香港明明得700萬人左右,點解公立醫療資源仲咁緊張?

186 回覆
17 Like 85 Dislike
掉返轉, 係而家大部份私家醫生只有公家醫療質素. 所以先轉睇公立醫生.
英國醫生人工都低揸火車人工都高過醫生
因為基層醫療做得唔好
咩事都去睇急症,而GOPC係冇可能book到
冇家庭醫生嘅概念,依賴咗公立醫療服務
社會結構性問題,最後都係去返民眾質素
香港啲細菌同外國唔同
外國傷風感冒 多數係氣溫變化
香港傷風感冒好多係感染返嚟
(唔係歧視唔講政治)支那排污異常落後
冇屎渠冇污水處理,高樓大家冇駁地下屎渠
全部用儲糞箱, 滿咗就運去化糞池或直接做肥料
落雨水浸浮晒啲穢物出嚟, 水退即時爆發病毒
原來商家佬先係罪魁禍首
如果請一日或半日唔駛醫生紙, 應該少好多人睇醫生
要大量增加醫生同減少佢地收入
咁就有可能唔排
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和嘔心
鬼佬公司請SL唔使醫生紙
因為大陸無免費醫療!
香港有免費醫療就會比人濫用, d人有病無病都好, 乜科都去排一餐...
英國揸火車其實唔係香港揸火車咁易
唔留神車死人都時有發生
香港要跟啦 淨係屯門醫院都有班人成日衝落黎
啲私家診所先多人到傻
大把Case 係非緊急延誤致死
供求問題。

醫院多,醫生多。就會平。
你喺香港做鬼佬公司,有啲都會有每月兩日SL唔使病假紙

所以大部分香港公司請SL必定要病假紙,都係有份做成醫療緊張,感冒好多時都唔需要睇醫生
Best 5 30同650應該唔同程度?
三日內嗰啲大家講個信字
鬼佬公司通常當你大家成年人唔會亂嚟

想當年啱啱covid嗰陣仲喺外國打緊工
啲人一話自己中咗就即刻舉手放一兩個禮拜
莫講話病假紙(況且醫院診所見你有病徵都唔俾你入,除非佢覺得你有生命危險
連條快測棒公司都唔駛你影俾佢睇
然後你覺得精神ok就同經理講話可以wfh
唔ok亦唔會有人屌你

不過最重要係外國公司普遍你有咩事要攞事假/time off都好易話為
變相啲人正常都唔駛靠呃病假嚟做自己嘢
因為保險。
買咗保險,整親腳都claim爆佢兩萬,照下有無事。
無保險睇下跌打好翻啦。
屙屎痛都照下條腸
其實係醫生市民比率
以前讀中學就知
護士想做就做 唔做就去休息 休完咪搵囉 唔會冇人請
佢地咩都冇,包括常識
係時間最多
明明爛命一條,唔知點解咁撚怕死
郁d 就睇醫生
果啲係慘,但係
分流問哂野,要做既檢查做哂,但係搵唔到有即時既問題出現,升唔到cat,咁又真係好難攪架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞