董之英遲報名|社會反應兩極 學界認為「不存在報唔到名」

99 回覆
86 Like 0 Dislike
https://www.headline4hk.com/article/20240920/hket/3830688/

足球名校仁濟醫院董之英紀念中學「遲報名」事件引起社會爭議,有資深體育科教師認為「不存在報唔到名」,又分析董中仍可爭取出戰下屆學界精英賽。校方指今次學校行政失誤,恐令學生缺席未來兩屆全港學界精英足球比賽,認為不應「懲罰學生」,公開懇求學體會酌情接納學校報名參加今屆沙西區高級組賽事。社會反應兩極,有人認同教師失職不應連累學生,亦有人認為開先例會對其他準時報名的學校不公。而在近日Google地圖「惡搞」學校名稱風潮下,董中也被網民改名為「董之英缺席學界中學」。仍可循初級賽 爭戰下屆精英賽有曾帶隊出戰精英賽的中學體育科主任向本報表示,學體會賽事報名流程近年已由紙本搬到網上進行,即使身在境外也可完成,學校一般會收到學體會電郵提醒,在未來約兩個月時間內可隨時報名,他試過申請重設密碼,1日內即獲發新密碼,即使不聯絡離職同事,新同事也可自行聯絡學體會取回密碼,就連公眾也可在網站查閱截止日期,「如果有心去跟,就會睇到報名日期。」該教師引述有學體會「神枱級」前輩認為「deadline就係deadline」,不容酌情,若董中最終未能參加今屆沙西區高級組賽事,仍可報名初級組比賽,在計算兩組總分下,若董中成績夠高分,便毋須降班,保住D1組別資格,爭奪下屆精英賽資格,但估計成功機會甚微。
新同事: 呢單野唔係我跟開
前同事:屈我啦,屈我啦
校長:我可唔可以辭職留屎俾一手執?
https://topick.hket.com/article/3830687/董之英遲報名|校方疑兩個月前已申重設學體會密碼 官網早列截止報名日期?mtc=20023

董之英遲報名|校方疑兩個月前已申重設學體會密碼 官網早列截止報名日期

仁濟醫院董之英紀念中學承認因學校行政失誤,導致遲交學界足球比賽報名表,引述涉事前體育科主任交接時稱「遺失密碼」。惟本報取得一份文件顯示,校方疑於兩個月前已向主辦方申請重設相關網上系統密碼,賽事截止日期亦早於網上公開。辦學團體校董黃子文昨稱,前教師交接問題非求情理由,校董會將跟進今次「低級錯誤」。

校董:教師交接非求情理由

董之英紀念中學校長黃攸杰前日(19日)在「心聲分享會」上鞠躬道歉,指他本人對今次失誤責無旁貸,又披露8月底離職的前體育科主任交接時曾稱「遺失密碼」,本月接任的林老師亦引述該名離職教師稱「通常開學後先報名」,直至本月3日才發現已於前一日截止報名,校方提出逾期申請亦遭拒。

根據主辦方香港學界體育聯會官方網頁,註明學校如需重設網上報名系統帳戶密碼,可下載一份「申請重設網上報名系統登入密碼」表格,傳真已填妥表格後兩個工作天內即可獲發新密碼。

本報昨日取得一份疑由董之英紀念中學向賽事主辦方、即香港學界體育聯會發出的「申請重設網上報名系統登入密碼」表格,填寫日期為7月24日,「負責老師」一欄名稱是該校另一名現職體育科教師,表格亦蓋有校印、校長姓名印章。

而校方遲報名的沙田及西貢區高級組(U19)足球比賽於7月22日起接受報名,翻查學體會新界地域中學比賽官網於7月19日發出一份通告,已詳列2024/25年度各項比賽截止報名日期,公眾毋須登入亦可查看。

本報昨向校方查詢上述表格真偽、倘屬實為何未對外披露相關細節,以及為何未有及早發現「遲報名」等,黃攸杰着記者向仁濟醫院董事局傳訊部查詢。

曾誤稱離職教師遭教育局警告 澄清非「有心」

辦團校董黃子文則說,他日前已作出嚴厲批評,形容「校長行政真係錯哂」,校董會將會跟進,「黃校長認為辭職解決到問題嘅,你咪辭職囉。」他強調毋須再爭辯「法理」,「前老師或密碼都不是求情理由,求情理由得一個,係咪畀個機會啲年輕人?」

另外,校方前日亦透露涉事離職教師於上學年獲教育局發出警告信後辭職;惟本報獲悉當局並無發出該警告信。黃子文昨澄清,該封警告信是由學校發出,校方只是向局方備案,承認表達錯誤,因他當時「講嘢太快」、並非「有心」,就事件致歉。

教育局昨覆稱,會繼續與學校保持聯繫,如發現事件涉及教師專業失德,定必嚴肅處理。黃攸杰昨獲邀向學體會解釋上訴理據,至截稿前尚未公布結果。
該教師引述有學體會「神枱級」前輩認為「deadline就係deadline」,不容酌情

講得非常好
以往咁多學校甩碌冇報名冇帶學界證都係揸正嚟做
連男拔都照DQ 有乜理由酌情俾董之英
支持學體會企硬
個校長講到自己咁為學生 咁有誠意
不如同班高層將3個月人工捐出去俾學體會
支持體育非展 再講啦
仍可報名初級組比賽,在計算兩組總分下,若董中成績夠高分,便毋須降班,保住D1組別資格,爭奪下屆精英賽資格,但估計成功機會甚微。

即係點打低一級都好難夠分?
咁撚廢又話學界皇馬, 要生要死, 都唔係贏硬
有無人解釋下賽制
明明校方有申請re set password 都仲可以屈個前panel
仲要賤格到屈個前panel收edb warning
如果個前panel仲教緊書 佢分分鐘因為呢個不存在嘅edb warning俾新校炒魷
個校長真係快撚啲辭職 咪撚繼續為禍教育界
樓主啲紅字好正
校董明顯唔gur校長 究竟佢幾時先辭職
即係老屈左前教師?
睇個款個校長都係用人為親
諗住踢走個篤眼篤鼻嘅
想換個自己友點知係廢嘅

如果到時校隊真係落唔到場
會唔會畀班校隊一人一個踢死
成為全港第一個殉職嘅校長
姐係講緊係分左年齡abc grade打唔同既比賽
有d地區就淨係分初級同高級組
教育局冇出warning、7月已有另一老師申請reset pw 呢啲有晒紀錄,冇得呃,由記者會到今次報道,最有問題都係校長。
有ching 都講過,大把學校校政混亂,唯獨是呢間公開話比人知自己亂,罪加一等,咁on9更應辭職啦
係真嘅話........
都唔抵可憐。
正常操作呀
中學同一個獨立王國冇分別
辦公室政治仲衰過出面啲細公司
唔虛偽假仁假義都做唔到校長

識得一個校長,係外面請返嚟,一入主就當自己土皇帝,每日放飯都係揸車同成班後生女miss去酒店食自助餐,好似皇帝選妃咁,都痴鳩線
取消截止日期咪唔會遲報囉
呢啲所作所謂,校長即係公開話俾人知自己係廢柴仲要好無恥賤格。
校長打算屈晒落無得反駁既人 但又錯漏百出
7月底已經申請重設密碼
有晒校長印有新老師跟
似係唔記得邊日截止又開始放暑假
諗住開咗學至慢慢報啦
大機唔會 因為董之英個名臭過EDB warning
唔好忘記仲有校監,佢記者會個態度都係超寸,明明求緊人放佢地一馬,都講到自己無錯咁。
而家校董走出來講野,唔知係因為眼見社會無人撐學校,想降溫,定係睇唔過眼校長校監,所以過佢地一棟
遲左就遲左
怪就怪當衫冇其他人double check

依家就諗住用公眾壓力拎參賽資格
球隊有經歷過低谷先會有傳奇性
男拔個陣學界無帶齊口罩俾人DQ防疫條例無得打學界無埋精英賽資格 咪又系一句聲都無

規矩就系規矩
成堆都係垃圾
本報昨向校方查詢上述表格真偽、倘屬實為何未對外披露相關細節,以及為何未有及早發現「遲報名」等,黃攸杰着記者向仁濟醫院董事局傳訊部查詢。

俾人周到重設左密碼,校長唔敢應
最唔明係教育局有冇warning letter、reset pw 呢啲一定有紀錄,點會咁白痴講大話 今次唔駛辭職,校董會直接炒左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞