華郵:以色列幻想徹底勝利 一錯再錯

81 回覆
13 Like 94 Dislike
華郵:黃絲幻想徹底勝利 一錯再錯
如果可以同黎巴嫩政府軍合作, 未必無生機.
不過黎巴嫩10幾年內戰, 打到中東巴黎都無埋,
之後基督徒同穆斯林大家和談各自修行,
佢地未必肯同以色列合作.
即係人地日日射火箭炮果陣左膠又睇唔到
依家以軍精準打擊又問人然後呢
其實中東唔少人同中國好似.
中國人會去日本旅行, 睇日本AV同動漫, 去日本浸溫泉.
但一提到二戰就咬牙切齒, 要殺日本鬼子.
中東人對以色列係差唔多, 邊有得搞?
所以以色列咁強硬係應該.
想佔領耶路撒冷.
好撚癲 呢班左癌 烏克蘭打俄羅斯 一個主權擁核國
trump話要和平就係通俄 一定要徹底勝利

斬首恐佈份子 就係以色列一錯再錯
1982年個後果就係沙龍20年後做埋以色列總理錯乜鳩
明明美國自己主張We don’t negotiate with terrorist先,自己又斬首過啲恐怖份子,依家又屌鳩以色列
人地被圍攻都唔出手咩
人口方面睇拖得越耐越唔著數喎
把尺點度只有佢地識度
呢啲招式會唔會太熟口熟面
咁佢有咩高見,又話人「然後呢」但又提唔出有咩方法永遠解決

就算真係隔一段時間會有新敵人,而家個啲都要打咗先架啦,就算係做家務都唔會吸一次塵就唔會積返,有啲嘢真係無得做一次一勞永逸wor
耶路撒冷不是被炸了嗎?
所以以軍唔理你平唔平民都炸,一有機會就炸
支持世界和平
暴力真係唔啱
戰爭真係好無謂
唔好再慢慢打
快啲入去屠城
包頭就殺
1個敵人都無生還嘅世界最和平
當年以軍圍困貝魯特,直到美國出面調解,才為巴解領袖阿拉法特找到退路。但其實陷入泥淖的是以色列。

咪就係原因囉
好獨到嘅見解
中共而家自己都搞不撚掂
支援乜春
呢份嘢出哂名,左膠美霉假新聞!
篇文唔係話打係錯,而係打完之後要做咩
你成個回覆都係針對打嘅正當性但篇文無質疑過呢點

再白啲就係討論以色列喺「化解整個阿拉伯敵意」上有咩「戰略」
唔叫,而家唔係打機
搵到可以喺以色列安穩生活嘅方案先算贏
阿拉伯的確係仆街?
真正擁有以色列武力,會贏
以色列唯一安穩嘅生活方式就係武裝自己,保家衛國
篇文否定嘅就係你主張「以色列軍事勝利 已經係解決問題嘅最好辦法」「有咩嘢留返20年後嘅政治家再諗囉」呢種放棄思考嘅做法
思考「如何將軍事家得到絕對軍事勝利化為政治成果」就係政治家嘅職責

20年前已經講過一次「有咩嘢留返20年後嘅政治家再諗囉」,係唔係今日再講多次「有咩嘢留返20年後嘅政治家再諗囉」?20年後又再講番同一句說話?
「武裝」係必需
無武裝嘅一方連提出方案嘅話語權都冇

但擁有絕對武裝嘅以色列想提出一個咩方案去達成以色列嘅目的?殺哂啲阿頭嘅實際效果就係生成咗新嘅阿頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞