在 加拿大和美國,有一群人堅守 17 世紀生活

74 回覆
61 Like 8 Dislike
外人睇就過癮/覺得好得意你諗下出世係呢d社會幾慘 成世人個生活留撚左係17世紀

話就話有得比你出走,但你諗下到你18歲 你人生頭18年都係過呢種生活 又冇乜讀書 仲邊有能力適應出面世界既生活生存到,一係就個mindset已經定左型
然後只能返去Amish區尋求上帝,過聖潔虔誠嘅生活 然後Amish區人口增長
宗教技倆
我覺得留喺度嘅真係少d決心都做唔到,尤其係去town返工嗰堆
朝早去返工有冷氣有厠紙抆屎有得玩電話,返到屋企就玩手指
小你老母區咩
支那詞彙出沒注意
又唔係咁講,難聽少少講以佢地既技能(冇人教現代科技 冇學歷) 出到去都係番d最基層勞動工 完全脫離amish社會出去都係住劏房冇啖好食
冇撚錯去吓conference 打吓卡就咁飛吓可能已經等於Amish 一個人幾年嘅碳排放
點分jewish同amish
同強國有鳩分別
由細設計好你成長
有幾多人可以覺醍
呢d咁嘅垃圾組織應該一早滅絕
係唔係好似rdr2咁
森魔
我起加拿大滑鐵盧附近生活,好多佢地呢d人
佢地出入都真係用馬車,揸車經過條路又窄就好煩。
成日起超級市場見到佢地,經過佢地又唔算臭。
有次經過影佢地
新疆都騎駱駝同馬返學添
入面應該有個毒品工場
諗起 2 Broke Girls 有集出現嘅 Amish boys
Drop wood and get wood at the same time
環保
幾好吖,與世無爭
我知道Amish boys呢個字係因為有一排美國鹹片好興呢個題材。
劇情主要係痴女引誘未經世事嘅Amish boy瘋狂扑嘢
amish paradise
你記得唔好用個「小」字 以後要叫啲嘢做「唔大」
Amish 係德國人後裔。佢地有自己語言係德文嘅方言。
接受唔到自己失去18年
原來五毛乜都唔知
以為汁到寶唱衰美國
https://www.youtube.com/watch?v=T9AtV8FIzFI
偷換概念都戇鳩鳩
有社區唔用 用支那詞彙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞