曼谷有冇住過邊間酒店係冇鬼

190 回覆
7 Like 237 Dislike
有女鬼仲要自己打飛機
Weak
其實不嬲都多bug
你講周街都係鬼個concept 我好細個已經質疑
因為啲人作鬼故最鍾意話你踩入佢領土(例如你入咗隻鬼住開間酒店房)
如果真係既話,大城市既人應該不停撞鬼喎 土地都唔夠用

留意下自從有咗手機同乜柒都digitalize 之後,鬼故都少咗好多
我覺得以前啲鬼故好多都係以前啲人作出來/藉口,有啲可能只係用來嚇小朋友等佢地學識socialize 唔好得罪人
又例如酒店成撚日都話有女鬼
隨時只係隔離房床戰啪到條女叫床不斷
或者有情侶係酒店走廊/後樓梯野戰
被人發現咗咪走
啲父母見到咪同小朋友講唔好睇/唔好聽,早啲訓
以前未有手機又未有相機

然後口口相傳一大堆神跡,撞鬼

依家人人手機都有高清鏡頭

結果乜神跡乜撞鬼都冇哂

淨係得返D特效/甚至AI影片

我寧願信有UFO有外星人,

因為的確仲有D影片/相片係的確影到UFO而又未有合理解釋

(不一定係外星人,可能只係某種特別飛行道具)
無錯
又例如以前啲相係底片拍
好多時曝光或沖晒問題會搞到一堆「鬼相」
啲人就囉住堆相加鹽加醋
依家? 啲女開filter 開到恐怖過鬼就真
對先人有尊敬之心呢點其實我唔會反對

不過下下都話有鬼只會係迷信

假設有一隻幾百年前既鬼黎到現代

望到天空一堆飛機飛黎飛去

行出街見到咁多車跑黎跑去,

高樓大廈望都望唔到頂

人人都望住部手機可以同萬里之外既人對話

然後禁個制就有外賣送上屋企有得食

我諗隻鬼見到呢D野佢仲撚驚
有科學家粗略估計過人類歷史大約有1080億人
而現存人口大約有80億人
即係有1000億隻鬼
地球裝得落既,而且鬼冇實體多多都裝得落
只不過一街都係鬼囉
話時話其實我地處於科技爆炸同原始年代之間
老豆老母個輩人,手機又冇相機又冇,
產業革命之後科技突飛猛進,但成果全部由我地呢代人開始享受

我地既後代同樣會係享受科技成果下長大

鬼神之說慢慢冇說服力
科技發展令迷信既人減少,
下一代迷信既人會更加減少

慢慢落去呢D咩怕鬼既人只會愈來愈少

所以大家見到D鬼片都已經愈拍愈少,

但鍾意睇恐怖片既人永遠都會存在,

咁片商就轉哂方向去變成拍其他種類既恐怖,而唔係一味講鬼

就算講鬼,都唔會淨係識跳出黎嚇人,而會講鬼可能有D咩心結未解咁
Eastin Grand Hotel Phayathai
BTS 隔離
去機場又快
住過幾十間,乜事都無。
呢度唔鍾意講鬼 因為9成都係大陸人
所以講嚟都嘥撚氣
關大陸人咩事
Up 乜9 大陸人先最鍾意講鬼
怕屌到大肚 到時真係要養鬼仔
所以話連登嘅正負皮數真係好誤導
大把唔用腦嘅柒頭見正皮多,就會like埋一份
你只要有一個信念
你係一個連登超級毒撚+窮撚

毒+窮
咩鬼都走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞