屋企太遠見識太多
古代人都知侵係正常人,識投佢
證明你呢啲現代臭屄根本唔撚正常,反人類

其實體臭係食得肉多,食少啲肉就唔臭
人地咪講左成世跟住父母
就算放佢出黎見識都唔知應該點做
你俾部iphone個清朝人都唔會令佢想黎現代
呢啲就係所謂嘅異世界新生活
Amish 同後期聖徒嗰班人以前對侵冇好感嘅原因係嫌侵太進步

全美國距離編戶齊民制最遠嘅社群,睇返伊斯蘭世界就連阿拉伯半島嗰啲貝都因遊牧群都開始「文明開化」(特登用引號)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞