董之英遲報名|學體會證學校8月中已重設密碼 裁定上訴失敗確保比賽公平性

77 回覆
101 Like 2 Dislike
啲學校老師幾十年都唔係個現實社會工作
以為自己講乜 啲人都信到十足
係咁上下
暑假啲人懶撚過西
呢啲咁嘅賤種 操守有問題 完全冇做教育的資格 仲要當住全香港人點講大話 教育局幾時踢走佢哋?
想用一個大話冚另一個大話吖嘛?而家就兜巴星落呢個垃圾校長度呀!
唔係, 香港告誹謗要有確實經濟損失

如果個主任份新工冇因為咁而炒佢,告空氣
成間學校存在就係足球都可以咁懶
可以申索1蚊 , 兼要求登報道歉嗎 ?

概括而言,誹謗分為兩類:一類是永久形式誹謗 (Libel),即以書寫或其他永久性方式,去發布誹謗性事情;而另一類是短暫形式誹謗 (Slander) ,即以口述或其他短暫性方式,去發布誹謗性事情。

永久形式誹謗和短暫形式誹謗的另一個主要分別,是永久形式誹謗本身即可予以訴訟(即可以假定原告人已蒙受一定程度的損害);
至於短暫形式誹謗,原告人便需要證明自己蒙受甚麼損害,除非有關陳述聲稱原告人 :
曾干犯可被判監禁的刑事罪行;
現時患有傳染病;
不貞節或曾與任何婦女通姦;或
不勝任或不適合從事任何職位、專業、貿易生意或行業。

即是說,如果有關事件被證實為永久形式誹謗,或被證實是屬於短暫形式誹謗(但誹謗內容是關於以上四項的任何一項),原告人便毋須向法庭提出證據,以證明自己蒙受了甚麼損害(但當法庭評估賠償數額時,原告人仍可提出相關證據)。

https://clic.org.hk/zh/topics/defamation/all
我仲未明⋯⋯⋯

佢8月31日last day, 又無報名。但校方叫佢報埋名先唔做。咁唔係真係上手失職咩?

學體會話8月13日整好密碼。咁唔係更加表示上手老師攪掂都仲唔報名?
你錯啦,識玩依啲佢人工咁高可以賠過百萬

依家如果工會講嘅係真基本上都已經係誹謗

依家個前主任即刻搵個心理醫生話自己壓力大返唔到工

名譽受損加引至心理陰影未能工作,以佢份人工。識玩基本上都幾十萬起跳。

當然玩到盡對自己前途會有影響又真嘅。
屌你自己睇新聞啦
Reset個pw係比現職教師
前任體育科主任根本唔關事
呢兩件垃圾提早退休算啦
教畜世玩完lu
校方話叫前任報埋先走

如果真係有叫過,咁係前任問題喎⋯⋯
一樣咁重要嘅嘢邊有可能叫個就離職嘅人走
仲要離職嗰個係不歡而散
再加上重設密碼嗰份form上面唔係寫舊panel個名喎
即係個校長其實都有意識呢樣嘢係搵其他人處理啦
校方話叫前任負責報名好有可能都係大話嚟
推卸責任機會大
我都好好奇新舊老師交接
有無特別同新提過足球比賽報左未
上任其實係咪被班閪人迫走
屌有冇睇內文架你?
咪寫左舊老師提過幾次新老師要報名囉
同埋申請改password 都係用新老師名義
咁即係新老師一直知道自己要負責報名
工會個篇嘛

睇左又無特別詳細講新舊老師交接上
佢唔係on9到以為人一早報左,只係密碼又再申請
據工會掌握的通訊紀錄顯示,求助人於暑假期間一直與學校負責教師、接任的體育教師進行溝通。截至本月13日,求助人仍有與該校接任體育教師聯絡,回應其提問,期間亦有提醒處理報名事宜;

你睇多次啦 都講左架啦
結論都係新主任冇報
先唔講舊panel向工會求助嘅聲明有提及自己一路有提醒新panel要處理報名事宜
就算舊panel冇提
8月開會嗰段時間作為新panel點都要準備科務文件
邊有可能會唔知要幫手報名參加比賽

學體會個網上報名系統仲要好貼心寫埋邊項賽事嘅報名截止日期 一㩒就睇到
我諗唔係文盲兼科技盲都識㩒嚟睇:
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/sec/
仲有嘅係,似乎証據係證明校長大話連篇,佢講嘅嘢似乎比上手同工會唔可信

身冇屎唔使咁多大話,唔好轉移視線話交接得唔好
校長加老師無得做,咪俾佢參加囉
呢單真係痴撚線, 自己理虧、講大話, 仲夠膽死 死出嚟開記召賣慘
香港地真係好多自己理虧仲聲大大嘅撚樣
之前阿囡呃老母錢又係
唔怪之得啲人話教畜係呃飯食, 咁嘅智商嘅人都逗十幾萬一個月人工
早知當初讀pgde啦
後面班學生心諗: 屌, 俾校長擺左上枱, 做撚左小丑
會考得3分都做到老師,決定請佢既人真係害死d學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞