[六合彩] 見到大家覺得中左上期五隻字不可思議咁 我好奇認真計一計概率 其實有1/5000機率

62 回覆
4 Like 77 Dislike
發現大家有幾個錯誤

1. 有人認為中上期機率等同中三獎機率(即約1/54000)

2. 大家當係單注投注去計算

事實上大家覺得神奇嘅位係今次開獎嘅Number(即七個波)有5個波同上次開嘅Number一樣(七個波),冇人關心係咪特別號碼,所以單單係中4獎已經會令你有呢種 中左5個波嘅感覺,就算只係中左4.5個號碼(四獎)。另外要加埋三獎 二獎 一獎嘅概率,冇理由如果佢有六個字 甚至7個字同上次完全一樣,你會反而覺得冇咁神奇掛?另外就係今期開獎係一共開左七個波,唔係一條單式Number黎,係一條七個字複式號碼黎,
所以一條七個字複式 可以中到四獎或以上嘅機率 其實有大約5000份之1, 當然都唔可以好易 , 但唔可以講得上近乎唔可能。概率上 大約三十幾年就會出現一次
我可以講到好詳細 幾千字你都唔會睇
成班人負評我
係數學上唔認同家係咬定馬會一定要係做馬
一個簡單數學都可以有大部份人負評
係睇唔明定係連登真係咁多小朋友
我睇,你寫丫
大家覺得馬會做馬嘅位
係見到上期同今期 開出嘅number放埋一齊對比
有五個字係相同 而大家冇關心包唔包括特別號碼
所以 簡單黎講 就係上次開果7個波(連特別號碼)
同今次開果7個波 只要有其中5個完全相同
就會令大家有呢種冇可能嘅感覺 更加唔好話6個波
甚至7個波都完全相同啦

簡單啲講就係由49個波抽7次嘅所有可能性

第二

中獎可能性有以下三種
岩岩好中五個波(即四獎,三獎機率總和)
中六個波(頭獎 加二獎總和)
中七個波(超級頭獎,暫時冇呢個獎)
呢三個可能性加埋就係有機會五個波或以上
同上次果七個波相同嘅所有可能
即(49/7)

然後獨立計算每個可能
中五個波機率
(7/5)x(42/2)

中六個波係
(7/6) x (42/1)

中七個波
(7/7)x (42/0)

用概率公式
P =[((7/5)x(42/2) ) + ((7/6) x (42/1)) +((7/7)x (42/0))] / (49/7)

= 0.02139%

即大約5000份之1
馬會一年開大約150次六合彩
按呢個機率 理論上即大約30幾年就會出現一次呢個情況
即今期有5個或以上號碼同上期一樣
一個簡單post都證明左連登仔普遍智力係幾低
你最冇資格話連登仔智力低
30幾年先中一次仲唔係不可思議?
如果你認為1/5000機率係好細
咁你知唔知六合彩中三獎嘅機會仲難過呢個情況十倍?
我識人都中過兩次三獎 實係佢做馬啦
你水我呀?呢度幾千字?
原來又係一隻唔係討論又要黎學術台嘅人
又一隻
我都等緊幾千字
我話幾千字佢都唔會睇得明
我仲點會打幾千字比佢睇 佢唔明有鬼用咩
明嘅人上面堆數字已經明
唔明嘅 再清楚都唔會明
要有基本智力先有得討論
直接49C5 咪得
唔得 因為49c5係代表5次揀中5個
但事實上依家有7次基會揀中五個已經得
究竟係你啱定係個濕9博士啱
"遵理學校數學名師、港大數學系榮譽學士兼中大數學碩士 Dexter Wong 接受《Yahoo新聞》查詢,指不計算特別號碼,若要 6 個號碼與上期的號碼有 5 個完全相同,須每 54201 次才會出現一次,機率約為 0.001845%。"
佢唔係錯
佢不計算特別號碼
姐係等同要完全中三獎嘅機率
姐係只可以揀六個數字又完完全全
要同上次果開6個字中5個

問題係我代入大家角度諗
大家係因為開左七個碼 有5個字完全相同覺得好神奇
睇你點睇 因為計同唔計係差好遠
電腦飛定自己揀數字
自己揀掛 佢鐘意用手畫 又唔係我買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞