黎智英欲「領聖餐」及申專科醫糖尿被懲教拒絕 律師團隊向聯合國緊急申訴

214 回覆
488 Like 18 Dislike
香港班擦鞋狗隨時又玩出禍,之前何俊仁已經試過一次
你指林奠?
其實你唔似反駁隊
你似自閉仔
其實都係唔同名嚟
通常聖餐英文會係Holy communion 天主教都唔反對呢個名 不過佢哋通常用Mass

Mass呢個字本身係有差遣嘅意思 你可以咁樣諗 食咗之後散會進入世界 直到下次再相會
而且佢哋亦都同意係有感恩祭意思 even新教有時都會用感恩崇拜嚟稱呼聖餐崇拜
英文就係eucharist
而祝謝聖餐嘅嗰段禮文中文就叫大祝謝文(唔肯定天主教叫法)英文就係 Eucharistic Prayer
基督教都仲有分三大理論
分別就係紀念說 臨在說 同質說
信義會用同質說 反對天主教變質說 但同意餅同酒絕對係基督嘅身體寶血
臨在說如果而加爾文嘅講法嚟講 佢會認為聖靈接通咗已經升天嘅基督 使到用信心領餐嘅人都能夠得着基督嘅身體同寶血背後嘅嗰一份生命 嗰一份靈糧可以滋養靈魂

紀念說就係慈運理 同埋今日唔少教會嘅諗法

但值得留意嘅係1689年嘅浸信會係同意加爾文嘅講法 查實紀念說直到20世紀之前都冇乜市場 連司布真宣信等人嘅聖餐都係臨在說
你睇吓上下100年前大陸嘅浸信會 佢哋係同循道衛理同埋改革宗(中華基督教會)合寫嘅崇拜禮儀書「普天崇拜」佢哋係繼續沿用加爾文嘅臨在說

不過而家幾乎冇浸會繼承呢種諗法
投訴有撚用
民主中國夢
佢天主教應該有紅酒
聲明:各國應支持民主 然後沒然後了
黑暗勢力試圖阻擋人權
極權係咁架啦
係估唔到去到2024年咁大個國家仲係冇進步姐

btw
飛哥仲有冇玩新game
領聖餐係咩野黎?第一次聽

「關於黎智英的個案,是絕對沒有任何正當理由,去剝奪他領聖餐的權利,我想這創了香港在囚人士待遇的先例。」

反而香港監獄一直有領聖餐呢樣野既咩?
真係未聽過
如果一直無而佢有既話 咁唔係佢先創了香港在囚人士待遇的先例咩?
個個無得食佢有得食?

同埋香港監房唔係免費睇政府醫生咩
有得比你請獨立醫療團體去醫病既咩?
同埋又話監房無啖好食點解都可以糖尿
食耶蘇嘅肉同飲耶蘇嘅血
你都幾無知下

就算唔係宗教信徒,應該都知係乜嘢嚟,而且香港本身監獄係可以有崇拜、彌撒或者其他宗教活動,包括領聖體

同埋白飯大把糖份

有「內分泌及糖尿專科」醫生去醫啲複雜嘅case
仲講呢d
好撚尷
建設民主中國罪
天主教都係叫eucharistic prayer
醫糖尿都唔批?會死㗎喎
一流

天主教徒
入面獲獲都係比班獸醫同你睇醫生
是是但但開D垃圾藥比你...
可能連登仔入去醫人重好過班獸醫..
教皇個電話打咗未
你快撚啲死全家 屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞