香港明明得700萬人左右,點解公立醫療資源仲咁緊張?

186 回覆
17 Like 85 Dislike
我唔知佢行過邊度,普通門診間間都排滿人,人流無咁多嘅專科正如你咁講,睇一個都好可觀
普通科都算
專科一係公立排年幾兩年,一係出去俾幾千幾萬睇
窮人睇專科簡直係個笑話
大陸讀唔到書先讀醫
因為已經係貪得最少果啲位
要病假紙
大陸睇醫生對窮人嚟講都仲係貴
你睇吓啲鄉下小朋友成日都要籌錢醫cancer
下下都要幾十萬
無錢就直接唔醫,接返屋企等死
城市戶口有醫保就好啲
分完唔同意可免費即走
咁睇得起香港人會即走唔搞事
因為大陸最top嗰班人唔係讀醫,而係工程、電腦、金融嗰啲
你個回覆同你個名一樣
去HA 急症室睇下就知

3個醫生,一個新仔睇,一個高級,一個顧問醫生
睇嗰個仲要睇完休息吓吹吓水再放另外一個病人
有咩可能唔慢?
取消有薪病假
即刻鬆番30%資源
可以參考新加坡,容許外國包括大陸台灣最top嘅醫學院畢業生直接執業,毋須再考本地試。
不過醫學會一定誓死反對。
外國唔駛病假紙嗎
因為收生少

- - - - - - 完- - - - - -
其實香港係唔夠醫護
每千/萬人平均分到既醫生比好多發達國家都要少
一兩日係唔洗
好極端

有d私家診所
個醫生好d
永遠要排三四個鐘
寫收五點
但永遠夜晚九點幾都清唔哂d病人
唔反對,點確保到人工咁高
請盡快
因為香港人會呃病假
所以好多公司攞sick leave even一日半日都要你交醫生紙
所以香港人乜都睇醫生
冇病都會睇
香港:
現時醫院管理局管理43間公立醫院和醫療機構,另13所私營醫院。

深圳:
全市共有醫院151家,婦幼保健院11家,專科疾病防治院7家,門診部886家。另外深圳的三甲醫院共32家。

~~~~~~~~~

醫院數量方面,香港表面遠低於深圳,但當我哋比較深圳的三甲醫院數量,我地睇到香港既醫院反而比深圳三甲醫院更多。為何我哋會感到香港比較吃力呢,我相信係在於「分流」,深圳有更多的門診照顧不同程度的病人。

~~~~~~~~~

香港有什麼優勝呢?

香港的保險私家醫院的質素是具世界頂尖的收費服務等級(我主觀),因此香港頂尖醫療仍比深圳好。
唔講以為外國無人呃病假
因為大部分公司拎SL需要醫生紙

依家轉咗鬼佬公司,可以唔使俾醫生紙請SL,我就冇再因為感冒睇醫生
香港醫生人工高,同樣既資源大陸可以養十倍人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞