[突發] 淘寶執左順豐集運/直運

362 回覆
165 Like 24 Dislike
尋晚已經放係到
阿里爸爸機場起咗咁大座野,仲有新界西、新界北都有物流中心
應該係想食埋SF果範黎做
菜鳥用過4次 有2次係親自開門收件
都係有口音嘅阿叔送貨
似係外判左出去 4次舊件都係勁污糟
好似俾人掉出街日曬雨淋過咁
無順豐唔想淘寶
我去iherb買野都寧願俾錢用順豐
睇落似淨係用佢自家菜鳥
網店完全比SF拖住走,佢加價你吹佢唔漲
暫時無人可以取代到佢送貨便利程度
菜鳥想用銀彈搶市場的話,最好做到菜鳥門市>上門平過順豐店/櫃>店櫃
咁網店就可以美其名話包送貨上門,去改變消費者個腦只係得順豐既認知
菜鳥d包裹會有藍色保鮮膜包住喎!
大馬士革鋼?
唔係, 普通幾十蚊既家用菜刀, 菜鳥運菜刀有限制, 刀峰太長個d唔比, 家用個d菜刀就合規!
植料用菜鳥地址買唔到
佢個自取都近屋企
去拎都冇問題
包住晒,貨品寫日用品,鬼知你入面咩黎咩
菜鳥成日講大話話保安同佢講屋企無人收就咁扔樓下張枱度
屌佢老味連個大閘電話都無打過
冇一次有打電話嚟 或者whatsapp

就咁擺喺管理處whatsapp張圖畀我
買果下都block左你,要個賣家肯幫你改先得,不過通常唔肯
如果將菜鳥地址copy去淘寶呢?買唔買到?
再唔係去pdd買
順豐好撚貴呢
但無左順豐,菜鳥坐大就可能加價
有無人住唐樓(行樓梯
買大件嘢 菜鳥送上嚟要+幾錢/送唔送?
唐六樓
如果唔係禁運品應該好似你咁講無問題既...
但菜鳥咁大間, 佢地可能會跟海關政策, 或者自己公司內部政策, 定期抽樣/對有懷疑既貨品拎去過X光機...
如果查到有禁運品實有後果...
終於有人講呢樣嘢
我可以直接答你
因為菜鳥唔知邊條on9仔整咗個叫上線率嘅kpi
所以後台成日焗9自提推個19app
唔夠指定百分比會扣錢甚至唔續約嚇人
因為呢舊19app搞到成日同人嘈
菜鳥又唔肯認逼人用
咪惡性循環囉
sfbuy.com
唯有自己手動用,我見佢個集運地址都係同淘寶果個一樣
菜鳥件件貨都搞到勁污漕
d盒呀袋呀全部痴滿黑塵
隻手拎一拎都勁污漕
落雨天仲撚嘔心
西舖唔夠位放堆到出馬路, d盒整到勁殘又核突
菜鳥送貨cls
上次買左啲鋁模板啊 佢老味大大隻鞋印係包裝盒
心知不妙 果然一打開成塊板彎撚曬
cls永不錄用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞