香港明明得700萬人左右,點解公立醫療資源仲咁緊張?

186 回覆
17 Like 85 Dislike
其實唔使病假紙請SL,反而啲人會呃少啲病假有醫生紙呃病假反而更理直氣壯
其實係供求問題
香港醫生比例全球發達地區入面最低
各種手段限制香港醫生數量
制度上仲乜都要經醫生手
供同求都去到盡
造就香港醫生收入去到全球最高
犧牲嘅係病人金錢同輪候時間

私人市場賺得咁誇張就更加冇理由留喺公立
所以公立醫生數量係少上加少
試下增加醫生學位,同韓國一樣罷工俾你睇
我意思係唔駛好似香港咁要呃病假嚟做自己嘢嗰隻
香港公司好多冇得攞事假或者事假=AL
所以啲人先無可奈何用SL嚟呃假
外國公司攞事假或者工作時間行一行開嗰啲一般好易話為
所以真係冇必要用病假嚟呃off
當然工傷long sick呃病假白逗人工嗰種人依然存在
班醫生睇完一個病人hea好耐

都唔講佢地一兩分鐘睇一個扮哂野
咁公立醫院啲醫生做多咁多野有冇出多啲糧?
其實私家診所=服務性行業咁
你service做得好大把人黎
香港90年代IT收3條A醫科收BCC嗰陣
咪一樣畢哂業做緊醫生

都未計依家一大班經nonju走後門讀醫嗰班有錢仔
你以為啦 一唔洗醫生紙 大把人每個月放足佢
仲要係半日半日咁放
物理治療免轉介會多咗不法商人搵食

有朋友個仔最近睇咩物理治療加脊醫中心
個職員係咁同佢講個仔條脊柱側彎好嚴重,已經有長短腳
一定要俾五萬蚊去買成個package做治療

最後佢搵咗個私家兒童骨科睇
骨科醫生照X ray話佢個仔好正常咩事都冇
英國大香港幾十倍都係幾千萬人,資源仲緊張 點解?
咁你天生病君
就算係私家診所,永世傷風感冒都嗰幾隻藥,都廢事睇
一年先得600個
邊度夠多
英國佬啲火車唔易揸只係因為佢地控制系統現代化程度低

故意留咁多人手操作
根本係工會有意阻礙系統現代化去保障人手需求。
傷風感冒仲可以有咩藥
睇佢要張假紙之嘛
但又做唔到人十倍野 質素又唔見得好幾多

真係炒哂換十倍大陸醫生算 到時起碼態度好
我意思俾大陸學生入jupas同一制度爭大學學位啦
有無一種可能係深圳韭菜連公立都睇唔起
所以深圳醫院大把位
我又唔明一個月比人放多兩日假會點?公司會爆炸?
英國nhs仲緊張
樓主Pin
所以如果SL唔洗假紙
樓下啲診所會少一半人睇
小病直接去藥房買藥仲平
搞事當白卡處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞