華郵:以色列幻想徹底勝利 一錯再錯

81 回覆
13 Like 94 Dislike
咁你都識講啦以色列依家係對緊恐怖組織 唔通喺度姑息呀... 正如生咗病之後食抗生素就要食曬成個療程
以色列依家收手只會令細菌更加有抗藥性
咁黑社會都唔使理啦
捉完又有 cls
而家幕後個boss 係中國姐, 又支援iran, 又支持俄羅斯, 係聯合國又針對以色列
所以只要個BOSS 係到, 你既敵人一定打唔晒

反戰都係普遍左派思維 , 咩理由都好, 打仗就唔啱 , 而家痴到影響平民最少嘅精準打擊都唔俾
伊朗班馬仔柒到命到冇埋
之後又睇下邊個傻仔有膽挑機
反戰似右呀嘛, 如果唔係點解DEM 會支持ukraine
將對面其中一支勢力領導層殺乾淨咁滯咁都唔叫贏?
對住啲日日想殺你既人
你出手先都有錯?

以色列走去開約旦,埃及同沙特阿拉伯波就肯定錯啫
中国講左70年都仲係台灣台灣
目標清楚, 又贏
他嘅問題唔係打唔啱,而係打完之後點?

佢指出前車之鑑又係大勝全殲嘅壓倒性戰爭勝利, 但之後嘅結果係到今時今日又俾人打。

意思係你次次以為可以食完療程可以斷尾,但事實殘酷咁話俾你知你次次都養緊箘。 而且每次嘅反噬都比對上一次造成更多以色列人嘅傷亡。

再認真唔諗個解決方法,繼續天真覺得單靠軍事勝利可以斷尾就只會喺下次、下下次反噬中有更多以色列人GG。 無人可以喺以為斷咗尾嘅情況下仲千日防賊, 只要每次反噬一直加強落去遲早喺某次以為斷尾後被對家養精蓄銳嘅偷襲傷亡過大而GG收場。

所以要有planning 打完贏咗之後點?
唔係再一次打完;殺完高層就自以為斷咗尾。 今次音樂節淪陷1/4先驚覺未斷尾, 下次偷襲1/3、 下下次1/2 先再驚覺會亡國咁loop 落去咩?
咁冇計啦 依家都開咗波打咗喇咁唔通唔打埋落去咩 如果依家突然收手嘅話以色列至係輸得最慘嗰個 依家以色列同埋中東佬全部都要硬著頭皮打落去啦
晒氣啦
人類歷史就係打仗
都唔使講咩boss
一定係永遠打唔完
佢用呢個point on9到震
坦白講以色列軍事勝利 已經係解決問題嘅最好辦法我真係諗唔到有咩政治上嘅勝利勁得過戰爭勝利 物理上消滅你目前最打得嗰班人有咩嘢留返20年後嘅政治家再諗囉
當年以軍有持續人命傷亡主因似乎係決定派對面部隊進入Lebanon
如果以色列只係持續空襲真主黨,未必會重犯當年錯誤
應該派華郵記者去口交換和平
個作者就係講緊黎巴嫩戰爭以色列做咗幾乎相同既事
但幾十年後既今日都仲係遍地恐怖分子

但我都只能夠講,佢地既仇恨非一朝一夕,外人其實唔應該理,由佢地以血洗血多千年再講
不如你揾個解決辦法?

其實班左膠接哂班中東人返自已國家以色列咪駛咁做囉
無辦法架啦

唔係你死就係我亡

一定要其中一方死哂 個仇恨先會完

唔通要以色列揀自己去死?
佢講嗰啲嘢根本廢話 咩然後呢
見到個想殲滅你 經常攻擊你嘅組織不斷壯大
係削弱咗佢先 定係由得佢不斷壯大直到佢可以殲滅你為止?
調返轉頭問佢以色列停戰 然後呢?
以色列領土退回聯合國劃分界線 然後呢?
係咪就唔會再受到威脅 唔會再受到攻擊?
大家都心知肚明 一隻手掌拍唔響
想鏟草除根嘅唔係淨係一邊
幾乎成個阿拉伯世界都想殲滅以色列
無論以色列點樣妥協 對方都唔會放過佢
係咁嘅話 如果呢個敵人係永久會存在嘅
寧願佢一個弱過我嘅敵人 都好過係同我勢均力敵
甚至比我強嘅敵人
成個阿拉伯世界都想殲滅以色列?
點解呢?
有解決方法 就唔會一打再打喇
自己睇普遍分佈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞