的士司機︰「付給我議員的工資,再好服務都可以!」叫政府自己做的士司機吧

329 回覆
438 Like 75 Dislike
的士司機違例記分制度今日起生效。有乘客認為具阻嚇作用,但不少司機都指擔心乘客濫用機制。

的士司機仇先生說︰「有時走錯路、很常都會有,有乘客會不體諒、投訴你,心理壓力都很大。」

的士司機林先生︰「只有人投訴,我不能投訴人,你說是否合理?何謂拒載?他看到你、你不載他就可投訴你,你說是否有理由?」

的士司機陳先生稱︰「扣多些分就不用做,叫政府自己做。難以維持生計就是如此,付給我議員的工資,再好服務都可以。」

https://news.tvb.com/tc/local/66ef9fbe311a11846e3b1f50/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%9C%89%E7%9A%84%E5%A3%AB%E4%B9%98%E5%AE%A2%E6%8C%87%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E9%81%95%E4%BE%8B%E8%A8%98%E5%88%86%E5%88%B6%E5%BA%A6%E5%85%B7%E9%98%BB%E5%9A%87%E4%BD%9C%E7%94%A8-%E4%B8%8D%E5%B0%91%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E6%86%82%E6%A9%9F%E5%88%B6%E8%A2%AB%E6%BF%AB%E7%94%A8
議員減人工就可以解決問題魚蛋論
支持唔撈
咁咪唔好做囉。。
做咩
下次又打強風 會點
的士司機林先生︰「只有人投訴,我不能投訴人,你說是否合理?何謂拒載?他看到你、你不載他就可投訴你,你說是否有理由?」
連拒載都唔識分唔怪得知啲司機咁撚惡
建議沒收佢的士牌
dc9每日金句
由治及與之後做議員根本唔值咁貴人工
現實係閪客多過閪司機
啲垃圾點解覺得佢應份賺得多錢 你渣車架炸大佬
服務業係咁啦,唔滿意咪做囉
經常行錯路咁點解唔用導航
數量定百分比?
咪撚做囉,好撚卿香咩
好難講, 閪到保險公司都唔受保
算喇 搭UBER 未算
都唔想理班DC9
佢地鍾意點就點喇
應該裝埋中央電子咪標,司機每一更嘅收入都要上載去運輸署,再pass比稅局。
自己爆自己點樣拒載人
咁咪唔好做囉
我打工都好大壓力
又唔見Uber 係咁
難做唔好做 > 小人做 > 加人工 or 請外勞一鑊熟
係時候強制的士裝導航,無得話自己唔識路,又唔會俾人屌兜路,依家新式導航仲識得避開塞車路線,大家都開心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞