[六合彩] 見到大家覺得中左上期五隻字不可思議咁 我好奇認真計一計概率 其實有1/5000機率

62 回覆
4 Like 77 Dislike
你都無數學
成段都係中文係到唔知up乜
咪頂置左
自閉柒頭
淨係知中五個字既六合彩個機率沒咁細 就知樓主錯晒
我由係由數學角度講呢個情況30年一遇
唔係幾百年一遇嘅機率. 果種奇觀
我又唔係做馬會又唔係高層.
你有其他合理關疑佢做馬我唔會有咩意見
咁你數學上有冇指出我講錯D咩?
學術台話人錯基本數學都比唔到?
最後只可以負評但數學上冇人駁到
(7/49)*(6/48)*(5/47)*(4/46)*(3/45)

大概 1/90000
你條式唔岩 因為開七個number 唔係開五個
你呢個係假設只開5個而且全部中晒
事實上係七個入面中5個或以上就已經得
你啱
改一改:

7C5*[(7/49)*(6/48)*(5/47)*(4/46)*(3/45)]

大概 1/4325
呢個相對接近 但唔太明你條式嘅意思
六合彩頭獎嘅機率你一世都未必中一次
但都有人中
你覺唔覺得好不可思議?
算數啦,連登一向觀感先行
再唔係就冇機率呢個概念
或者 機率<0.5 => 唔會發生, >0.5 => 一定發生
唔使介懷負評,反而負評先係對你嘅肯定
樓豬都忽忽地
依家講緊上期 真係發生左既
"正獎6隻字直射下期中5隻"
你走去計
"計埋特別號碼7隻字 射落下期中5隻"
無錯 後者都係有發生
但前者機會細好多+發生左 咪更加不可思議囉
你個例子咁柒就死撚開啦,搭嗲
6C5*[(6/49)*(5/48)*(4/47)*(3/46)*(2/45)]

大概 1/53000
首先. 依家只係現實出現左係丕常號碼果5個字上面
我係抽身返出黎. 如果情況係有特別號碼
大家係咪就真心唔會有依家呢個"造馬"嘅疑問先?
我係由大家覺得最出奇果個位去推斷呢個情況
你當然可以咬住現實嘅結果去反推返最唔可能嘅概率嘅

進一步你都可以再進一步
話如果咁岩5,18,21,22,44 呢5個指定號碼中 (事實)
而唔係其他兩個number中機率係幾多 仲細機率

我係基於大家覺得神奇嘅位
係開出嘅Number去做前置
唔係睇住已經知嘅事實 先去砌返個答案出黎
我知.
社會上一向智力低嘅人係佔多數
我計完發現機率係幾十年一次.
而六合彩有50年歷史 我認為係有機會出現唔出奇
至少之前冇發生過

如果你話計完係幾萬年一遇.
咁我都會合理懷疑奇怪啦
你依家講不可思議
著眼點緊係係"最低機率而發生左"果件事度架啦
即係依家九星連珠 你係要講八星連珠機率

不如直接講今次其實都係買左1-48中晒6個字
9成以上機會發生 所以唔駛大驚小怪啦好未
即係7c5
On99
如果你真心咁覺得 你可以咁計
我只係覺客觀果句 就算唔係果5個號碼 而係出現係特別號碼
依家覺得係做馬嘅人都依然覺得係做馬
我冇阻你 馬會一蚊都冇比我

我教你可以諗得再細機率啲都得
你可以諗埋邊有可能兩次特別號碼都係藍色波
邊有可能唔中果兩個號碼都係7字尾
邊有可能咁岩上期係5 18 21 24 44 47
而同時今期係只中5 18 21 24 44呢五個號碼
計埋呢啲現實 唔好話500年 萬年一遇都未必得
細思極恐
On94.5就4.5
5就5
你夾硬拿埋黎計唔知做乜春
你覺得夾硬咪夾硬囉
人地記者問個數學教授
佢都冇一口咬定唔包特別號碼
只係佢先假設唔包特別號碼前題只計5個正號碼
佢就咁計 單單係睇你點理解果個可能性

你就一黎話夾硬唔知做乜春
就已經知你平時讀書應該係唔會同人理性討論一樣野嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞